Ιχθυοκαλλιέργειες: Χωροταξικό και Avramar τα “αγκάθια” στον κλάδο.

Ιχθυοκαλλιέργεια ΕΛΟΠΥ © ELOPY
Από Σοφία Εμμανουήλ.
Στις 07:21, 26 Ιούν 2024.

Σημαντικές προκλήσεις για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες όπως π.χ. ο ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα στην EE προϊόντα ιχθυηρών, δεν θα αντιμετωπιστούν χωρίς αίσιο τέλος στην διαγωνιστική διαδικασία για ανάδειξη νέου επενδυτικού σχήματος στην Avramar και χωρίς την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), όπου αναμένεται νέα παράταση.
Σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΑΜΒΙΟ σε συνεργασία με την ΕΛΟΠΥ ενόψει του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024, στελέχη του κλάδου αναφέρθηκε στην Avramar, όπου αυτή τη στιγμή 6 επενδυτές και funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν την ώρα που οι ΠΟΑΥ είναι «στον αέρα» και το αδειοδοτικό πλαίσιο είναι ασαφές. Επομένως υπάρχουν ερωτηματικά για την επόμενη φάση της επένδυσης στον μεγάλο παίκτη, με την όποια εξέλιξη να επηρεάζει το σύνολο της αγοράς.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου στους υποψήφιους επενδυτές περιλαμβάνονται: από ελληνικής πλευράς, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και η Philosfish, ένα επενδυτικό σχήμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Aqua Bridge, ένα τουρκικό σχήμα με πιθανή συμμετοχή εταιρειών τουρκικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ένα ισπανικό κι ένα ιρλανδέζικο σχήμα, με πληροφορίες να αναφέρουν και σαουδαραβικό ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν νεότερα με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 3-4 επενδυτές που θα προκριθούν στην φάση αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, παραμένει η αβεβαιότητα και ο «κίνδυνος ναυαγίου» στις συζητήσεις.
Αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες και κλείσει συμφωνία με νέο επενδυτικό σχήμα στην Avramar, αυτό θα είναι ένα καλό νέο για την αγορά συνολικά, όπου μπορεί μεν να μην υπάρχουν κραδασμοί αφού οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί και οι πωλήσεις αναπτύσσονται, υφίστανται δε παρενέργειες. Είναι ενδεικτικό ότι η Avramar απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, παράγει 55.000-60.000 χιλ. τόνους ετησίως και συνεργάζεται με έναν μεγάλο όγκο προμηθευτών, με τους οποίους συνεργάζονται και άλλες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών. Επίσης, λόγω της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην Avramar το ίδιο το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει καχύποπτα τον κλάδο.
Μιλώντας για τη δυσκολία του εγχειρήματος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Avramar αποτελεί συνέχεια άλλων προβληματικών εταιρειών όπως Νηρέας και Σελόντα, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου. Σήμερα η Avramar είναι ένας μεικτός ελληνο-ισπανικός όμιλος με έδρα στη Βαλένθια, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 με τη μετονομασία του ομίλου Ανδρομέδα. Είναι ιδιοκτήτης των συγχωνευμένων ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα, Νηρέας και Σελόντα, καθώς και του ισπανικού ομίλου Perseus (με ειδίκευση στις ιχθυοτροφές) ενώ συμμετέχουν σε αυτόν τα funds Amerra Capital (ΗΠΑ) και Mubadala Investment Company (Αμπού Ντάμπι).
Όπως είπε ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος ΔΣ ΕΛΟΠΥ, θα πρέπει με γρήγορες διαδικασίες να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη ίδια την εταιρεία και για την ισορροπία στον κλάδο συνολικά. Θεωρεί ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες στις τράπεζες και τους υφιστάμενους μετόχους και πλέον, θα πρέπει να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και να προωθήσουν λύση.

Σε εκκρεμότητα οι ΠΟΑΥ.
Στελέχη του κλάδου τονίζουν επίσης ότι η έλλειψη ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύσει τη λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων αναστέλλει την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την προσέλκυση νέων στρατηγικών επενδύσεων. Έμφαση δίνουν στην απουσία ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού. Ουσιαστικά από το 2015 και μετά από 2 διαδοχικές παρατάσεις, έχουν ιδρυθεί μόνο 6 από τις 23 ΠΟΑΥ.
Η νέα παράταση που αναμένεται να δοθεί θα πρέπει να είναι δεσμευτική. Υπενθυμίζεται ότι από την νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2011 πέρασε μια τετραετία σχεδόν που το θεσμικό πλαίσιο προσβλήθηκε στο ΣτΕ ενώ από το 2015 άρχισαν να γίνονται μελέτες. Όπως ανέφερε ο κ. Τουραλιάς είναι case study για την ΕΕ οι ΠΟΑΥ στην Ελλάδα. Ο κλάδος ζητεί σαφή δέσμευση για μικρή παράταση -εάν αυτή δοθεί- και ειδικότερα ζητά σαφή δέσμευση κυρίως από το υπουργείο Περιβάλλοντος, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πιθανόν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για πλήρη ολοκλήρωση του χωροταξικού σε διάστημα κάτω από ένα χρόνο.
Σημειώνεται ότι στον κλάδο υπάρχουν εταιρείες που έχουν ΠΟΑΥ και άλλες που δεν έχουν ενώ δυνητικοί επενδυτές είναι αντιμέτωποι με πολλά ρίσκα όσο εκκρεμεί το χωροταξικό. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μετά από μια μακροχρόνια διαδικασία ελέγχων, αυτοψιών, μετρήσεων, ακόμη και αντιρρήσεων στο ΣτΕ η διαδικασία θα πρέπει να τελεσφορήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η αγορά.
Τα παραπάνω αποτελούν το περιβάλλον εντός του οποίου η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια θα πρέπει να επιταχύνει τον βηματισμό της, καθώς τα στοιχεία της ΕΛΟΠΥ αποτελούν “καμπανάκι” επιβεβαιώνοντας την δυναμική που έχουν αναπτύξει τουρκικές εταιρείες. Αξιοποιούν την Ελλάδα ως πύλη εξαγωγών της αυξημένης παραγωγής τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με πρεσβευτές εταιρείες με δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Εντωμεταξύ, στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 σε λίγες ημέρες οι ομιλητές θα θέσουν επί τάπητος τις προκλήσεις, τις εξελίξεις, τις τάσεις και τις ανάγκες του κλάδου για την εξασφάλιση βιωσιμότητας, μέσα από μια πλούσια ατζέντα με επίκεντρο την εξωστρέφεια και τις δυναμικές συμπράξεις.
Σε διοργάνωση της εταιρείας συμβούλων ΑΜΒΙΟ με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.