Του κ. Κώστα Γεωργούλα.
Να επισημάνουμε ότι τα παρακάτω αποτελούν τη δική μας οπτική (πρώην Πρόεδρος και κατ’ επέκταση το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης που συμφωνούσε με τη διαχείρηση όπως προκύπτει από τις αποφάσεις) και βασικό σκοπό έχουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις δράσεις μας, οι οποίες έχουν καταγραφεί και σε επίσημο απολογισμό μας με την παράδοση της επιχείρησης και όχι να προκαλέσουμε οποιαδήποτε διένεξη με την παρούσα διοίκηση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου μετέπειτα αλλά και των δικών μας συνεργατών, που τυγχάνει μάλιστα να είναι οι ίδιοι με τους τωρινούς συνεργάτες της Κοινωφελούς έως και σήμερα συνέβαλαν με την εμπειρία τους και την τεχνική τους κατάρτιση, ώστε ν’ αδειοδοτήσουν αρχικά τις (3) τρεις δομές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα, για να περάσουμε μετέπειτα σε αντίστοιχες ενέργειες για το ΚΗΦΗ.
Είναι αλήθεια ότι το ΔΣ εξαρχής πρότεινε το κτίριο της Τ.Κ. Κανδήλας γνωρίζοντας τις όποιες δυσκολίες θα είχε η επισκευή του και η μετέπειτα συντήρηση λόγω παλαιότητας και άλλων δυσκολιών. Οι δύο αξιόλογοι συνεργάτες της επιχείρησης συμφώνησαν, αφού πρώτα επισκευτήκαμε επιτόπου μαζί το χώρο, τον οποίο ύστερα με τις σχετικές αναγκαίες ενέργειες, τον ενέκριναν. Εμείς φροντίσαμε να ρωτήσουμε έναν εκ των δυο πρώην συνεργάτη μας και τον δικό σας τώρα, ώστε να μας δώσει τις απαντήσεις λόγω αρμοδιότητας, πράγμα που δεν συνέβη και τώρα και ουσιαστικά οι συνεργάτες της επιχείρησης αγνοήθηκαν, για να πάμε σε συνεργάτες του Δήμου, που για πρώτη φορά ασχολήθηκαν με το θέμα, χωρίς να γνωρίζουν όσες ενέργειες είχαν συμβεί και το σκεπτικό μας.
Ο συνεργάτης μηχανικός που διαχειρίστηκε το ΚΗΦΗ και θα έβγαζε εις πέρας το έργο του μας ανέφερε τα εξής:
Ο συνεργάτης μηχανικός που διαχειρίστηκε το ΚΗΦΗ και θα έβγαζε εις πέρας το έργο του μας ανέφερε τα εξής:
Όλες οι εργασίες και το «σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου» έγιναν έπειτα από συνεννόηση με την αδειδοδοτούσα αρχή. Τα θέματα που είχαμε προς επίλυση ήταν:
α) Οι κλίνες που έπρεπε να έχουν συγκεκριμένες αποστάσεις και γι’ αυτό αποφασίστηκε καθότι ήταν δεσμευτικές οι αποστάσεις μεταξύ τους να τοποθετηθούν κρεβάτια μικρότερων διαστάσεων.
β) Δεν τοποθετήθηκαν «κοινές» ντουζιέρες καθώς όπως λέει και το ΦΕΚ, πρέπει αυτές να εξυπηρετούν αμαξίδια και συνεπώς έπειτα από συνεννόηση πάντα με την αδειοδοτούσα αρχή, διαμορφώθηκαν «ρήσεις» με σιφώνια κατευθείαν στο πάτωμα.
γ) Επίσης η κεντρική αίθουσα έχει εμβαδό 29,90 τ.μ. εν αντιθέσει των 30,00 τ.μ. που θέτει ως ελάχιστο το ΦΕΚ. Οι αίθουσες έχουν σχεδιαστεί ακριβώς όσο ορίζει το ΦΕΚ. Όπως θα σας ενημέρωσε η τεχνική υπηρεσία, βάσει νόμου, επιτρέπονται οι «διαφοροποιήσεις» στο εμβαδό και στις διαστάσεις μέχρι 2%, συνεπώς στα 30 τ.μ. η επιτρεπτή διαφορά από μέτρηση σε μέτρηση είναι 30Χ0,02=0,6 τ.μ. Άρα από τα 29,4 μέχρι και τα 30,6 δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Προβληματισμό προκαλεί η εμμονή σας ώστε να βγάλετε το κτίριο ακατάλληλο…..
Ήταν να γίνει ΚΗΦΗ, το πρώην κοινοτικό κατάστημα Κανδήλας και εξακολουθούμε να στηρίζουμε την απόφαση μας αυτή!
Καλούμε τον Πρόεδρο και το τωρινό ΔΣ της κοινωφελούς να προβεί σε επιδιόρθωση των μικρο ζημιών που δεν υπήρχαν κατά την παράδοση αλλά προέκυψαν κατά τη διοίκησή της, να προμηθευτούν τα έπιπλα και να κατατεθεί ο φάκελος για αδειοδότηση του ΚΗΦΗ με χωρητικότητα 15 ατόμων όπως είχε προβλεφθεί, δεν υπάρχουν βάσιμα δεδομένα των συμμετεχόντων στη δομή.
Τυχόν ένταξη στο πρόγραμμα σε μελλοντικό χρόνο και μεγάλης ζήτησης των πολιτών, που μπορούν να ενταχθούν, μπορεί η νέα διοίκηση να προβεί σε δεύτερη δομή.
Αυτό ήταν το δικό μας πρόγραμμα και εξακολουθούμε να το στηρίζουμε. Η δομή μπορεί να είναι λειτουργική και με λιγότερα χρήματα.
Άλλωστε το ίδιο συνέβη και με τα ΚΔΑΠ , με λίγα ξεκινήσαμε , τα πολλά ήρθαν μετά και μάλιστα εμείς πληρώναμε και χρέη παρελθόντα και ανταποκριθήκαμε.
Σας παραθέτω τα κάτωθι στοιχεία για να σας εμπλουτίσω τη μνήμη, αναφέροντας τα πράγματα όπως ακριβώς συνέβησαν και όχι όπως πιθανόν κάποιοι ήθελαν να σας παρουσιάσουν:
Παραλάβαμε μία επιχείρηση που ήταν μόνο στα χαρτιά και μ’ ένα μεγάλο χρέος.
Παραδόθηκε το 2019 στη νέα διοίκηση με ελάχιστο χρέος της τάξης των 6.500,00 ευρώ. Το ποσό του αρχικού χρέους ανέρχονταν περίπου στα 191.500,00 ευρώ. Άρα το συμπέρασμα που προκύπτει είναι οτι όχι μόνο η διαχείρισή μας ήταν σωστή και δεν έφερε ζημία στην επιχείρηση αλλά εξόφλησε και λάθη πολλών παρελθόντων ετών και προηγούμενων διοικήσεων.
Εκτός από τα χρέη, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, την ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση του Δήμου μας, η επιχείρηση δεν αρκέστηκε μόνο στην εξόφληση αυτών , αλλά έκανε βήματα μπροστά και παράλληλα με την αποπληρωμή χρεών έκανε και έργα. Τα παραθέτω πιο κάτω:
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
Δημιουργήσαμε για αρχή το χώρο στέγασης της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αγοράσαμε γραφεία προσωπικού, συνεδριάσεων, υπολογιστές, φτιάξαμε ντουλάπες αρχειοθέτησης, στόρια, κάναμε βαψίματα και νέο wc στο κτίριο και τοποθετήσαμε λογισμικό –λογιστικό πρόγραμμα για να μπορεί η επιχείρηση να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα και στη νομοθεσία.
ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Κάναμε εργασίες στα κτίρια του Παιδικού Σταθμού Αστακού, του Βρεφονηπιακού Σταθμού Κανδήλας και της πρώην βιβλιοθήκης Φυτειών, με σκοπό να δημιουργήσουμε 3 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα (1 χρόνο) με ότι αυτό συνεπάγεται καταφέραμε να κάνουμε όλες τις εργασίες, ν’ αποκτήσουμε 3 άδειες λειτουργίας με τροποποιήσεις, να φτιάξουμε 3 κανονισμούς λειτουργίας και να λειτουργήσουμε 3 ΚΔΑΠ.
Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για 4 συνεχή έτη, καθιστώντας τα ΚΔΑΠ βιώσιμα και αυτόνομα σε σχέση με τον Δήμο και την χρηματοδότηση που παρέχει.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ.
Δημιουργήσαμε το Λαογραφικό Μουσείο Παλαιομάνινας στο Πρώην Γυμνάσιο Παλαιομάνινας
ΚΗΦΗ ΚΑΝΔΗΛΑΣ.
Δημιουργήσαμε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην ΤΚ Κανδήλας.
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ.
Συντηρήσαμε και λειτουργήσαμε με τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες το Γυμναστήριο στην Τ.Κ. Παπαδάτου.
Και πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες γνωστές πλέον στους πολίτες του Ξηρομέρου και όχι μόνο.
Τα πέντε χρόνια τα ποσά που καταβλήθηκαν στην επιχείρηση από το Δήμο δεν ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ.
Η πορεία των εσόδων των ΚΔΑΠ και η μεγάλη μας επιτυχία:
- Έσοδα το 2016 47.901,16 ευρώ.
- Έσοδα το 2017 171.811,92 ευρώ.
- Έσοδα το 2018 234.630,12 ευρώ.
- Έσοδα 2019 234.508,75 ευρώ.
- Έσοδα 2020 255.000,00 ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα πληρώσαμε τη μισθοδοσία των 13 εργαζομένων και τα λειτουργικά έξοδα των ΚΔΑΠ αλλά και κάποιων 2μηνων που προσλήφθηκαν στα ΚΔΑΠ. Εδώ να σημειώσουμε ότι μόνο τρεις εργαζόμενοι έχουν οχτάωρη σύμβαση και οι υπόλοιποι 10 έχουν εξάωρη. Πάλι εδώ να αναφερθεί ότι ξεκινήσαμε με 4ωρο προσωπικό και η επιτυχία των ΚΔΑΠ και η αποτελεσματικότητα του προσωπικού έφερε την άνοδο και την αύξηση του ωραρίου εργασίας τους ως επιβράβευση. Και μακάρι βάσει αδείας να μπορούσαν όλοι να γίνουν 8ωρο.
Το αναφέρουμε αυτό για να σας δείξουμε ότι μπορούσε να γίνει μια παρόμοια κίνηση και στο ΚΗΦΗ δηλαδή στην αρχή να προσληφθούν 4 υπάλληλοι με εξάωρη σύμβαση, αυτό συνεπάγεται μικρότερο κόστος μισθοδοσίας, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΚΗΦΗ.
Αδυνατούμε τέλος να κατανοήσουμε την «επιπολαιότητα» της νυν διοίκησης να πάει σε νέο κτίριο, το οποίο μάλιστα ούτε καν είναι στην κατοχή ή έχει παραχωρηθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση.
Μάλιστα με τα λεγόμενα της νυν διοίκησης και το πρόγραμμα δράσης της, προκαταβάλλεται θα λέγαμε μια απόφαση ενός ολόκληρου ΔΣ του Δήμου Ξηρομέρου. Με μη δημοκρατικές διαδικασίες θα λέγαμε εξαναγκάζετε ολόκληρο ΔΣ, να κάνει δεκτό το πρόγραμμά σας, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για τους πολίτες και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
Τι νομίζετε δηλαδή ότι τάχα όλοι θα συμφωνήσουμε μ’ αυτό που μας προτείνετε, ότι τάχα θα πετάξουμε εν μια νυκτί τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό, ότι τάχα οι πολίτες θα πληρώσουν τις αδυναμίες που πάει να περάσει η νυν διοίκηση, που δεν διστάζει σε τίποτα προκειμένου να παίξει τα μικροπαραταξιακά της παιχνίδια, να κρύψει την ανικανότητα ακόμα και να κλείσει δομές.
Αφήστε που δεν γνωρίζουμε τη θέληση της τοπικής κοινωνίας αν σε όλο αυτό συμφωνούν οι πολίτες, οι τοπικοί πρόεδροι, άλλοι φορείς που χρησιμοποιούν ή θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την αίθουσα, σύλλογοι κλπ. Άποψή μας είναι ότι θα μπορούσε το συγκεκριμένο προτεινόμενο κτίριο ν’ αποτελέσει τον πυλώνα πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης στην περιοχή και αντ’ αυτού επειδή 6-7 το αποφάσισαν να τους ακολουθήσουμε. Όπως μας βαράνε να χορεύουμε. Το ερώτημα που μας γεννάται αλήθεια είναι το εξής: «Δεν διστάζετε;;;»
Με εκτίμηση και σεβασμό
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
Γεωργούλας Κώστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.