Ανακαλύπτοντας το Λαογραφικό Μουσείο της Μπαμπίνης (φωτογραφίες και video).



Εμπειρία

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το άρθρο προέκυψε απρόσμενα! Το Σάββατο, 10 Αυγούστου, είδαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση στο μπλογκ της Μπαμπίνης, που ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί μια Έκθεση Ελληνικής Διακοσμητικής Τέχνης. Η ιδέα μας φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστική, και έτσι επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη, την εικαστικό Μαρία Ν. Παπατρέχα. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν, βρήκαμε λύσεις και ξεκινήσαμε οικογενειακώς, για τη Μπαμπίνη και το λαογραφικό της μουσείο.
Όταν φτάσαμε, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: γνωρίσαμε τον κύριο Πέτρο Χρυσικό, Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Μουσείου και έναν από τους σημαντικούς ανθρώπους, πίσω από τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου της Μπαμπίνης. Ο κύριος Πέτρος, με ενθουσιασμό και χαρά, μας μίλησε και μας ξενάγησε στο λαογραφικό μουσείο, παρουσιάζοντάς μας τις συλλογές που εκτίθενται.

Ο κύριος Πέτρος Χρυσικός Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης, δίπλα στο αγαπημένο του αντικείμενο, το σχολικό σήμαντρο, δωρεά του υιού του!
Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο κύριος Πέτρος είναι ακούραστος -η κάμερα δυσκολευόταν να τον ακολουθήσει! Η χαρά και η περηφάνια του για ό,τι έχει καταφέρει μαζί με τους συγχωριανούς του είναι κάτι που δεν κρύβεται. Εκτός από την ξενάγηση, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για τη ζωή στη Μπαμπίνη, τη νεολαία του χωριού, την ιστορία τους, τις εκδηλώσεις τους, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, γεμάτος ιστορίες και αγάπη για τον τόπο του.
Η συνάντηση μαζί του αποτελεί από μόνη της λόγο να επισκεφτείτε το μουσείο. Μάλιστα, μας ζήτησε να του υποσχεθούμε ότι θα επιστρέψουμε στο χωριό, για να μας δείξει και άλλα ιστορικά σημεία.



Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, που θα δείτε, θα παρατηρήσετε ότι, παράλληλα με τα μόνιμα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου, η Μπαμπίνη, εκείνες τις ημέρες, φιλοξενούσε τον σκοπό επισκέψεώς μας, μια ξεχωριστή Έκθεση Ελληνικής Διακοσμητικής Τέχνης, υπό την επιμέλεια της εικαστικού, Μαρίας Ν. Παπατρέχα. Σε ένα νέο άρθρο που θα ετοιμάσουμε σύντομα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κυρία Παπατρέχα, για να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την αξία και τη σημασία αυτής της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τέχνη.

Μπαμπίνη

Η Μπαμπίνη είναι ένα μικρό, αλλά ζωντανό χωριό στο κέντρο του Ξηρομέρου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που έχει καταφέρει να κρατήσει ψηλά τη σημαία του πολιτισμού και της πνευματικής ανάπτυξης. Μόλις 36,5 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, η Μπαμπίνη ξεχωρίζει όχι μόνο για το φυσικό της κάλλος, αλλά και για τη βαθιά ριζωμένη παράδοσή της, που οι κάτοικοί της συνεχίζουν να διαφυλάττουν με πάθος.
Αυτό που κάνει τη Μπαμπίνη ξεχωριστή είναι η ιστορία της, που δεν περιορίζεται μόνο στα περασμένα χρόνια, αλλά συνεχίζει να γράφεται με τον ίδιο ζήλο και στις μέρες μας. Οι Μπαμπινιώτες δεν είναι απλώς περήφανοι για το παρελθόν τους, ζουν και αναπνέουν για να το διατηρήσουν ζωντανό. Δεν είναι τυχαίο που τους αποκαλούν «κεφαλάδες»—όχι λόγω κάποιου φυσικού χαρακτηριστικού, αλλά επειδή είναι γνωστοί για την πνευματική τους άνθιση. Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι μόνο κληρονομιά, αλλά και ευθύνη που οι ντόπιοι παίρνουν σοβαρά.
Κάθε καλοκαίρι, η Μπαμπίνη γεμίζει ζωή με εκδηλώσεις που θα ζήλευαν ακόμα και μεγαλύτερες πόλεις: θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές και «τραγικά συμπόσια» που συγκεντρώνουν ντόπιους και επισκέπτες. Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο; Η νεολαία του χωριού συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, δίνοντας υπόσχεση ότι η παράδοση θα συνεχίσει να ζει και στις επόμενες γενιές. Όπως λέει και ο κύριος Πέτρος Χρυσικός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Λαογραφικού Μουσείου, «Η νεολαία μας είναι το μέλλον, και ευτυχώς, οι νέοι μας μένουν κοντά, στις διπλανές πόλεις, και επιστρέφουν πάντα στον τόπο τους με αγάπη».

Λαογραφικό Μουσείο

Το λαογραφικό μουσείο.
Καρδιά της πολιτιστικής αυτής κίνησης είναι το Λαογραφικό Μουσείο της Μπαμπίνης, ένα έργο που ξεκίνησε από ένα όνειρο και έγινε πραγματικότητα χάρη στην αγάπη και την αφοσίωση των κατοίκων. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1963, το οποίο αρχικά ήταν μια παλιά αποθήκη του αγροτικού συνεταιρισμού, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού.


Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του κτηρίου δεν ήταν εύκολες. Χρειάστηκε χρόνος, κόπος και, κυρίως, η αφοσίωση των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χριστόδουλος Παμπλέκης». Από το 2006 μέχρι σήμερα, το κτήριο έχει ανακαινιστεί πλήρως: νέα πορτοπαράθυρα, σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, βάψιμο, καθαρισμός και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου. Και όλα αυτά έγιναν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν οι κάτοικοι, αλλά με άφθονο μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσείο που δεν αποτελεί απλώς μια συλλογή παλιών αντικειμένων, αλλά μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Μέσα στους χώρους του θα βρείτε γεωργικά εργαλεία, σύνεργα κτηνοτροφίας, αντικείμενα από την παραδοσιακή υφαντική τέχνη, ακόμα και παλιά σχολική ποδιά. Κάθε γωνιά του μουσείου αφηγείται μια ιστορία, μια ιστορία που οι Μπαμπινιώτες ζουν κάθε μέρα.

Παραδοσιακός φούρνος και πινακωτή, σκεύη για την παραγωγή άρτου!
Ό,τι είδαμε στο Λαογραφικό Μουσείο της Μπαμπίνης όμως, δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούνταν μόνο στο συγκεκριμένο χωριό. Τα παλιά αυτά αντικείμενα ήταν κοινά σε όλη την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αντιπροσωπεύοντας τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής. Είτε πρόκειται για τον αργαλειό, είτε για μηχανές καπνού, αυτά τα αντικείμενα ανήκαν στην καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού στην περιοχή, κάνοντας το μουσείο έναν τόπο που αναβιώνει τη συλλογική μνήμη όχι μόνο της Μπαμπίνης, αλλά και ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας.

Παλιό ψυγείο, που έβαζαν τον πάγο!
Όταν περπατάτε στην αίθουσα του μουσείου, αισθάνεστε την αγάπη των κατοίκων για την παράδοσή τους. Είναι οι ίδιοι που άνοιξαν τα σπίτια τους, τις αποθήκες τους, και πρόσφεραν πολύτιμα αντικείμενα για να διασφαλίσουν ότι οι επόμενες γενιές θα γνωρίζουν από πού προέρχονται. Και ο Πέτρος Χρυσικός, με το πάθος που τον διακρίνει, είναι πάντα εκεί για να σας ξεναγήσει και να σας μιλήσει για την ιστορία και τη σημασία κάθε εκθέματος.
Αλλά το Λαογραφικό Μουσείο δεν σταματάει εκεί. Ο Σύλλογος της Μπαμπίνης συνεχίζει να εργάζεται για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την καταγραφή προφορικών μαρτυριών και τη διατήρηση της τοπικής ιστορίας. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, ένα έργο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά και δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό με το παρελθόν τους.


Παλιός Αργαλειός που ύφαιναν ρούχα και ταγάρια!
Η Μπαμπίνη είναι ένα χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε. Όχι μόνο για την φυσική της ομορφιά, αλλά κυρίως για την ψυχή της—μια ψυχή που ζει και αναπνέει μέσα από την παράδοση, την ιστορία και την αγάπη των κατοίκων της. Και αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο και να συνομιλήσετε με τον Πέτρο Χρυσικό. Θα σας πάρει μια υπόσχεση να ξαναγυρίσετε, γιατί, όπως θα διαπιστώσετε, έχει πολλά ακόμα να σας δείξει.
Περισσότερα νέα για την Μπαμπίνη μπορείτε να βρείτε στο Blog ΕΔΩ!

Δείτε φωτογραφίες και video!
Φωτογραφίες: Άγγελος Ρεβίνας.


Μια κλασσική γωνιά, με το τζάκι, την κούνια του μωρού και την κάπα του βοσκού στον τοίχο!

Οι κάτοικοι έχουν κρατήσει τα αρχεία του ληξιαρχείου!

Εργαλεία για την φροντίδα των αλόγων και μια μηχανή καπνού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.