Συνέδριο-σταθμός στο Αγρίνιο για τα ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΑΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας (videos και φωτογραφίες).


ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέδριο-σταθμός στο Αγρίνιο για τα ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΑΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αγρίνιο το διήμερο συνέδριο “ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΑΤΑ της πίστης της φύσης και της ιστορίας” με στόχο την τόνωση του εγχώριου τουρισμού, του συνεχούς τουρισμού, του εποχικού τουρισμού αλλά και του εισερχόμενου τουρισμού, με την ανάπτυξη του εναλλακτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας με την στήριξη της Περιφέρειας, των Μητροπόλεων και των Δήμων του Νομού, κήρυξε ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα των συνεργειών σε τοπικό επίπεδο και της συνεργασίας με την Πολιτεία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη ενημέρωσε τους συνέδρους για τις δράσεις και του στόχους του Υπουργείου και τόνισε ότι τόσο ο εναλλακτικός όσο και ο προσκυνηματικός τουρισμός έχουν μεγάλες δυνατότητες προσφοράς στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.
Ο Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου σχετικά με τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού καθώς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης του τουρισμού σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών του Νομού.
Στο συνέδριο παρενέβησαν με μηνύματα και απευθείας συνδέσεις η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου. Την προσπάθεια στήριξαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης (ΝΔ), Μίλτος Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ), Χριστίνα Σταρακά (ΠΑΣΟΚ) και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και οι ευρωβουλευτές Γιώργος Αυτιάς (ΝΔ) και Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ).
Σημαντική συμβολή στις εργασίες του συνεδρίου σε οτι αφορά στον προσκυνηματικό τουρισμό προσέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός που απαρίθμησε και περιέγραψε γλαφυρά τα δεκάδες ανυπολόγιστης αξίας “κληρονομήματα” της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής παράδοσης καθώς και ο Σεβσσμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος που περιέγραψε το σχέδιο για την ανάδειξη τους. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η παρουσία του Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών περιηγήσεων, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου που υποσχέθηκε την στήριξη της Ιεράς Συνόδου.
Για τον πολιτιστικό και επιμορφωτικό τουρισμό, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις της Ολυμπίας Βικάτου, Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και του Νίκου Κορδόση, Ιδρυτή του Κέντρου Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” και του βραβευμένου Μουσείου Άλατος στο Μεσολόγγι.Πέντε αρχαία θέατρα έχει ο Νομός, σπάνιους αρχαιολογικούς θησαυρούς και πολύτιμη προσφορά στη σύγχρονη Ιστορία.
Για τον εναλλακτικό τουρισμό αναδείχθηκαν από τους ομιλητές οι τεράστιες δυνατότητες που έχει η Αιτωλοακαρνανία τόσο στις περιοχές που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος όσο και στις περιοχές όπου υπάρχουν οι λίμνες και τα ποτάμια της. Η αναρρίχηση, ο ναυταθλητισμός, ο αεραθλητισμός, το bird watching, o καταδυτικός και περιπατητικός τουρισμός είναι ορισμένοι από τους τομείς που με σχέδιο μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε μια περιοχή που δεν έχει υποδομές για μαζικό τουρισμό. Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, Οδηγός Βουνού, προπονητής Ορειβασίας-Αναρρίχησης εκπαιδευτής εναεριτών και συγγραφέας, άνοιξε νέους δρόμους με την τοποθέτηση του.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης όσο και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, που φιλοξένησε το συνέδριο στη Λίμνη Τριχωνίδα, συμφώνησαν οτι απαιτούνται άμεσες συνέργειες με τις Μητροπόλεις, τους Δήμους και τους φορείς για την δημιουργία ενός πλάνου που θα συμπεριλάβει τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σπύρος Διαμαντόπουλος-Δήμαρχος Μεσολογγίου, ο Αθανάσιος Τορουνίδης-Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης-Δήμαρχος Ξηρομέρου, ο Σπύρος Κωνσταντάρας-Δήμαρχος Θέρμου, ο Αθανάσιος Κασόλας- Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας και ο Βασίλης Γκίζας-Δήμαρχος Ναυπάκτου που εκπροσωπήθηκε εκτάκτως από τον αντιδήμαρχο Ντίνο Τσουκαλά λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.
Για την επιχειρηματική και οικονομική διάσταση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του Παναγιώτη Τσιχριτζή – Προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου- Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Απόστολου Τουραλιά- Προέδρου της ΕΛΟΠΥ, του Κωνσταντίνου Μπόκα - Προέδρου της Αναπτυξιακής Εχινάδων & Αιτωλοακαρνανίας, του επιχειρηματία Κωνσταντή Ροκόφυλλου (Paleros Bay), του Ιωάννη Γ. Χατζή, Δόκτορος Βιοπληροφορικής, του Όμηρου Τσάπαλου-Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Nεφέλης Φράγκου-Υπεύθυνης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Revival Consulting Services και του Δόκτωρος Ιωάννη Παππά (Πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Green Evolution AE και διευθυντή Μεσογείου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC).
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Τσάρκος, η Αντιπρόεδρος Νίκη Φλώρου, ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος- Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ο Σπύρος Φλώρος-Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Αγρινίου, ο Χρήστος Κωστακόπουλος-πρώην Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, η Μαρία Παπαγεωργίου-Προέδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δήμου Αγρινίου, η δημοσιογράφος Κική Παππά και ο Χρήστος Φαλλιέρος-Τοπογράφος- Μηχανικός και Επιστημονικός συνεργάτης της “Act now για ένα βιώσιμο κόσμο” μίλησαν για τις δράσεις των φορέων τους και αναφέρθηκαν στους στόχους που έχουν τεθεί για το προσεχές διάστημα.
Την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Σωκράτης Τσόμπος και Κωστής Τσιακανίκας (Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων) ενώ ιδιαίτερο χρώμα στο μαγευτικό σκηνικό της Τριχωνίδας έδωσαν οι γυναίκες των Συλλόγων που παρασκευάζουν υπέροχα τοπικά εδέσματα και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων και ποτών.

Videos του συνεδρίου:













































4 σχόλια:

  1. Έχουν φέρει οι ιχθυοκαλλιέργειες 30 χρόνια που είναι στην Αιτωλοακαρνανία μισό τουρίστα;;;;; Όχι έναν αλλά μισό.
    Οι ιχθυοκαλλιέργειες άλλα πράματα έχουν φέρει στις ακτές, που τις έχουν βάλει απάνω κατά πάνω τα κλουβιά αντί να πάνε στην πιο ανοικτή θάλασσα.
    Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι κλάδος συγκρουόμενος με τον τουρισμό και το λέει καθαρά και στο ειδικό χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, σελ. 5, παράγραφος 25 ‘’ «Η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών πρέπει να αποφεύγεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού.’’.
    Χωρίς λοιπόν να υπάρχει στο πρόγραμμα του συνεδρίου που ανακοινώσατε, βάλατε τους ιχθυοκαλλιεργητές να μας πούνε για τον τουρισμό.
    Εντάξει μπράβο.
    Είναι οι δημόσιες σχέσεις που ταλανίζουν την Αιτωλοακαρνανία κα τα κούφια λόγια, αντί για την αλήθεια και τα έργα.
    Η πρωτοβουλία διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν εξαιρετική και μπράβο και μίλησαν άνθρωποι ακριβώς πάνω στο θέμα και είπαν πολύ σωστά και σοβαρά πράγματα πάνω στον εναλλακτικό και θρησκευτικό τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΑΛΑΝΕ ΚΑΠΕΛΟ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ.
    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕ ΔΥΣΗ
    ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
    ΕΧΕΙ ΚΛΟΥΒΙΑ, ΣΗΜΑΔΟΥΡΕΣ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΦΩΤΑ ΝΑ ΤΥΦΛΩΝΟΥΝ, ΦΕΛΙΖΟΛ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.
    ΑΓΡΙΟ ΔΟΥΛΕΜΑ.
    ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με το 10.44 και τον 12,59 απόλυτα.
    Τα συνέδρια αυτής της μορφής δεν προσέφεραν ποτέ στον τόπο μας, αυτά που τα συμπεράσματα κατέγραφαν. Ήταν απλά, συνέδρια για να επαναβεβαιώνουν την παρουσία τους οι παράγοντες του Νομού και να κάνουν τις δημόσιες σχέσεις τους.
    Κατά το παρελθόν έγιναν αξιόλογα συνέδρια που όμως ελάχιστα υλοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων τους.
    Σε τούτο το συνέδριο, δυστυχώς και κατά τη γνώμη μου, ο τίτλος ήταν η αφορμή, ο οργανωτής το μέσο, ώστε οι παράγοντες των Ιχθυοκαλλιεργειών, για άλλη μια φορά και μέσα από τις χορηγίες τους, να βρουν βήμα παρουσία όλου του πολιτικού κόσμου, να δείξουν τη δύναμη ισχύος τους, να εκφράσουν για πολλοστή φορά τις απόψεις τους για το αντικείμενο των επιχειρήσεων τους και την αναγκαιότητα να υπάρχουν αυτές στις παράκτιες ζώνες. Επίσης με αυτή την θεματολογία εξαφανίσθηκε από τη συζήτηση ο θαλάσσιος παραθεριστικός τουρισμός στο παράκτιο μέτωπο του δήμου Ξηρομέρου αλλά και τον άλλων περιοχών καθώς και η φημολογούμενη επένδυση στο Πλατυγιάλι και όχι άδικα αφού η Π.Ο.Α.Υ των Ιχθυοκαλλιεργειών ιδιωτικοποίησε την περιοχή προς όφελος τους και εξαφάνισε από το χάρτη της ανάπτυξης κάθε άλλη δραστηριότητα, εκτός αυτής των ιχθυοκαλλιεργειών. Ένα έγκλημα που σιώπησαν οι βασικοί και χρόνιοι παράγοντες που ήταν παρόν στο συνέδριο και το οποίο θα πληρώσει πάρα πολύ στο άμεσο μέλλον ο Νομός μας.
    Ακούστηκαν βέβαια και πολύ αξιόλογες τοποθετήσεις όπως αυτή για τον αναρριχητικό – καταδυτικό τουρισμό και τον Θρησκευτικό και μπράβο στους ομιλητές.
    Τέλος δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση των δημάρχων που αν και πλήρωσαν, ως χορηγοί, αδικήθηκε η συμμετοχή τους ως προς τη χρονική διάρκεια των τοποθετήσεων τους, λιγότερο από δυο λεπτά ο χρόνος , και έτσι δεν ακούστηκαν τα όσα σοβαρά και υλοποιήσιμα είχαν να καταθέσουν. Βέβαια η απουσία κόσμου πρέπει να προβληματίσει τους οργανωτές…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια φιεστα με ενορχηστρωτες τους ιχθυοκαλλιεργητες , που αλλωστε ειχαν και την ιδεα για την ιδρυση του φορεα και την επιλογη του προεδρου του ,με τις γνωστες θεσεις για τη συνυπαρξη ιχθυοκαλλιεργειων και τουρισμου στις παραλιες του Ξηρομερου ! Φανταζεται κανεις τους Τουραλια , Μποκα και Τσιχριτζη να αναπτυσσουν τις αποψεις τους για την αναπτυξη εναλλακτικων μορφων τουρισμου στις παραλιες του Ξηρομερου , παραλληλα με την προωθηση της ΠΟΑΥ που υπηρετουν ;
    Με την ευκαιρια αυτη , τι λενε οι αρμοδιοι Περιφερειαρχης και Αντιπεριφερειαρχης Μπλετσας για τη μελετη διανοιξης της περιμετρικης οδου της Τριχωνιδας που χρονια εκκρεμει η και τις μελετες για βελτιωση της προσβασης στην Αλυζια μεσω Αρχοντοχωριου ; Φυσικα καμια απαντηση δεν θα παρουμε γιαυτα , προεχει η επικοινωνια για ολους τους συμμετεχοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.