Ο προσωπικός φίλος μας και συνεργάτης Μυτικιώτης Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης, με την συγγραφική του προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται, μας παρουσιάζει μια εργασία άκρως επίκαιρη.
Η αξία και η σκοπιμότητα των νέων τεχνολογιών και επιστημονικών δεδομένων, και δει αυτής της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πόσο μπορεί κατά την εφαρμογή της να ωφελήσει τον άνθρωπο ή να του θέσει νέους προβληματισμούς;
Είναι κι αυτή μία εργασία που μπορεί να μας προβληματήσει, νομίζουμε ότι ο αξίζει να διαβαστεί, προσδοκούμε και για την παρουσία και άλλων εργασιών του.
Τον ευχαριστούμε για την φιλία, την συνεργσία και την εμπιστοσύνη.
Του Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη.
Η έννοια εδώ της λέξεως παραφροσύνη ετυμολογείται έτσι λόγω της αλματώδους ανάπτυξης των νέων τεχνολογικών και επαναστατικών δεδομένων εισάγει νέα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά στην ανθρώπινη καθημερινότητα, όπου ο άνθρωπος μένει έκπληκτος και ενεός της μοναδικής καινοτομίας που εισάγει σε πολλές των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και σε ατομικό και σε άλλα πεδία.
Μπορούμε να διακρίνουμε τρία στάδια, τρία χαρακτηριστικά, που μπορούν να αποδοθούν στην εξέλιξή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, βέβαια δεν είναι η μόνη εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα και προκαλεί ποικίλους προβληματισμούς και πολυποίκιλα δεδομένα.
1) Η υπερβολική προοπτική που της αποδίδουν κατά την χρήση της οι διάφοροι επιστήμονες ερευνητές, αλλά και οι ασχολούμενοι με αυτή, αλλά και κάποιοι που απολαμβάνουν τα αποτελέσματα των εφαρμογών της.
2) Κάποιοι άλλοι επιστήμονες και προβληματισμένοι άνθρωποι, της αποδίδουν πολλά των αρνητικών χαρακτηριστικών και κάποιοι άλλοι την χαρακτηρίζουν επικίνδυνη για την ζωή των ανθρώπων στο σύνολό της, κυρίως για την εξέλιξη της ανθρώπινης πνευματικότητας για την έτι περαιτέρω ανάπτυξή της, παρά τις τεράστιε καινοτομίες που εισάγει.
3) Και οι διάφοροι βιοματικοί χριστιανοί, αλλά και οι θεολογούντες είναι αυτοί που δεν την απορρίπτουν στο σύνολό της, βλέπουν τα θετικά που μπορεί να εισάγει στην ζωή των ανθρώπων, γιατί πιστεύουν ότι καμία τεχνολογία καμία επανάσταση δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να εφεύρει χωρίς την θεία επενέργεια, παρέμβαση και βοήθεια. Πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη να κλονίσει στην πλήρη ανάπτυξή της, γιατί καλπάζει προς αυτή την κατεύθυνση και μπορεί να αλλάξει αξίες και πίστες και να αποκτήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και φυσικά όπως οι ερευνητές διατείνονται ότι μπορεί να αποκτήσει μια μορφή πνευματικότητας, αλλά και άλλα ποικίλα χαρακτηριστικά.
Αυτό πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί και στο μέλλον, όσα στοιχεία και να εισάγουμε και να τροφοδοτήσουμε την κάθε έκδοση και την εκπαιδεύσουμε, γιατί κινείται σε μια άλλη ανθρώπινη διάσταση και δεν μπορεί να υπερβεί τα εσκαμμένα, δεν θα μπορέσει να περάσει τον Ρουβίκωνα, όσες προόδους κι αν επιτύχει, όσο κι αν εξελιχθεί.
Η πνευματικότητα είναι μια άλλη κατάσταση, που μόνο η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να επεξεργαστεί και να πετύχει Ένα όμως είναι το γεγονός, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.
Ο κάθε ειδικός μπορεί να βλέπει και κάποιες αρνητικές εξελίξεις των παράξενων αυτών των εφαρμογών και αυτών των καινοτομιών.
Αλλά αυτός ο ρυθμός της αναπτύξεως όλων αυτών των εφαρμογών είναι τρομερός και έχει αναπτύξει φρενήρη ταχύτητα και κάθε μέρα έχουμε και μια νέα και κτήση και εκπλήσσονται και οι ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται να επιτύχουν την πλήρη ανάπτυξή της και των εφαρμογών της στα επιστημονικά εργαστήρια τους τα πολυσύνθετα και πολύπλοκα.
Πολλά επιστημονικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επιδίδονται στην εξέλιξή της, εισάγουν καινοτομίες και λαμβάνουν μοναδικές απαντήσεις με μοναδικές ασύλληπτες ταχύτητες, με μοναδικά αποτελέσματα, επιδίδονται σε νέες καινοτόμες εφαρμογές στην επιστημονική γνώση την πληροφορική την τεχνολογία στην Τεχνολογία της Ρομποτικής και αυτή την τεχνητή νοημοσύνη CHAT GPT. Αλλά και σε πολλά άλλα πεδία, για τα οποία δεν μπορούμε να αναφερθούμε ούτε επιγραμματικά, λόγω του πλήθους των εφαρμογών σε πολλά επιστημονικό πεδία, γιατί ξεφεύγουν από την σκοπιμότητα αυτής της μελέτης.
Τα εργαστήρια που επιδίδονται σε αυτές τις καινοτομίες και δει με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δεν είναι τυχαία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα, επανδρωμένα με μοναδικούς επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις και με τεράστιες δυνατότητες, επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις κυρίως των μεγάλων δυνάμεων με τεράστια ποσά, σε μία φρενήρη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, γιατί αποδίδουν άμεση προτεραιότητα σε αυτές τις καινοτομίες, και ειδικά αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία και αξία, γιατί στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, διαβλέπουν ότι θα αποκτήσει δυνατότητα εφαρμογών σε πολλούς τομείς, σε κάθε τομέα του επιστητού.
Βρίσκει τέλεια εφαρμογή σε πάρα πολλά επίπεδα, δεν μπορούμε να τα ιεραρχήσουμε γιατί απαιτείται κάποια εξειδικευμένη γνώση, πρέπει να αναφερθούμε στην σκοπιμότητα της κάθε επιστήμης κατά την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, όπου μπορεί να βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Στην διαδικασία της εκπαίδευσης, εισάγει, πολλές καινοτομίες ανατρέπει πολλά μέχρι τώρα δεδομένα, κυρίως στο θεωρητικό πεδίο μέχρις να πάρει τον δρόμο των πρακτικών εφαρμογών.
Πετυχαίνει σε ελάχιστα χρονικά διαστήματα, κινούμενη με τεράστιες ταχύτητες, καλύπτει πολλές διαδικασίες και μάς δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάτι που δεν θα μπορούσε ο ανθρώπινος νους να επεξεργαστεί, ένα τόσο μεγάλο πλήθος δεδομένων.
Βέβαια ο ανθρώπινος εγκέφαλος, διαθέτει άλλες δυνατότητες ασύλληπτες και φυσικά μπορεί να κινηθεί σε άλλα πεδία, όπου νομίζουμε ότι δεν θα μπορούσε καμία τεχνητή νοημοσύνη και τεχνητή γνώση να εξελιχθεί και να εισάγει τέτοιες καινοτομίες, δεν θα μπορέσει να αναπτύξει πολλές των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη συντελεί όπως τονίσαμε την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και φυσικά και στον διεθνή ανταγωνισμό των ανταγωνιζομένων να κατακτήσουν την όλη ανάπτυξή της, μπορεί και μας δίνει γρήγορα αποτελέσματα, γιατί η ταχύτητα των παντοδαπών οικονομικών εφαρμογών και στο θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, είναι εκ των ουκ άνευ.
Η οικονομική επιστήμη έχει αποκτήσει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά με την ταχύτητα και την ανάπτυξη νέων κάθε φο ρα καινοτομιών της.
Στην Δημόσια Διοίκηση, όπου επιταχύνονται οι διαδικασίες των παντοδαπών αποφάσεων και βοηθάει σε ελάχιστο χρόνο το Κράτος και τους πολίτες, βέβαια πάντα συνεπικουρούμενη με την ανάπτυξη της πληροφορικής και φυσικά και την ανάπτυξη των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Βρίσκει ποικίλες εφαρμογές στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, όπου δημιουργεί νέα δεδομένα στους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς, στην ανάπτυξη νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως εφαρμογών της στα νέα αεροσκάφη νέα γενιάς, αλλά και στα κοινά επιβατικά αεροσκάφη, τα οποία κινούνται μη επανδρωμένα, όπως κι αυτά τα αποτελεσματικά στα πολεμικά πεδία, DRONE.
Βρίσκει ποικίλες εφαρμογές στην Ιατρική επιστήμη, όπου η σύγχρονη ιατρική παντρεύεται με τις νέες τεχνολογίες, μία από τις οποίες είναι και η Τεχνητή Νοημοσύνη και αποκτά άπειρες δυνατότητες αλλά και μοναδική αποτελεσματικότητα και ακρίβεια.
Η τροφοδοσία της κάθε νέας έκδοσής με νέα δεδομένα, με δισεκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια δεδομένων, για να μπορεί να καλύπτει πάρα πολλά γνωστικά πεδία, αποκτάει απίστευτες γνώσεις και ικανότητες και μπορεί να δίνει απαντήσεις σε πάρα πολλά και σύνθετα προβλήματα, προς έκπληξη των χρηστών της, πολλές φορές προς έκπληξη των ανθρώπων, ακόμη κι αυτών των ειδικών μελετητών που εισάγουν αυτές τις καινοτομίες από τα αποτελέσματα των εφαρμογών της προβληματίζονται με την περαιτέρω εξέλιξη της και την αλματώδη ανάπτυξή της.
Για τους επιστήμονες ερευνητές, είναι αδύνατον να μπορέσουν να βάλουν φρένο στην αλματώδη εξέλιξή και ακόμα πιο δύσκολο να την σταματήσουν.
Η γνώση εξειδικεύεται, και εξειδικεύεται με μοναδική ταχύτητα, όπου δεν μπορούν ούτε και οι ειδικοί να παρακολουθήσουν, περισσότερο να εμπεδώσουν αυτήν την επιταχυνόμενη γνώση, και πολλές φορές μετεωρίζονται.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αντικαθιστά μόνο τις δουλειές των ανθρώπων, αλλά και αυτό τον λόγο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ευλογία ή Κατάρα για τον σημερινό άνθρωπο. Με την εφαρμογή της έχει καταργήσει 83.000.000 θέσεων εργασίας και έχει δημιουργήσει 63.000.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις, επανδρωμένες από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Στην εκπομπή της RTI 5-5-2023. Η ΙΒΜ θα παγώσει νέες προσλήψεις και θα μπορέσει να επανδρώσει κενές θέσεις 8.000 ανθρώπων με Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σε κάποια ιδιωτική Αμερικανική εταιρεία, ένα γυναικείο Ρομπότ μπορεί να συντονίζει 15.000 εργαζομένους που ασκούν κάθε είδος εργασία.
Σε κάποιο Πανεπιστήμιο στην Αμερική, δώσανε πτυχίο ιατρικής σε γυναικείο ρομπότ, το οποίο ενώπιον επιτροπής εξεταστών ιατρών, έδωσε ιατρικές δύσκολες απαντήσει ερωτώμενο.
Ένα ρομπότ το οποίο απαντούσε σε ερωτήσεις Φοιτητών σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο, με ακρίβεια και πάντα εντός των πλαισίων της επιστημοσύνης τους, δέχθηκε από κάποιο φοιτητή μια ερώτηση για τον θάνατο, τότε άρχισε να τρέμει, και να επιδεικνύει μια όντως παράξενη συμπεριφορά και τελικά το κατέστρεψαν γιατί φοβήθηκαν να μην κάνει κάποιο μεγαλύτερο κακό.
Με τα εισαγόμενα δεδομένα του μπορούσε να έχει επίγνωση των καταστροφικών συνεπειών του θανάτου, και οι ίδιοι οι κατασκευαστές τους δεν γνώριζαν αυτές τις αντιδράσεις του.
Όπως τονίσαμε δεν λείπουν τα αρνητικά αποτελέσματα αυτών των εφαρμογών και αυτών των εξελίξεων.
Κάποιος μαθητής κατάφερε με την Τεχνητή Νοημοσύνη να γδύσει κάποια κορίτσια να τραβήξει φωτογραφίες και να τα διασύρει μέσω της ανάρτησης αυτών των φωτογραφιών στο διαδίκτυο. Αυτό είναι μια αρνητική εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης και φυσικά δεν είναι το μόνο.
Ο κόσμος πλέον έχει γευτεί τα αποτελέσματα αυτών των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξειδικευμένη γνώση χωρίς αυτές τις σύγχρονες καινοτομίες, παρ' όλα τα αρνητικά που βλέπουν στην όλη εξέλιξη που αυτή μπορούσε να έχει στο μέλλον.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη επικρατεί παγκοσμίως και σε τομείς πέραν της ιατρικής φαρμακολογίας, αλλά και πολλαπλών ανθρωπίνων ενεργειών και να εισέλθει στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Η περιέργεια και η αγάπη για την έρευνα και την καινοτομία που διακατέχουν και διακατέχονται πολλοί, των επιστημόνων - ερευνητών, την αυτοπεποίθηση και ψυχικό σθένος που διαθέτουν, αλλά θυσιάζουν κι αυτή την ικμάδα της νιότης το και την όλη τους επιστημονική κατάρτηση, σκυμμένοι στα επιστημονικά εργαστήρια τους, εργαζόμενοι ακαταπαύστως μη φειδόμενοι κόπων και προσπαθειών ενός πιο άνετου κόσμου, μην γνωρίζοντας πολλές φορές τα αρνητικά αποτελέσματα των ερευνών τους. Αυτό το αποτέλεσμα έρχεται από την πολυπλοκότητα και το πολυσύνθετο των νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορεί να καταστούν απρόβλεπτες κατά την εφαρμογή τους, και όλα αυτά είναι άξια απορίας στους απλούς ανθρώπους που δεν διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση, και δεν έχουν εξοικειωθεί με αυτά.
Μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 17-3-2023 για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ότι πρέπει να διακόψουμε την αλματώδη περαιτέρω πορεία της, γιατί μπορούμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες, και ότι ούτε οι ειδικοί προς τούτο επιστήμονες θα μπορέσουν να ελέγξουν Το ίδιο υποστήριξε και ο πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ο ιδιοκτήτης του TWITTER, ότι πρέπει να βάλουμε φρένο στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία οπωσδήποτε κρίνεται επικίνδυνη εκ των αποτελεσμάτων της.
Η Καθημερινή 26-3-2023. Περικλής Λύους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Γέιλ στην Αφρική, μας λέει πώς θα αντιμετωπίσουμε την Τεχνητή Νοημοσύση.
Πρέπει να διδάσκουμε τους φοιτητές μας δεξιότητες, κάτι που δεν διαθέτει ένας υπολογιστής, αυτές περιλαμβάνουν την εκμάθηση του προγράμματος υπολογιστών, αλλά και της κριτικής σκέψης και τον κοινωνικό προβληματισμό. Την διενέργεια επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου και της αποτελεσματικής γραφής. Πρέπει να απομακρυνθούμε από την απομνημόνευση και να αναπτύξουμε δεξιότητες υψηλότερης επικοινωνίας.
Ορισμένες ανησυχίες για την αντιμετώπιση εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης ε πως το CHAT GPT στην εκπαίδευση, θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αγκαλιάσει την Τεχνητή Νοημοσύνη σαν ένα ισχυρό εργαλείο του 21ου αιώνα.
Η GOOGLE, IBM, INTEL, MICROSOFT, η ΑΜΑΖΟN επιδίδονται σε μια τρελή κούρσα για να μπορέσουν να θέσουν σε λειτουργία τους πρώτους Κβαντικούς Υπολογιστές, που θα διαθέτουν αρκετή ισχύ για να σπάσουν τα κλειδιά της Κρυπτογραφίας. Το παιχνίδι παίζεται σήμερα μόνο σε πρακτικό επίπεδο της κατασκευής συστημάτων και Κομπιούτερ, παίζεται επίσης και στο επίπεδο της θεωρητικής ανάλυσης των δυνατοτήτων.
Η Καθημερινή19-3-2023, συνέντευξη στον Αθανάσιο Κατσικίδη από τον Ντέϊντ Φρντμαντόν, θεωρητικό του αναρχοκαπιταλισμού. Όταν τα Ρομπότ θα προσλάβουν ανθρώπινες προβλέψεις για την συνύπαρξη με τις έξυπνες μηχανές, σε 40 με 50 χρόνια, θα έχουμε την πιο έξυπνη Τεχνητή Νοημοσύνη, υπέρτερη του ανθρώπινου επιπέδου και καλύτερη ελπίζουμε. Σε μια μετακαπιταλιστική κοινωνία, η ενσάρκωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Οικονομικό Σύστημα, μειώνει δραματικά τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, τα νέα συστήματα παράγουν τεχνητή σκέψη και λόγο, όπως το CHAT GPT, ανταγωνιζόμενο την ανθρώπινη νόηση, θέτουν μια σειρά από γρίφους σε όλο το φάσμα των Κοινωνικών Επιστημών.
Τι θα γίνει αν αυτές οι έξυπνες μηχανές, φτάσουν να γίνουν πιο έξυπνες από τους δημιουργούς τους; Πώς θα τις αντιμετωπίσει το νομικό και οικονομικό σύστημα;
Αν δημιουργήσουμε προγράμματα για τους υπολογιστές, που θα είναι ισοδύναμα με τον άνθρωπο, βέβαια δεν πρόκειται να μοιάζουν πολύ με τον άνθρωπο, αλλά είναι το ίδιο έξυπνα σαν εμάς, το πρόβλημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ότι τα προγράμματα στην όλη εξέλιξή τους, θα γίνονται όλο και πιο έξυπνα, αλλά εμείς όχι.
Οι διάφοροι μελετητές που γνωρίζουν όλα αυτά, ανησυχούν για την πιθανότητα να φτάσει σε μια μορφή υπεράνθρωπης νοημοσύνης, ένας συλλογισμός του Ελιέζερ Γιουκόφσκι το πρόγραμμα μεγιστοποίησης της παραγωγής συνδετήρων, έχουν χρησιμοποιηθεί προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης, ότι η παραγωγή συνδετήρων ενώ ταυτόχρονο καθιστά την τεχνητή νοημοσύνη πιο έξυπνη, αλλά κι αυτόν άνθρωπο κατά την εφαρμογή της εξυπνότερο.
Στον ανθρώπινο οργανισμό, η ύπαρξης της συνείδησης είναι ο Θεός στα εσωτερικό του ανθρώπου, το πότε πιστεύουμε και σύμφωνα με αυτά που γράφονται από κάποιους ειδικούς να φτάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποκτήσει συνείδηση, είναι κάτι ακατανόητο, διότι συνείδηση δεν είναι κάτι το κτιστό, αλλά ανήκει στην σφαίρα του άκτιστου από τον ίδιο τον Δημιουργό.
Ποιό θα μπορούσε το μέλλον του δυτικού κόσμου αλλά και των κρατών σε ένα ρομποτικό κόσμο, θα μετασχηματιστούν πολλά των συστημάτων ή θα δημιουργηθεί μια μορφή αταξίας.
Τα ρομπότ στην εξέλιξή τους την έτι περαιτέρω, πληροφορίες θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και θα μπορούν να παρέχουν και πλειάδα άλλων υπηρεσίων πάντα προς έκπληξη των ανθρώπων και αυτών των χρηστών τους.
Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορέσει να λάβει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αν αυτό δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ποτέ να γίνει.
Η Κβαντομηχανική όπως ισχυρίζεται ο Νομπελίστας φυσικός Ρίτσαρτ Φαϊμά, κανείς δεν μπορεί να την καταλάβει, για πάνω από 60 χρόνια θα μπορεί να αποτελεί μυστήριο.
Η Καθημερινή 5-3-2023, Μανώλη Ανδριωτάκη. Τα δημιουργήματα του μέλλοντος θα είναι δημιουργήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι μετασχηματιστές είναι σε θέση να παράγουν συνθετικό έργο, γι αυτό και συγκεκριμένη Τεχνητή Νοημοσύνη ονομάζεται παραγωγική Το κάθε μοντέλο η κάθε καινούρια έκδοση της εμπλουτίζεται με δισεκατομμύρια στοιχείων.
Καθημερινή 20-3-2023, Ευθυμία Κοξιρά. Όπως και πολλές άλλες ιδέες της επιστήμης και των μαθηματικών, η τελευταία λέξη, η τεχνολογία, οι Κβαντικοί υπολογιστές, έχουν κάποια σχέση, άμεση ή έμεση, με τις ιδέες που εισάγουν οι αρχαίοι Έλληνες.
Οι κβαντικοί υπολογιστές λοιπόν σχετίζονται με τις ιδέες του Δημοκρίτου και αυτού του Ερατοσθένους Αφ' ενός η λειτουργία τους βασίζεται στο άτομο, έννοια που πρωτοεισήγαγε ο Δημόκριτος.
Τι ακριβώς είναι κβαντικοί υπολογιστές, έχουν γίνει και αυτοί πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων κρατών. Τα κβάντα είναι απειροελάχιστα σωματίδια. Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα αποκτήσουν άλλες απίθανες δυνατότητες.
Το CHAT GPT μπορεί να συντάσσει προτάσεις, να κάνει περιγραφή κειμένων κάνει διαλόγους και να επιχειρηματολογεί. Πώς θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την ανθρώπινη νοημοσύνη μια πανίσχυρη κειμενογεννήτρια.
Ο μηχανικός της GOOGLE Μπλέικ Λεμόιν, ότι οι μηχανές μόλις απέκτησαν συνείδηση υπερβολικής ισχύος, αλλά τα αναμενόμενα αποτελέσματα του CHAT GPT μοιάζουν τόσο του ανθρώπινου νου, για μια στιγμή πιστεύεται ότι είναι πράγματι έτσι. Μπορεί η συγκεκριμένη τεχνολογία για να μην έχει η νοημοσύνη, ώστε ποτέ δεν θα αποκτήσει συνείδηση, αλλά η παρουσία της ακουμπάει μερικές ευαίσθητες χορδές στον κόσμο της συγγραφής, καθώς απειλεί την πρωτοκαθεδρία του ανθρώπου.
Κάποτε η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορεί να γράφει αριστουργήματα του μέλλοντος.
Η επόμενη έκδοσή της θα φτάσει να εισάγουν 100 τρισεκατομμύρια εκπαιδευτικών δεδομένων Είναι όμως ευεπίφορη σε κακόβουλες χρήσεις, μπορούν να κάνουν με το λογισμικό, να πλαστογραφήσει, να παραπληροφορήσει, να εξαπατήσει
Μεταδόθηκε από την Τηλεόραση στις 24-5-2023, ότι εξεράγει βόμβα στο Αμερικανικκό Πεντάγωνο. Δείχνει λοιπόν μια τεράστια στήλη καπνού, ήτανε μια εικονική πραγματικότητα μια εξαπάτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι διάφορες κυβερνήσεις που θέλουν να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής, βρίσκονται στην άμεση προτεραιότητας τους, τεχνολογικές καινοτομίες, ποιά θα μπορέσει να ξεπεράσει την ανταγωνίστριά της. Γι αυτό και επενδύουν τεράστια χρηματικά ποσά.
Πόσο όλα αυτά μπορούν στο μέλλον να αποβούν προς επ ωφελεία των ανθρώπων;
Το συναίσθημα, αν τελειοποιηθεί σε βαθμό, πώς μπορεί να απολαμβάνει της γεύσεως, της τροφής, το άρωμα των λουλουδιών, πώς μπορεί να μοιραστεί την κάθε συγκίνηση; Πώς μπορεί να καταλάβει ότι κάποιος άνθρωπος χαίρεται;
Ο Στήβεν Χόκινγκ τόνισε μετ' επιτάσεως, ότι μπορώ με μια μαθηματική σχέση να αποδείξω το αίσθημα της χαράς. Πραγματικά αδιανόητα πράγματα ακόμα και για τους ειδικούς, αλλά και για τα ανθρώπινα μέτρα.
Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις μέχρι τώρα δυνατότητές μας και να αναπτύξουμε άλλες που ξεπερνάνε την ανθρώπινη λογική και συμπεριφορά.
Ζούμε και βιώνουμε τεράστιες ανατροπές στην ανθρώπινη καθημερινότητα, και η ανθρώπινη συμπεριφορά ποιά θα μπορούσε να είναι στην όλη εξέλιξή της. Δεν μπορούν να απαντήσουν ούτε οι ειδικοί προς τούτο, αν τα αρνητικά αποτελέσματά της θα είναι περισσότερα των θετικών.
Δυστυχώς ζούμε στην μετάνθρωπο εποχή, προσπαθούν να δημιουργήσουν τον βιονικό άνθρωπο, μια αποστασία του ανθρώπου από την αλήθεια και την πραγματικότητα Γίνονται στις μέρες μας συνεχώς πειράματα μετανθρωπισμού, γίνονται πειράμτα σύζευξης του ανθρώπου και μηχανής, εικονικού ανθρωπισμού, εικονικές πραγματικότητες, οδηγούμεθα σε καταστάσεις τριτοκοσμικές, κάτι που καταργεί την πραγματικότητα. Δεν μπορείς να επιλέγεις κάποια στιγμή θα σε επιλέξουν. Εμφυτεύουν μικροτσίπ και νανοτσίπ στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και σ' αυτόν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, νομίζοντας ότι θα μπορέσουν να ελέγξουν την ανθρώπινη θέληση και βούληση και να κατευθύνουν τον άνθρωπο, όπου αυτές οι καινοτομίες επιθυμούν, καταργώντας το μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, το αυτεξούσιό του.
Αυτό είναι ένα από τα σχέδια της μετανθρώπου εποχής. Μπαίνουνε σε απαγορευμένα πεδία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τον βιονικό άνθρωπο, ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να πετύχουν τον έλεγχο των ασθενειών αλλά και να ανεβάσουν το προσδόκιμο της ζωής.
Θα ζήσουμε τεράστιες ανατροπές στο άμεσο μέλλον της ανθρώπινης καθημερινότητας, αλλά και στην όλη ανθρώπινη συμπεριφορά, ποιά θα είναι η εξέλιξη όλων των των δυνατοτήτων και οι ειδικοί επιστήμονες αδυνατούν να περιγράψουν και δεν μπορούν να δώσουν κάποια απάντηση, στην όλη εξέλιξη αυτών των καινοτομιών και πόσο χρήσιμες θα είναι αυτές για τον άνθρωπο, θα τον ωφελήσουν ή θα τον βλάψουν ανεπανόρθωτα.
Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε πολλά γνωστικά πεδία, θα έχει επιπτώσεις στην όλη ωριμότητα του ανθρώπου, γιατί θα ατονήσει κάποιες ανθρώπινες λειτουργίες, όπως στο πεδίο της σκέψεως, της όλης πνευματικής προσφοράς του, πιστεύουμε ότι θα είναι τραγικό για τον άνθρωπο να πάψει να καλλιεργεί το μυαλό του και να γίνει ένας θιασώτης της μηχανικής παραγωγής γνώσεων. Αυτό πιστεύουμε είναι μία άλλη τραγικότητα, που θα βιώσει ο άνθρωπος στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Δημιουργούνται τεράστια διλήμματα στον σημερινό άνθρωπο, ο οποίος βλέπει την μηχανή σαν μια μορφή πανάκειας, όπου πιστεύουμε ότι την υπερτιμά. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη και με την εξέλιξη της ρομποτικής, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ρομποτικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του, και απρόβλεπτο για τους μελετητές, τους επιστήμονες.
Με αυτές τις καινοτομίες, με αυτές τις τεχνολογίες, μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα φτιάξουμε τον βιονικό άνθρωπο και βιονικό στρατό, να μην πονάνε οι τραυματίες, και θα διαθέτει και άλλα πλεονεκτήματα. Θα ζήσουμε στιγμές εικονικής πραγματικότητας, θα ζήσουμε στο μέλλον μαγικές στιγμές, στιγμές που δε φανταζόμαστε, ίσως στιγμές απελπισίας, στιγμές απροσδόκητες και αυτό λόγω περαιτέρω εξελίξεως των επιστημονικών και τεχνολογικών κλάδων. Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, σε πάρα πολλά επίπεδα.
Μέλλον και ψηφιακή εποχή, είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε σε ένα άλλο κόσμο Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και θαυμαστά από την ανάπτυξη των άλλων τεχνολογιών.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη παράγει μία γνώση, η οποία δεν προέρχεται από τον άνθρωπο, την ανθρώπινη διανοητικότητα, βέβαια κι αυτή την καινοτομία ο άνθρωπος την επινόησε και υλοποίησε.
Επιτρέπει ο Θεός στον άνθρωπο να κατακτήσει κάποιες από τις γνώσεις που θα τον οδηγήσουν σε άλλα πεδία, όπου θα μπορέσει να βελτιώσει τους όρους της καθημερινότητάς του και όχι μόνο.
Αν ο άνθρωπος εργάζεται στο εργαστήριό του με τις κεραίες του στραμμένες προς μία ταπεινή προσέγγιση όλων αυτών των καινοτομιών, και όχι προς την έπαρση και τον εγωϊσμό, τότε πραγματικά γνωρίζει τα όριά του. Βέβαια ο βιοματικά πιστός άνθρωπος, θα πειραματιζόταν στα κέντρα μελέτης προσανατολισμένο προς τα δικά του όρια, τα οποία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τα ξεπεράσει, γιατί αν ξεφύγει, αν τα ξεπεράσει, στρέφεται εναντίον της Δημιουργίας, εναντίον το Θεού, που Αυτός εν τη Πανσοφία του εδημιούργησε.
Αν δεχθούμε την Παντοφία του Θεού - Δημιουργού συμπάσης της ορατής και αοράτου κτίσεως, ο οποίος με την μοναδική του προορατικότητα να μπορεί να διαβλέπει, να μπορεί να προγνωρίζει τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο κοντινό και στο απώτερο μάλλον, η εφευρετικότητά θα μπορούσε να επιτρέψει στο κτίσμα, τον άνθρωπο, να μπορέσει να αμφισβητήσει και να ξεπεράσει και να εισάγει νέα πρότυπα και να υποσκελίσει τα θεία δικά του επιτεύγματα. Κανένας επιστήμονας, κανένα επιστημονικό εργαστήριο δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις οριοθεσίες που έθεσε ο Θεός Δημιουργός, που οραματίστηκε και υλοποίησε την Θεία Δημιουργία, γιατί αποτελεί ύβρη προς Αυτόν, όπως αποτέλεσε ύβρη, όταν ο θεός της Ιατρικής Ασκληπιός, αφού απάλλαξε την ιατρική από τα μυθολογικά στοιχεία, από προλήψεις και δεισιδαιμονίες και εφάρμοσε την επιστημονική Ιατρική στα Ελληνιστικά χρόνια, κατάφερε να αναστήσει ανθρώπους, και ο Δίας τον κατακεραύνωσε γιατί είχε εισέλθει στα δικά του χωράφια, γιατί ο Θάνατος ανήκει στην δικαιοδοσία του.
Η ανθρώπινη λογική είναι προικισμένη να προχωρήσει προς την γνώση, να θέτει ερωτήματα πάντα και να περιμένει απαντήσεις, αλλά δεν έχει την δυνατότητα παρ' όλη την προσπάθεια και δυνατότητά της να εισέλθει σε περιοχές απαγορευμένες, δεν μπορεί ο άνθρωπος να αποτραβήξει το παραβάν της απαγορευμένης προσέγγισης.
Βέβαια υπάρχουν και οι άθεοι επιστήμονες, οι οποίοι μέσα στην αλαζονεία, την έπαρση και τον εγωϊσμό τους, προχωράνε μέσω των πολυσύνθετων εργαστηρίων τους να πειραματίζονται επί παντός επιστητού, δεν γνωρίζουν δυστυχώς τα όριά τους.
Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ ανθρώπινης και Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν μπορούν να συγκριθούν, γιατί επιτελούν θαύματα, αλλά κινούνται παράλληλα και σε διαφορετικά πεδία, επιτελούν πολλές ξεχωριστές λειτουργίες, υπέρτερες των τεχνητών εξελιγμένων μέσων.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει 86.000.000.000 νευρώνες, πόσο τέλειο είναι αυτό το θεϊκό κατασκεύασμα, που μπορεί να κινείται και στον κτιστό και αλλά και πέραν αυτού. Επιτελεί μοναδικές λειτουργίες και επιτυγχάνει θαυμαστά και μεγάλα, μετέχει των ψυχικών λειτουργιών.
Πιστεύουμε ότι καμία επιστημονική γνώση, καμία τεχνολογική πρόοδος, σε όποια ανάπτυξη και αν φθάσουν στο μέλλον, όποια ανάπτυξη της ρομποτικής, όσο και αν αυτή αναπτυχθεί και αναπτύσσεται ραγδαία η πληροφορική κι αυτή επεκτείνεται με ρυθμούς ραγδαίους, με την χρήση των προηγμένων κβαντικών υπολογιστών, η οποία κατά των εφαρμογών της είναι πολλά υποσχόμενη και όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους, ότι στην πλήρη εξέλιξή της θα μπορέσει να ανατρέψει πολλά των ανθρώπινων δεδομένων και νομίζουμε ακραδάντως δεν θα μπορέσει να υποσκελίσει την ανθρώπινη νοημοσύνη, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει και στο μέλλον αυτή την δυνατότητα.
Πάντα η ανθρώπινη νοημοσύνη θα κατέχει τα σκήπτρα της σκέψεως της δημιουργίας και της καινοτομίας. Ουδέποτε θα ξεπεραστεί, γιατί έχει Θεία την καταγωγή.
Δεν θα υπάρξει σύγκρουση των νέων τεχνολογιών με την Θεολογία, γιατί η ανθρώπινη νοημοσύνη μετέχει της θείας Ουσίας, είναι κομμάτι της ψυχής και αυτής της καρδιάς του ανθρώπου, όπου είναι καθέδρα και θρόνος της Θεότητας.
Πρέπει όλα αυτά τα δεδομένα να υπαχθούν σε κάποιο νομικό πλαίσιο για την προστασία του ανθρώπου από ακρότητες και υπερβολές, να προστατευθούν οι επιλογές του αλλά και οι παραδόσεις και οι αξίες του, που μπορεί στο μέλλον να κλονιστούν από υπερβολές που αποδίδονται πολλές φορές σε αυτή την γνώση.
Σύμφωνα με τον Αισώπιο μύθο, όταν ο άνθρωπος παραπονέθηκε στον Δία ότι τον εστέρησε χαρισμάτων, ενώ στα άλλα δημιουργήματά του όπως πουλιά και ζώα και άλλα δημιουργήματά του, ο Δίας του απάντησε ότι τους χάρησε την διαίσθηση, σε εσένα σου έδωσα το λογικό που το στέρησα από τα άλλα δημιουργήματά μου. Το λογικό, ο νους και η διάνοια του, το οποίο να μπορεί να διανοείται να κάνει καλή χρήση του λογικού του, να ορθοφρονεί, να γνωρίζει το πώς θα πορευτεί στη εδώ παρουσία του, να επιμελείται της ψυχής του, που είναι Θείο Δημιούργημα είναι η Πνοή του Θεού στον άνθρωπο, έτσι καταξιώνεται συνολικά η ανθρώπινη ύπαρξη και μπορεί να κινείται και σε πεδία πνευματικά, κάτι που είναι πέραν των ανθρώπινων σωματικών αναγκών.
Ο νους του και αυτή η νοημοσύνη του τον προφυλάσσει από ακραίες υπερβολές κι ακρότητες, όταν ξεστρατίζει από την κυρία αποστολή του. Μπορεί να περιφρουρήσει τις παραδόσεις του, τα πολιτιστικά επιτεύγματά του και αυτές τις αξίες του, που είναι προϊόντα τεραστίων διαχρονικών προσπαθειών. για να τις κατακτήσει και δεν ήτανε κάτι εύκολο, μπορούμε να το αντιληφθούμε.
Η νέα τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, συνεπικουρούμενη με τις νέες καινοτόμες επιστήμες, που κάθε μέρα γεννάει η εποχή μας, η εφεύρεση νέων επιστημονικών κλάδων, η εντύπωση που δημιουργείται ότι δέχεται κάποιες επιθέσεις σε πολλά των μέχρι τώρα γνωστικών του πεδίων, ανατρέπονται πολλά της ανθρώπινης καθημερινότητας. άλλοι την εκλαμβάνουν ως πρόοδο, άλλοι ως μία απλή ανατροπή και κάποιοι προβληματισμένοι πιστεύουν ότι στην πλήρη ανάπτυξή τους, αυτές οι γνώσεις μπορούν να ανατρέψουν παραδεδειγμένες αξίες, να ανατρέψουν στερεότυπα.
Πώς γίνεται από την κατάκτηση αυτών των πολύμοχθων επιστημονικών επιτευγμάτων, να οδηγηθούμε στην αντίπερα όχθη, να ίσταται ο άνθρωπος προβληματισμένος αλλά και ελπίζει να διασώσει τις αξίες του από κάθε μορφής επιθέσεων και μέλλει τώρα τα επιτεύγματά του και αυτές τις αξίες και παραδόσεις του να περιφρουρήσει ως κόρη οφθαλμού, σε οποιαδήποτε απειλή και του παρελθόντος και αυτού του μέλλοντος.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν παράγει νέα γνώση, ούτε θα παράξει στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων μελετητών των νέων τεχνολογιών. Αλλά αναπαράγει μια κοπιάζουσα γνώση από τα δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια δεδομένα που εισάγουμε σε κάθε καινούρια έκδοσή της.
Στην όλη εξέλιξή της, θα μας δείξει την χρησιμότητά της και τις ανατροπές που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.
Υ.Γ.: Το κεφάλαιο αυτό είναι ομολογουμένως τεράστιο και απαιτεί για να το προσεγγίσουμε με εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και ειδικές επιστημονικές προσεγγίσεις, όπου αγκαλιάζουν πολλές πτυχές των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Σε πολλά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε, αλλά περιοριζόμαστε εδώ.
Κάποτε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε με νέα δεδομένα, τα οποία σε καθημερινή βάση μας κατακλύζουν και μάς προβληματίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.