Εφημερίδα ''Συνείδηση'': Απειλεί η λειψυδρία τον Δήμο Ξηρομέρου - Φόβοι ότι το φαινόμενο θα ενταθεί μέσα στον Αύγουστο. Οι κοινότητες του Δήμου Ξηρομέρου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι αρκετές.



Φόβοι ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας θα ενταθεί μέσα στον Αύγουστο. Απειλεί η λειψυδρία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης τονίζει μεταξύ άλλων: Δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί η τροφοδοσία με βυτία, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία «κρούουν» οι ειδικοί, λόγω του «εκρηκτικού» για την εποχή «μείγματος» που προκαλεί η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες.
Το πρόβλημα ήδη έχει παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές της χώρας «μέσω» διακοπών νερού, αλλά και με χαμηλή πίεση στα δίκτυα.
Το «φάντασμα» της λειψυδρίας πλανάται πλέον πάνω από την Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και όχι μόνο!
Έντονος προβληματισμός για το θέμα της λειψυδρίας φαίνεται πως υπάρχει και στην περιοχή του Ξηρομέρου και γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή ήδη έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών και επισκεπτών καλώντας τους σε συνετή χρήση του νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση υδροδότησης των κατοίκων μέσω βυτίων. Και αυτό γιατί η εκτίμηση πως το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί το επόμενο διάστημα λόγω των αυξημένων αναγκών του καλοκαιριού και της αυξημένης επισκεψιμότητας της περιοχής.
Ήδη σε κοινότητες όπως η Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου οι βρύσες «στέρεψαν» και άρχισαν να βγάζουν λάσπες με τους κατοίκους του χωριού να διαμαρτύρονται για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» και αναπτύσσοντας το ζήτημα επεσήμανε: «Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η περιοχή ονομάστηκε Ξηρόμερο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρκετό νερό. Πολύ νερό, λίμνες και ποτάμια, διαθέτει όλος ο νομός μας, στο Ξηρόμερο όμως παίζει μεγάλο ρόλο το ανάγλυφο της περιοχής και κυρίως οι δυνατότητες που έχει ο υδροφόρος ορίζοντας. Τα τελευταία χρόνια η ανομβρία και κυρίως κατά το τελευταίο έτος έχει επηρεάσει τη λειτουργία των γεωτρήσεων και των πηγών της περιοχής.
Να το τονίσουμε όμως ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο τοπικό, είναι υπερτοπικό. Έχει σημάνει συναγερμός λόγω λειψυδρίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε πάρα πολλά νησιά. Για παράδειγμα μεγάλη έκταση έχει πάρει το γεγονός ότι έχει στεγνώσει το φράγμα της Φανερωμένης στο Ηράκλειο. Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην περιοχή του Ξηρομέρου. Υπάρχουν στη περιοχή μας κοινότητες και οικισμοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλέον στην επάρκεια της υδροδότησης.
Αυτό βέβαια σχετίζεται και με τις υψηλές θερμοκρασίες, όπου οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Συνεπώς θα πρέπει να λάβουμε από τώρα μέτρα γιατί έχουμε μπροστά μας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο όπου τα επίπεδα του υδροφόρου ορίζοντα θα πέσουν κι άλλο.
Οι κοινότητες του Δήμου Ξηρομέρου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι του Καραϊσκάκη, της Χρυσοβίτσας, του Αστακού, ένα κομμάτι του οικισμού της Παλιόβαρκας και συγκεκριμένα σε ένα σημείο όπου οι κατοικίες είναι ψηλά, κατά καιρούς εντοπίζουμε προβλήματα στην περιοχή της Άνω Κανδήλας και γενικότερα σε σημεία που είναι ψηλότερα σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας.
Αυτό σχετίζεται κυρίως με την πτώση του υδροφόρου ορίζονται και γι αυτό προσπαθούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση και κυρίως τη σπατάλη του νερού. Προσπαθούμε επίσης να εντοπίσουμε πιθανές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και κάνουμε παρεμβάσεις όπου κρίνουμε και όπου χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε αυτοψίες και μάλιστα κατά τις αυτοψίες αυτές έχουν εντοπιστεί παράνομες σωληνώσεις, χωρίς υδρόμετρο δηλαδή, οι οποίες φυσικά και κόπηκαν. Δεν ήταν διόλου εύκολο να εντοπιστεί που κατέληγαν και γι’ αυτό οι έλεγχοι συνεχίζονται και δεν θα σταματήσουν καθόλου.
Ο φόβος είναι ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας θα ενταθεί μέσα στον Αύγουστο, γιατί θα αυξηθεί και η κατανάλωση από τους επισκέπτες. Στη φάση αυτή δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί η τροφοδοσία με βυτίο, αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης προς τους δημότες και τους επισκέπτες για την αποφυγή της σπατάλης νερού και τη χρήση του με σεβασμό. Βέβαια, σ’ αυτή την περίπτωση είναι πάνω απ όλα το αίσθημα της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης. Δε γίνεται από τη μια να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους ζήτημα λειψυδρίας και στο διπλανό χωριό λ.χ. κάποιος να ποτίζει τον κήπο του. Θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε συμπεριφορές στην κατανάλωση του νερού. Ο κίνδυνος της λειψυδρίας αυτή τη στιγμή είναι εμφανής σε όλη την Ελλάδα και είναι μια από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Η ανακοίνωση του Δήμου Ξηρομέρου:
«Θέλουμε να εφιστήσουμε προς τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Ξηρομέρoυ, την προσοχή στην κατανάλωση του πολύτιμου αγαθού του νερού, ειδικά την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε.
Καταναλώνουμε το νερό με σύνεση. ΟΧΙ στην σπατάλη του πολύτιμου νερού.
Η παρατεταμένη φετινή ανομβρία έχει επηρεάσει πηγές και γεωτρήσεις σε όλη την Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει και στον δικό μας Δήμο.
Ήδη σε πάρα πολλούς Δήμους έχει βγει πρόγραμμα, όπου το νερό δίνεται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ακόμα χειρότερα δεν υπάρχει καθόλου νερού και η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται με τα βυτία».

6 σχόλια:

  1. Οι κοινότητες της δημοτικής ενότητας Αστακού και η τουριστική πόλη του Αστακού,
    θα έπρεπε να υδροδοτούνταν απο τον Αχελώο ποταμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οικονομία στο νερό οικονομία απο τους δημότες
    μπάς και δέν διψάσουμε και όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανένας δέν ξέρει μέχρι πότε θα έχει ανομβρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε άλλες περιοχές αξιοποιούν τις λίμνες που εχουν για να έχουν καθαρό νερό.
    .
    Κι εμείς εδώ έχουμε τρεχούμενο νερό
    Απ τον Αχελώο ποταμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στσ πλαίσια της διαδημοτικής και αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των δήμων μας,
    ο δήμος Ξηρομέρου θα πρέπει να προτείνει διαδημοτική συνεργασία με τον γειτονικό μας δήμο Αγρινίου,
    για κοινή υδροδότηση, απο τις σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις υδροδότησης του δήμου Αγρινίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή είναι άγνωστο και μέχρι πότε θα επικρατήσει το φυσικό φαινόμενο της ήδη παρατεταμένης ανομβρίας και στην περιοχή μας,
    οι δημοτικές μας υπηρεσίες και προκειμένου να εξασφαλιστεί στοιχειωδώς η επάρκεια νερού και σε όλες τις κοινότητες του δήμου μας,
    εκτός απο τις δημόσιες εκκλήσεις του δήμου μας προς τους δημοτες του για οικονομία στην κατανάλωση του νερού,
    θα πρεπει νομίζω να πραγματοποιηθούν και ανοιχτές λαίκες συνελεύσεις συμπολιτών μας-και των εκλεγμέμων αιρετών πολιτικών του δημους,να συζητηθεί επαρκώς το όλο θέμα με προτασεις και τρόπους αντιμετώπισης του ζωτικού θέματος της επάρκειας του νερού για την περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.