«Έφυγε» ο Παναγιώτης Κοντός, μεγάλη απώλεια για την Αιτωλοακαρνανία.



Μεγάλη απώλεια για την Αιτωλοακαρνανία αποτελεί ο θάνατος του Παναγιώτη Κοντού, ανθρώπου του πνεύματος και των γραμμάτων. Είχε διατελέσει και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Απεβίωσε σήμερα ο Παναγιώτης Κοντός, Αναπληρωτής Καθηγητής και επί σειρά ετών Προϊσταμένος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του στην Ανώτατη Eκπαίδευση γενικότερα αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία τις διεκδικήσεις της οποίας πάντα στήριζε.
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του. Μεγάλη υπήρξε η προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αιτωλοακαρνανίας.
Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία). Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).


Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει διδάξει δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Έχει διδάξει επίσης σε πολλά πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας. Είναι ο πρώτος που έχει εισαγάγει και διδάξει το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας. Έχει επίσης επιβλέψει ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλώβν διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.
Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Είναι από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.
Σημαντική, ως καθοριστική, ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του Ε.Κ.Π.Α. (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.).
Ιδιαίτερη υπήρξε η προσφορά του και η εξαιρετική ικανότητά του στη συνδικαλιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, υπηρετώντας πάντα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Ο Παναγιώτης Κοντός διακρίθηκε από την ένταξη του στο Πανεπιστήμιο αδιάκοπα για τους αγώνες του για την αναβάθμιση της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου στην ελληνική κοινωνία, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, αναδεικνύοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το μαρτυρικό νησί και για τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ήταν μέλος της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο από την ίδρυσή της (1985).
Η μέριμνα του κ. Κοντού για την προώθηση των σχέσεων του Πανεπιστημίου με ξένα ιδρύματα, καθώς και για την προβολή της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν επί σειρά ετών ο βασικός οργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (του γνωστού ως Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.), το οποίο λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.500 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο.
Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Πρύτανης «πρωτοπόρος, αγωνιστής και οραματιστής, με γνήσια αγάπη για το Πανεπιστήμιο και τους συνανθρώπους του, ο Παναγιώτης Κοντός σμίλεψε σπάνιο πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου».
Η σημαία του Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.