Πηγή: Σελίδα Facebook
Βασιλόπουλο Αιτωλοακαρνανίας.
Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.
Από τους σεισμούς του 1953 και μετά , άρχισε η μεταφορά του παλιού χωριού μας στη σημερινή του τοποθεσία.
Η νέα τοποθεσία μέχρι τότε λεγόταν ΠΑΝΑΓΙΑ από το Βυζαντινό εκκλησάκι που υπάρχει στη πλαγιά όπως βγαίνουμε από το χωριό με κατεύθυνση το Αγρίνιο, ή ΑΧΙΛΛΕΙΟ από τον Αχιλλέα που ήταν ζωγραφισμένος στον τοίχο της λότζας (βεράντας) του αρχοντικού των Καρουσαίων (Καρουσάτα), δίπλα από το καφενείο του Ευάγγελου Κυριάκου, που τώρα δεν λειτουργεί και είναι το Φαρμακείο, ή ΑΧΑΝΙ από το μέγαρο του Χρήστου Τζοβόλα, το χάνι με το κάρο και το άλογο, που χρησίμευε και για τις διανυκτερεύσεις τον διαβατών όταν τους έπιανε η νύχτα στο δρόμο. Είχε μεγαλο - μπακάλικο και καφενείο.
Μεγάλο μέρος της έκτασης του σημερινού χωριού κατείχε ο Θόδωρος Μπούρας, ο οποίος πούλησε αρκετά οικόπεδα που αγόρασαν διάφοροι χωριανοί μας και χάρισε στην Εκκλησία αυτό το οικόπεδο που είναι σήμερα η υπό διαμόρφωση Πλατεία.
Ο Θόδωρος Μπούρας είχε ελαιοτριβείο στη θέση που είχε αργότερα το σπίτι του και το καφέ-ψητοπωλείο του ο Γιώργος Τζοβόλας.
Ο Θόδωρος Μπούρας έφτιαξε αργότερα άλλο σπίτι στον Αστακό και το ελαιοτριβείο το αγόρασε ο Δημ. Κακκαβάς (Τσώνιας), ο οποίος αργότερα το μετεστέγασε δίπλα από το καφενείο του Ευαγ. Κυριάκου, μπροστά στο ρέμα που υπήρχε και ένα πηγάδι. Το κτήριο υπάρχει και σήμερα .
Άλλα σπίτια που υπήρχαν στη περιοχή, τότε, ήταν του Φίλιππα Πετρινικολού, Φούντα Παπαζώη, Ιωαν. Τζοβόλα (το παλιό), της Μποτίλως (Ελένη Παύλου, αργότερα Παν. Δελή), του Στέλιου Παύλου (Κάκια, καφενείο), της Λάμπρως Παπασπύρου (αργότερα Ντίνου Κυριάκου), το σπίτι του Σωκράτη Τσόμπου (Μπολίκα, το μικρό σπιτάκι του Λ. Περονοκολού, σήμερα).
Ο Σίμος Παύλος (κάκιας) είχε ένα σπιτάκι στα Γιανκεϊκα, στο οποίο αργότερα έμενε και ο Γιώργος Καλλίνικος, ενώ το μικρό σπιτάκι σαν παράγκα που είναι έως σήμερα στην αυλή του Γενναίου Κακαβά ήταν του Καρακοβούνι ή Καρακώτας.
Υπήρχε επίσης το σπίτι της Γιαννούλας Κρίθυμου και του Γιάννη Ξυδέα, αδέρφια, μεγάλο και δίπατο με το κάρο κάτω από την αμυγδαλιά (εκεί που είναι σήμερα του Χρήστου Παπαζώη του Σόλων), ο πιτρουλής, πατέρας του μπάρμπα Ντίνου Καταγή είχε εκείνη την εποχή μια καλύβα, από καλάμια και λάσπη, εκεί που είναι σήμερα το σπίτι του, δίπλα στου Τάκη Στρατομήτρου.
Από τα πρώτα σπίτια που χτίστηκαν, ήταν του Ευστάθιου Τσόμπου, του Φίλιππα Τσόμπου, Μαρίας Σαμαντά (το παλιό), Ιωαν. Στρατομήτρου (το παλιό) και στη συνέχεια άρχισε ο μεγάλος εποικισμός.
Τα περισσότερα σπίτια χτίστηκαν με δάνειο από την Πρόνοια, λόγο της αναγκαστικής μεταφοράς του χωριού.
Καφενεία που λειτούργησαν μετέπειτα: Ηλία Χολή, Ανδρέα Παύλου, Παντελή Παπασπύρου, Ιωάννη Νάκου, Θωμά Νάκου, Ιωάννη Στρατομήτρου, Ευάγγελου Κυριάκου (Σταθαρέλου), Ιωάννη Μακρή.
Από την περιοχή αυτή πέρναγε και συνεχίζει να περνά, ο δρόμος από Αστακό για Αγρίνιο.
Πηγή: Από εξιστορήσεις συγχωριανών μας. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δεν καταγράφονται σε αυτές τις εξιστορήσεις. Είμαστε πρόθυμοι για κάθε νέα προσθήκη που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.