Πάτησαν γερά «πόδι» οι Άραβες στην Αιτωλοακαρνανία, μετά το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το Αραβικό ενδιαφέρον από την Οξυά και τις ιχθυοκαλλιέργειες έως τις ΑΠΕ και το Πλατυγιάλι.


Του Παναγιώτη Τσακανίκα.
PressRoom 21/06/2024, 0:00

Πολλά είναι τα έργα που έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή είναι υπό σχεδιασμό από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αιτωλοακαρνανία, που «περνούν» πλέον στα χέρια των Αράβων της Masdar, μετά το mega deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (GEKTERNA.AT) και λοιπών μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (TENERGY.AT), με την εταιρεία Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar.
Όπως είναι γνωστό αιχμή των ενεργειακών έργων της ΤΕΡΝΑ στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στη χώρα γενικότερα, αποτελεί το έργο της αντλησοταμίευσης στην Αλευράδα του Βάλτου (δείτε σχετικά ΕΔΩ), ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για μικρό υδροηλεκτρικό στον Εύηνο.
Το έργο αφορά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 10,1 MW, επί του ποταμού Εύηνου, με το φράγμα υδροληψίας να βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Μακρυνείας, του Δήμου Αγρινίου και της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας.
Η ΤΕΡΝΑ μεταξύ άλλων διαθέτει αιολικούς σταθμούς στη θέση Μαλαθουνα Ναυπακτίας, στη θέση Σκοπιά, σε περιοχή της Ρίγανης κ.α., όπως και το υδροηλεκτρικό έργο στο Αυλάκι (θέση Δαφνοζωνάρα) εγκατεστημένης ισχύος 8,5 MW που λειτουργεί από το 2011. Ένα ακόμη νέο υδροηλεκτρικό της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή, έχει προσκρούσει σε αντιδράσεις και με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό κάτοικοι και φορείς της κοιλάδας του Αχελώου στα τέλη του 2023, ζητούσαν την ακύρωση του.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όμως έχει στους σχεδιασμούς της μεγάλα ενεργειακά project και στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου και Στράτου (σ.σ. έχει γίνει η δημόσια διαβούλευση επί των ΜΠΕ), με κάποια εξ’ αυτών και ειδικότερα της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών, να προσκρούουν σε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Η συμφωνία ΤΕΡΝΑ – Masdar. H Mudabala και το Πλατυγιάλι.
Όπως έγινε γνωστό από το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου, σε οριστική συμφωνία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (GEKTERNA.AT) και λοιπούς μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (TENERGY.AT), κατέληξε η εταιρεία Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar (“Masdar”), ο ηγέτης της καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ με την πρόθεση να αποκτήσει αρχικά το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων και άλλων όρων.
Η Masdar ενώνει τους τρεις πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Mubadala, ADNOC και TAQA – και χρησιμοποιεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της, «τη συνδυασμένη τεχνογνωσία τους για να εκπληρώσει το σκοπό της ως παγκόσμια πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο». Είναι άξιο αναφοράς πως η Mubadala, είναι βασικός μέτοχος της Avramar, η οποία και κατέχει μεγάλο αριθμό ιχθυοκαλλιεργειών στο μέτωπο του Αστακού - Μύτικα - Εχινάδων και που από την περίοδο της πανδημίας και μετά κλυδωνίστηκε από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το Αραβικό fund Mubadala, έχει ακουστεί ως φήμη, πως πιθανώς να εμπλακεί στην τουριστική επένδυση στο Πλατυγιάλι του Αστακού. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, πληροφορίες ανέφεραν στις αρχές του μήνα πως επίκειται ένταξη αυτού του mega project στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Η πρώτη απόπειρα: Το Αραβικό «ναυάγιο» της Οξυάς.
Ήταν το 2012 ο τότε Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι έκανε την πρώτη του ουσιαστική απόπειρα να επενδύσει στην Ελλάδα. Το πανέμορφο ακατοίκητο νησάκι Οξυά, στο Ιόνιο πέλαγος, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, τον είχε μαγέψει.
Το 2013 έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης της Οξυάς. Φήμες έλεγαν ότι η κόρη του είχε την ιδέα να το μετατρέψει στο πρώτο επισκέψιμο «Νησί Τέχνης» (Art Island) στον κόσμο. Είχαν μάλιστα διαρρεύσει και οι πρώτες εντυπωσιακές μακέτες… Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά, εξαιτίας των σοβαρών περιορισμών που υπήρχαν, μια και το νησάκι βρίσκεται σε αυστηρά προστατευόμενη περιοχή.
Αυτό που απέμεινε ήταν μια μακρά δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Εμίρη και το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε να «τρέξει» το master plan της επένδυσης για τις μελέτες που δεν πληρώθηκαν, το οποίο τελικά κέρδισε ο πρώτος, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου.

Η συμφωνία με ΤΕΡΝΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τον οικονομικό τύπο, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%.
Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.