Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη: «Η βασανιστική καθυπόταξη του σημερινού ανθρώπου, από τις σύγχρονες επιστήμες και τις τεχνολογικές γνώσεις, που συνεχώς εξελισσόμενες αλλά και από ένα σύστημα αμάθειας της εποχής μας».


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο προσωπικός μας φίλος και συνεργάτης Μυτικιώτης Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης, συνεχίζει να μας προβληματίζει με τις εργασίες του που κάθε φορά μας παρουσιάζει. Κι αυτήν την εργασία την θεωρούμε άξια προβληματισμού, να διαβαστεί και να προσεχθεί. Τον ευχαριστούμε.


Του Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη.

«Η βασανιστική καθυπόταξη του σημερινού ανθρώπου, από τις σύγχρονες επιστήμες και τις τεχνολογικές γνώσεις, που συνεχώς εξελισσόμενες αλλά και από ένα σύστημα αμάθειας της εποχής μας».
Η παραπάνω φράση ανήκει στον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος ρωτήθηκε τι τον φοβίζει περισσότερο ως αναφορά το μέλλον του ανθρώπου στην πορεία και την εν γένει ανάπτυξη του και της όλης προκοπής του.
Το πρόβλημα νομίζουμε δεν είναι σημερινό, αλλά στην εποχή μας έχει λάβει διαστάσεις, ήρθε στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, λόγω ακριβώς της αλματώδους προόδου των εν γένει επιστημών και τα νέα δεδομένα που εισάγουν και ανατρέπουν παραδεδεγμένες παραδοσιακές αξίες και φέρνουν συνεχώς ανατροπές στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Δεν μπορεί ο άνθρωπος να κατανοήσει να διαγνώσει ότι η όλη εξέλιξή του, η όλη προσπάθειά του, η συνολική πρόοδος του θα τον οδηγήσει σε άλλους προβληματισμούς, πολλές φορές με αρνητικό πρόσημο. Πολλά τον εντυπωσιάζουν και αισθάνεται αυτή την απειλή της καθυπόταξης του από το έργα της δημιουργίας του. Αυτό είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό, ένας προβληματισμός που τον βγάζει από ένα συνηθισμένο πλαίσιο που μέχρι τώρα έχει συνηθίσει να πορεύεται.
Η επιστημονική και γενικά κάθε γνώση που την κατέκτησε με την όλη προσπάθειά του με πολλούς προβληματισμούς σε ένα διεθνές επίπεδο και είναι αυτή η γνώση που τον εξυπηρέτησε να βελτιώνει σε καθημερινή βάση τους όρους της καθημερινότητάς του πορευμένος από βελτίωση σε βελτίωση.
Τα άλματα της τεχνολογικής επιστήμης τα οποία σε καθημερινή βάση πραγματώνει και τα οποία είναι τόσο πολύπλοκα πολλές φορές και πολυσύνθετα, είναι μια γνώση που ξεφεύγει ακόμα και από την κατανόηση των ειδικών, πόσο μάλλον ο καθημερινός άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει και να ενστερνισθεί. Εντυπωσιασμένος προσπαθεί να γίνει κοινωνός αυτών των γνώσεων, στις οποίες βλέπει πολλές καινοτομίες και βιώνει πολλές ανατροπές
Αυτή γνώση έχει ξεφύγει από το επίπεδο τοπικών κοινωνιών και κρατών και έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, με την δημιουργία πάμπολων ερευνητικών κέντρων που επιδίδονται σε πάρα πολλά πειράματα, πορευόμενα ανταγωνιζόμενα.
Η καινοτόμος γνώση είναι αυτή που προσπαθούν να κατακτήσουν τα κράτη μέσα σ' ένα πρωτοφανή επιστημονικό ανταγωνισμό, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου πολλές φορές αντιστρατεύεται την ανθρώπινη βούληση, εναντιώνοντας στην ανθρώπινη προσωπικότητα θέτοντας ερωτήματα ανατροπών των εργασιακών σχέσεων, στερώντας εργατικά χέρια όπου αντικαθίστανται από μηχανές προηγμένης τεχνολογίας.
Σε αυτό τον ανταγωνισμό που επιδίδονται τα κράτη για να προηγηθούν της κατακτήσεως των καινοτόμων γνώσεων που η ανθρώπινη επινοητικότητα δημιουργεί, αλλά και που πολλές φορές αυτές οι γνώσεις αντιστρατεύονται την ανθρώπινη βούληση ή του δημιουργούν πολλά των αρνητικών του συναισθημάτων. Για αυτούς τους ανταγωνισμούς, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν σταματούν και μάλιστα για να πρωτοπορήσουν διαθέτουν τεράστιους πόρους, για να έχουν το προβάδισμα όπου θα εξελίξουν τα επιστημονικά τους πεδία, αλλά και τα πεδία των εξοπλισμών τους και όχι μόνο.
Την επιρροή τους με τα νέα κάθε φορά τεχνολογικά μέσα τα χρησιμοποιούν για απόκτηση επιρροών, για οικονομικά οφέλη, αλλά και πίεση προς τα μικρότερα κράτη για να τα καθυποτάξουν και τεχνολογικά, αλλά να καταστήσουν εξάρτημα τους στο άρμα κάθε επιστημονικών και τεχνολογικών επηρεασμών. Κατά κυριολεξία προέχει ο πολιτική και οικονομική τους εξάρτηση, για να τα χρησιμοποιούν κάθε φορά δεμένα στην δική τους επιρροή.
Σε μία συχνή βάση αναβαθμίζουν τις επιστημονικές τους υποδομές, πολλές από τις οποίες είναι χρήσιμες αλλά και πολλές είναι αντιστρατευόμενες τα συμφέροντα των μικρών κρατών, όπου έχουν σαν στόχο τον πολιτικό και οικονομικό τους καταναγκασμό. Καταφέρνουν και αναπτύσσουν μια μοναδική προηγμένη επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία. Έτσι μπορούν να επηρεάζουν κράτη, λαούς και συνειδήσεις, και όλα αυτά δημιουργούν εξαρτήσεις.
Σε όλους αυτούς τους ανταγωνισμούς, θέτουν σε εφαρμογή κάθε μέσο με την δυνατότητα επηρεασμού και εξαρτήσεως. Αυτή η προσπάθεια καταναγκαστικού πολλές φορές των μικρών από τους μεγάλους έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας διαχρονικής προσεγγίσεως.
Ο άνθρωπος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανακόψει αυτήν την εξέλιξη έστω και αν δημιουργεί πολλά αρνητικά τραβάει την πορεία της και είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ότι αυτή η αλματώδης ανάπτυξη κυρίως των νέων επιστημονικών κλάδων σε όλα τα επίπεδα και αυτών των νέων τεχνολογιών, ξεπερνάει τα όρια των μέχρι τώρα εξελίξεων και εισέρχεται σε νέους ατραπούς που πραγματικά εντυπωσιάζουν και καθυποβάλλουν τον άνθρωπο, οι προβληματισμοί του είναι πολλοί γεμάτοι αρνητικές παραμέτρους για το μέλλον και την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους.
Αυτές οι εξελισσόμενες επιστήμες και τεχνολογίες επελαύνουν με φρενήρη ταχύτητα, πάντα εξελισσόμενες χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει την τελική τους εξέλιξη. Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που μέχρι τώρα τείνει να διαμορφωθεί, δεν παύουν τα πολυποίκιλα επιστημονικά εργαστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο για να βελτιώσουν τις υπάρχουσες υποδομές τους, επιδίδονται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, και πάντα να βρίσκονται στην πρωτοπορία όλων αυτών των πρωτοπόρων ανακαλύψεων, όπου πολλά αναθεωρούνται από την ανθρώπινη καθημερινότητα.
Η τεχνολογική αυτή υπεροχή των Μεγάλων Δυνάμεων, τους δίνει την δυνατότητα γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών πλεονεκτημάτων, την ανάπτυξη και σύσφιξη πιο στενών συμμαχικών σχέσεων, πολλές φορές κάτω από μία μοναδική εξάρτηση κάτω από μια οικονομική αφαίμαξη.
Τα διάφορα επιστημονικά κέντρα, τα οποία κινούνται ανυστάκτως προς κάθε καινοτομία, για να βρεθούν στην πρωτοπορία των εξελίξεων, χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά και επανδρωμένα από μοναδικούς επιστήμονες εξειδικευμένους, αποκτούν μια μοναδική γνώση σκυμμένοι πάνω στις επιστημονικές τους εφαρμογές, αποκτούν μοναδικές γνώσεις, βαδίζοντας από δεξιότητα σε δεξιότητα. Πολλές από αυτές τις καινοτομίες που εισάγουν τα παγκόσμια επιστημονικά κέντρα, θέτουν νέες βάσεις στην καθημερινή πρακτική, αλλά πολλές φορές ξεπερνώντας τα εσκαμμένα, διαβαίνοντας τον Ρουβίκωνα, κάτι που δεν έχει σταματημό, όλο αυτό, το ερώτημα που τίθεται, που πορεύεται αυτή η προσπάθεια του ανθρώπου, που θα οδηγήσει, τι επιδιώκει, ερωτήματα που δεν τα απαντούν κάποιοι ειδικοί, όλα αυτά πορεύονται μέσα σε ένα φονικό ανταγωνισμό.
Έχουν αναπτυχθεί πάμπολλες δυνατότητες μέσω της Πληροφορικής, με την συνεχή αναβάθμιση των υπολογιστικών συστημάτων, που αποκτούν μέρα με την μέρα άλλες πολύπλοκες καινοτομίες. Αυτά τα προηγμένα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιούν και για να υποκλέπτουν κρατικά μυστικά να υποκλέπτουν τις ανακαλύψεις άλλων κρατών, να θέτουν σε εφαρμογή, αυτές τις δυνατότητες για να συναγωνιστούν τους ανταγωνιστές τους, επιδίδονται στην συνεχή αντιγραφή των διαφόρων επιστημονικών και τεχνολογικών τους κατακτήσεων, τα οικειοποιούνται και τα θέτουν στην υπηρεσία των δικών τους επιδιώξεων. Το κάθε κράτος προσπαθεί να διαφυλάξει αυτή την καινοτόμο γνώση.
Αν υπήρχε μια μορφή συνεργασίας αυτών των παγκόσμιων επιστημονικών κέντρων, θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την κούρσα του ανταγωνισμού και να αναπτύξουν παραμέτρους σε μια άλλη βάση, θα είχανε πολύ πιο θετικά αποτελέσματα από τους ανταγωνισμούς τους.
Η ανάπτυξη της Ρομποτικής, συνεπικουρούμενη από ισχυρούς υπολογιστές και με αυτήν την Τεχνητή Νοημοσύνη, πραγματοποιούνται άλματα μοναδικά, η ανθρωπότητα μπορεί και καλύπτει τεράστιες αποστάσεις, καλύπτει πολλά κενά σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα.
Η πολυποίκιλη ανάπτυξη των πολλαπλών νέων επιστημονικών κλάδων, όπου κάθε μέρα εξελισσόμενες προκαλούν δέος και απορίες μοναδικές. Οι επιστημονικές γνώσεις πορεύονται από ανακάλυψη σε ανακάλυψη, μια φρενίτιδα πραγματικής επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσεως, η οποία κι αυτή ξεπερνιέται με την ανακάλυψη νέων επιστημονικών πεδίων και νέων εφαρμογών.
Εδώ ακριβώς όπως τονίζει ο Οδυσσέας Ελύτης, αυτή η γνώση προσπαθεί να καθυποτάξει τον άνθρωπο, γιατί θέλει να στερήσει από τον άνθρωπο το αυτεξούσιό του, την ελευθέρα του βούληση, να τον καταστήσει εξάρτημα της προηγμένης μηχανής, αντί ο άνθρωπος να την υπηρετεί θα φθάσει στο σημείο να υπηρετεί αυτή τον άνθρωπο. Η εξέλιξη αυτή της επιστημονικής γνώσεως έχει ένα τίμημα για τον κάθε άνθρωπο. Ο άνθρωπος σιγά - σιγά γίνεται άβουλος, γίνεται έρμαιο της επιστημονικής γνώσεως και αυτής της τεχνολογικής. Δεν συνδιαλέγεται με τον συνάνθρωπό του δεν ανταλλάσσει γνώμες και πληροφορίες, αυτή είναι η όλη του επιστημοσύνη, η ανταλλαγή γνωμών και πληροφοριών έτσι προήχθει ο πολιτισμός του τώρα άγεται και φέρεται από κάποια μηχανήματα, που του απορροφούν την όλη ικμάδα της ζωής του.
Το βλέπουμε το ζούμε και το βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Λίγοι άνθρωποι και δει νέοι να έχουν την διάκριση να ξεχωρίσουν αυτές τις παραμέτρους, που οπισθοδρομούν την όλη φιλοσοφία του ανθρώπου και του στερούν την πρωτοβουλίες του και αυτή την πνευματικότητά του.
Καθίσταται λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος ένα έρμαιο της τεχνολογίας και αυτής της επιστήμης, η όλη του διανοητικότητα ποδηγετείται, άγεται και φέρεται με τις επιταγές των νέων τεχνολογιών και αυτό οπωσδήποτε πιστεύουμε θα έχει τραγικές συνέπειες για την όλη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Δεν μπορούμε τώρα να διαγνώσουμε επακριβώς αυτές τις επιπτώσεις, όπου ο άνθρωπος θα παύσει να κάνει χρήση του λογικού του, μιλάμε για τραγικές ομολογουμένως καταστάσεις προσφέρονται στον άνθρωπο εύκολες γνώσεις που κρίνονται αρνητικές για την ανάπτυξη της ανθρώπινης διανοητικότητας.
Η νεολαία θέλγεται από αυτή την καινοτόμο γνώση, εύκολα παρασύρεται και την θεωρεί πανάκεια, δεν μπορεί να διαγνώσει την απειλητική της διάσταση.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία στις μέρες μας επελαύνει με ραγδαίους ρυθμούς, έχει εφαρμογή σε πάρα πολλά πεδία παντρεμένη με την Ρομποτική και την όλη εξέλιξη της Πληροφορικής, δίνει θεαματικά αποτελέσματα γνώσεων με ταχύτητες μοναδικές, όπου κανένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτά τα δεδομένα με τέτοιες ομολογουμένως ταχύτητες.
Όλα αυτά έχουν εφαρμογή και στην πολεμική βιομηχανία και σε άλλους τομείς, ακόμα και στην ανάπτυξη ανθρωπιστικών επιστημών. Σε κάθε τομέα του επιστητού απλώνουν τις δραστηριότητές τους, κάτι που μέχρι τώρα αυτό καθίστατο ακατανόητο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη που στην συνεχή της ανάπτυξη και διεύρυνση επιδίδονται οι Μεγάλες Δυνάμεις και όχι μόνο, την κάθε έκδοσή της την ταΐζουν με τρισεκατομμύρια δεδομένων, ακόμα και ολόκληρα βιβλία της παρέχουν, αυτά τα ρομποτικά μηχανήματα, που τα σχηματοποιούν ως ανθρώπους, όπου κινούνται μιλάνε και συμπεριφέρονται σχεδόν όπως ο άνθρωπος.
Το είδαμε αυτό στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στην εκπομπή της Αναγνωστοπούλου στις 14-12-2023, ένα πραγματικά εντυπωσιακό γεγονός που πέτυχε η νέα τεχνολογία. Το περίφημο εξελιγμένο ρομπότ ΜΥΚΑ, ένα από τα πιο εξελιγμένα και σε λίγο θα πάρει την θέση του κάποιο άλλο με πιο εξελιγμένη διάσταση.
Επηρεασμένοι πολλοί και εντυπωσιασμένοι υπερεκτιμώντας αυτές τις δυνατότητες, θεωρούν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, την ανθρώπινη λογική και συλλογιστική, αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ όσο κι αν αναπτυχθούν οι καινοτόμες αυτές επιστήμες και εφαρμογές.
Οι διάφοροι επιστήμονες εν τη αλαζονεία τους, εν τη έπαρση τους μιλάνε για την μετάθρωπο εποχή, μιλάνε για τον συγκερασμό ανθρώπου και μηχανής. Μιλάνε για τον βιονικό άνθρωπο, ένα άλλο δήθεν είδος ανθρώπου πολύ διάφορο του σημερινού όχι στην όλη όψη του αλλά στον τρόπο σκέψεως του.
Το τραγικό γεγονός για τον άνθρωπο να είναι όταν το ρομπότ θα μπορεί να σκιαγραφεί τον άνθρωπο, να τονίζει τα μειονεκτήματά του και υποβιβάζει την όλη προοπτική του. Το κάθε ρομποτικό σύστημα έργο των χειρών του ανθρώπου και της λογικής του, να υποβιβάζει την ανθρώπινη προσωπικότητα, πιστεύω ότι αυτό θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον και αυτό θα είναι ύβρη προς τον Θεόν, η υποσκέλιση του τελείου Δημιουργήματος του Θεού που είναι ο άνθρωπος.
Καθηγητής της Πληροφορικής που μίλησε στην τηλεόραση, έκανε την διαπίστωση ότι όσο κι αν αναπτυχθεί κυρίως η Τεχνητή Νοημοσύνη, με την Πληροφορική και την Ρομποτική, ούτε κατά ένα χιλιοστό δεν μπορεί να ομοιάσει της Ανθρώπινης Νοημοσύνης, η οποία πάντα θα αποτελεί το θαύμα των θαυμάτων.
Πέρα από αυτές τις διαπιστώσεις, κάποιοι των ανθρώπων εκλαμβάνουν την ανάπτυξη αυτών των νέων επιστημών ως απειλή των παραδοσιακών αξιών, κάποιοι την θεωρούν απειλή για την πίστη και την όλη πνευματικότητα του ανθρώπου.
Αν μπορέσουν οι διάφοροι επιστήμονες να κινηθούν στο στάδιο της μετανθρώπου εποχής, θα διαπράξουν μία ύβρη, θα παραπλανήσει τους ανθρώπους για μία ακόμη φορά, γιατί δεν θα απηχούν την πραγματικότητα.
Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατά εικόνα Θεού. Οι πνευματικοί άνθρωποι, οι αφοσιωμένοι στην θεϊκή γνώση τίποτε δεν εκλαμβάνουν ως απειλή, από την ανάπτυξη των θύραθεν επιστημονικών και τεχνολογικών κλάδων παραμένουν εδραίοι επί την αιωνίων και αναλλοίωτων αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.