ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Με αφορμή την κατασκευή και ολοκλήρωση του δρόμου που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί (δείτε εδώ), επαναδημοσιεύουμε την εργασία με θέμα: «Το αμυντήριο - παρατηρητήριο Καστρί», του συμπατριώτη και προσωπικού μας φίλου κ. Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη, η οποία παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Μύτικα.
---------------------------------
Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Blog μας το κείμενο που παρουσιάστηκε την Δευτέρα 21 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο του Μύτικα, με θέμα: «Το αμυντήριο - παρατηρητήριο Καστρί», του συμπατριώτη και προσωπικού μας φίλου κ. Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη.
Πραγματικά αξίζει και σας προτείνουμε να αναγνώσετε το πολύ ενδιαφέρον κείμενο, για να γνωρίσετε άγνωστα ιστορικά στοιχεία της περιοχής που ζούμε και που με πολύ ωραίο και γλαφυρό τρόπο, μας παρουσίασε ο συμπατριώτης μας κ. Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης, μετά από πολύ κοπιαστική, προσωπική χρονοβόρα εργασία και μελέτη διάφορων ιστορικών πηγών.
Σπύρο συνέχισε να μας παρουσιάζεις τα πολύ ωραία πράγματα που έχεις δημιουργήσει, ασχολούμενος άοκνα επί δεκαετίες με την τοπική ιστορία, έτσι σεμνά, ταπεινά και αθόρυβα, όπως είναι και ο χαρακτήρας σου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προλογισμό της εργασίας του κ. Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη, από τον κ. Αλέξη Παπαναστάση. Ακολουθεί ο προλογισμός:
Εισαγωγή στην αποψινή παρουσίαση.
Ο Σπύρος πέρυσι μας παρουσίασε εν περιλήψει σε διάφορες θεματικές ενότητες κάποια γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική πορεία της πόλης της Αλυζίας.
Τώρα ξεκινάει να μας παρουσιάσει την κάθε μία θεματική ενότητα με περισσότερα στοιχεία.
Ασχολήθηκε λοιπόν με κάποιες θεματικές ενότητες, για να έχουμε μια συνέχεια στην παρουσίαση, και θα μπορούσαν αυτές να αποτελέσουν θέματα ομιλιών ή συζητήσεων.
1) Τα εργαστήρια πλαστικής τέχνης και διακοσμητικής στην περιοχή Κόντρας.
2) Τα τρία Πέλαγα ή οι τρείς θάλασσες:
α) Η θάλασσα των Ταφίων.
β) Η θάλασσα της Αλυζίας.
γ) Η θάλασσα των Τηλεβόων.
3) Το Ιερό Τέμενος, η συγκατοίκηση του Θεού του Φωτός Απόλλωνος και του Ημίθεου Ηρακλή στην σημερινή θέση Αγία- Τριάδα.
4) Το πανάρχαιο κέντρο ιάσεως, αφιερωμένο στην Αγροτέρα Αρτέμιδα, στην σημερινή θέση Παλιόβαρκα.
5) Η αγορά των Αλυζαίων κάτω από το παλάτι του Βασιλέως, όπου εκεί συνευρίσκονταν οι Αλυζαίοι, οι οποίοι συζητούσαν επί παντός επιστητού, αλλά κι εδώ ανέπτυσσαν δραστηριότητες οι διάφορες επαγγελματικές τάξεις.
6) Η Φιλοσοφία και η θρησκεία, η βαθειά βιωματική πίστη και αθεΐα. Μια εργασία η οποία θα αποτελεί ένα από τα πολλά κεφάλαια της μελέτης μας ‘’Διαχρονικοί προβληματισμοί του ανθρώπου’’, όπου θα δίνει πολλές των απαντήσεων που απασχολούν τον διαχρονικά άνθρωπο.
7) Ακαρνανία και Χριστιανισμός.
Και άλλες θεματικές ενότητες βρίσκονται σε εξέλιξη, που πιστεύουμε ότι κάποτε θα σας τις παρουσιάσουμε, και κάποιες από αυτές θα δημοσιευτούν στο Blog του ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS.
Σήμερα θα μάς παρουσιάσει τη μελέτη του για το Αμυντήριο – Παραρητήριο ‘’Καστρί’’. Ένας κρίκος, ίσως ο πιο σπουδαίος της αλυσίδας της στρατηγικής, σημασίας του πληροφοριακού συστήματος μετάδοσης πληροφοριών.
Είναι ένα σύστημα το οποίο ίδρυσαν οι Ακαρνανικές πόλεις, αφού συνεργάζονταν μεταξύ τους, ακόμα και με άλλες απόμακρες όπου είχανε αναπτύξει στρατηγική πληροφορική συνεργασία.
Σας ευχαριστώ.
Δείτε και κατεβάστε από εδώ την εργασία του κ. Σπύρου Ζαβογιάννη ολόκληρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.