Μεγάλες οι διαφορές στο ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκών χωρών στην υδατοκαλλιέργεια. Η Ελλάδα 12η (τελευταία) στη σύγκριση ως προς επτά τύπους κανονισμών.

Δημοσιεύουμε σήμερα τη σύνοψη στην ελληνική γλώσσα, της πολλή σημαντικής μελέτης της κορυφαίας βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα υδατοκαλλιέργειας, MEP (Macalister Elliott & Partners LTD), που εξειδικεύεται στην προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η μελέτη είναι για λογαριασμό του Rauch Foundation και σας καλούμε όλοι να διαβάσετε, τουλάχιστον την σύνοψη της μελέτης στην ελληνική γλώσσα, για να δείτε και να κατανοήσετε πως λειτουργεί ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα και πόσο διαφέρει από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο.
Η MEP διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε έρευνες και περιβαλλοντικές αξιολογήσεις και στο ιστορικό συνεργασιών της περιλαμβάνονται εθνικές κυβερνήσεις, οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Η μελέτη αφορά το ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο και τη συγκριτική αξιολόγηση της ελληνικής νομοθεσίας για την υδατοκαλλιέργεια, σε σχέση με άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, που κατέχουν ηγετική θέση στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Πρόκειται για τις εξής χώρες: Νορβηγία, Φερόες, Σκοτία, Ιρλανδία, Τουρκία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Μάλτα.

Τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι το ισχύον ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο της Ελλάδας για την υδατοκαλλιέργεια είναι δραματικά λιγότερο αυστηρό σε σύγκριση με άλλες ηγέτιδες χώρες, ιδίως σε τομείς όπως η περιβαλλοντική εποπτεία, η εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών και η διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων.
Η βαθμολογία της Ελλάδας ως προς επτά τύπους κανονισμών είναι η χαμηλότερη μεταξύ των 12 χωρών.
Δείτε εδώ την σύνοψη της μελέτης στην ελληνική γλώσσα και ολόκληρη την μελέτη στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.