Έχει γίνει πλέον θεσμός.
Χωρίς να σχετίζεται με οιασδήποτε μορφής τοπικούς ή πανελλήνιους εορτασμούς, αλλά καθαρά από ενσυνείδητη διάθεση, η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου για έκτη συνεχή χρονιά, ευχαρίστησαν και φέτος το μικρό νησί Κάλαμος με μια σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσαν και παρουσίασαν ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία που παρείχαν οι κάτοικοί του σε χιλιάδες Μεσολογγίτες, κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών και στη συνέχεια μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1829.
Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουλίου με την αρωγή του Δήμου Λευκάδος, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πάμπολλων φίλων της ιστορίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Μπούρης, μπροστά στο περικαλλές μνημείο το οποίο έχουν αναγείρει στο Ηρώον των πεσόντων του νησιού οι συνδιοργανωτές πολιτιστικοί φορείς δια χειρός του εικαστικού επιμελητή της «Διεξόδου» Βαγγέλη Ρόμπολα.
Πρόκειται για ένα έργο που συμβολίζει τον δεσμό φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων, Μεσολογγίου & Καλάμου.
Στη συνέχεια ο ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης, με ολιγόλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσφοράς των κατοίκων του Καλάμου προς τους Μεσολογγίτες κατά την περίοδο των Πολιορκιών και της Εξόδου και ακολούθησαν ομιλίες του βουλευτή Θανάση Καββαδά, του Δημάρχου Λευκάδος Ξενοφώντα Βεργίνη, του Αντιδημάρχου Μεσολογγίου Σωτήρη Φαράντου και ανάγνωση μηνύματος του Μητροπολίτη Λευκάδος & Ιθάκης Θεοφίλου.
Μετά τις ομιλίες έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τους προαναφερθέντες, τον Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ευτύχη Ζουριδάκη, την Αντιδήμαρχο Λευκάδος Μαρία Μαργέλη, τον Αντιδήμαρχο Καλάμου Παναγιώτη Γιαννιώτη, τον Λιμενάρχη Λευκάδος Παναγιώτη Λεονταράκη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σωτήρη Σκιαδαρέση και τελευταίους τιμητικά τον πρόεδρο του ΝΟΜ Μάκη Κοτσίρη και τον ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκο Κορδόση.
Οι εκδηλώσεις, τις οποίες συντόνιζε εκ μέρους των συνδιοργανωτών η Γεωργία Ιωαννίδου, συνεχίστηκαν το βράδυ στο μικρό γραφικό λιμάνι του Καλάμου.
Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων περιλάμβανε Λευκαδίτικους χορούς από τον μουσικοφιλολογικό όμιλο «Ορφέας» Λευκάδος και το δεύτερο ένα συγκινητικό δρώμενο μέσα στη θάλασσα που εξιστορούσε την άφιξη και υποδοχή των Μεσολογγιτισών στον Κάλαμο.
Το δρώμενο ήταν βασισμένο σε ηχογραφημένο κείμενο της Δέσποινας Κανελλή, με φωνές της Ζωζώς Στέλλιου και του Ανδρέα Τσολίγκα, μουσική επένδυση του μαέστρου Σπύρο Χολέβα και υλοποιήθηκε από ομάδα του Ναυτικού Ομίλου που την αποτελούσαν η Ελένη Κοντονάσιου, οι θυγατέρες της Πολυτίμη και Μαρία και ο πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού Θανάσης Γιαννιώτης.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος Λευκάδος σε παραδοσιακή ταβέρνα του νησιού, ενώ την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής δοξολογία για τους Μεσολογγίτες αγωνιστές των πολιορκιών και της Εξόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.