Χωριά-ξενώνες πολυτελείας στην Ιταλία. Πώς ένα ολόκληρο χωριό μπορεί να μετατραπεί σε ξενοδοχείο αξιώσεων.


Πώς θα σας φαινόταν αν η υποδοχή του ξενοδοχείου σας ήταν στο Δημαρχείο ενός γραφικού χωριού, το εστιατόριο του, στο τοπικό καφέ και το δωμάτιό σας στους χώρους μίας παραδοσιακής κατοικίας; Καλώς ήρθατε στα «alberghi diffusi» ή αλλιώς τα «διάσπαρτα ξενοδοχεία»: τη νέα μόδα στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που σαρώνει την Ιταλία.
 Πρόκειται για μία κατά βάση απλή ιδέα, η οποία αν και «γεννήθηκε» τη δεκαετία του 1980, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται δημοφιλής. Επιχειρηματίες επαναφέρουν στη ζωή ερειπωμένα ιστορικά χωριά της Ιταλίας, μετατρέποντάς τα σε ξενοδοχεία. Τα «alberghi diffusi» όπως τα κανονικά ξενοδοχεία διαθέτουν δωμάτια, μπαρ και εστιατόρια-επίσης, όπως τα κανονικά ξενοδοχεία διαθέτουν κεντρική διοίκηση. 
Όμως σε αντίθεση με τα κανονικά ξενοδοχεία δεν στεγάζονται σε ένα κτιριακό συγκρότημα αλλά είναι διασκορπισμένα σε ένα ολόκληρο χωριό. Έτσι, η υποδοχή του ξενοδοχείου μπορεί να στεγάζεται στο Δημαρχείο του χωριού, το εστιατοριό του δίπλα από την εκκλησία και το δωμάτια πάνω από μία όμορφη τρατορία ή μία μεσαιωνική γέφυρα. Η παραδοσιακή αισθητική των χωριών φυσικά διατηρείται αυτούσια. 
Παράλληλα όμως διατηρούνται και οι θέσεις εργασίας των λιγοστών τους κατοίκων: τα ξενοδοχεία προσφέρουν δουλειά στους τοπικούς τυροκόμους, τους αγρότες, τους σερβιτόρους και τους μάγειρες. Ήδη λειτουργούν 40 επίσημα ξενοδοχεία τέτοιου τύπου, ενώ σχεδιάζονται ακόμη 100. Η ιδέα αποδειχθεί τόσο δημοφιλής στην Ιταλία που επιχειρηματίες εξετάζουν αντίστοιχες κινήσεις σε μεσαιωνικά χωριά στην Ελβετία και την Κροατία. 
«Πατέρας» της πρωτότυπης ιδέας υπήρξε ο Τζιανκάρλο Νταλ' Άρα, ένας ιταλός ξενοδοχειακός σύμβουλος, ο οποίος περιπλανώμενος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στα σοκάκια ενός ημιερειπωμένου χωριού στην ορεινή περιοχή της βορειοανατολικής Ιταλίας-εικόνα που απαντάται σε δεκάδες χωριά της χώρας-σκεφτόταν τρόπους προκειμένου αυτές οι τοπικές οικονομίες να αναγεννηθούν μέσω του τουρισμού: μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων είχαν δημιουργηθεί τα «alberghi diffusi».

8 σχόλια:

  1. Αυτό είναι που λέμε καινοτομία και διαφοροποιημένο προϊόν. Αλλά ας πάει κάποιος να κάνει το ίδιο π.χ. στον παλιό Βάρνακα. Αφού ξεπεράσει τις συμπληγάδες της Αρχαιολογίας, του Δασαρχείου, της Πολεοδομίας (ξέχασα κανέναν?) θα πέσει στη Σκύλα και τη Χάρυβδη του ΕΟΤ που θα ζητάει ποιός ξέρει τι για να δώσει άδεια λειτουργίας. Στην Πύλο Μεσσηνίας που έγινε ένα απίστευτο τουριστικό έργο (δεν θυμάμαι το όνομα του επιχειρηματία), ο άνθρωπος πέρασαν σχεδόν 25 χρόνια μέχρι να πάρει άδεια λειτουργίας, αφού πρώτα είχε "μαζέψει" κάποιες δεκάδες χιλιάδες υπογραφών από διάφορες υπηρεσίες και φορείς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι "Αντίπαλός" μας στην τουριστική βιομηχανία δεν είναι το διπλανό χωριό ή ο διπλανός νομός. Όλες οι περιοχές έχουν ομορφιές και χάρες και αξιοθέατα. "Αντίπαλός" μας σαν Χώρα είναι η διπλανή χώρα (όχι απαραίτητα η Ιταλία, αλλά και αυτή). Οι εσωτερικοί προορισμοί και η προβολή τους είναι και θέμα δικό μας (Δήμοι, Σύλλογοι, Επιχειρηματίες κλπ). Αλλά η διέξοδος προς την καινοτομία είναι εθνική υπόθεση, της κεντρικής εξουσίας. Αν δεν δοθεί αυτή η διέξοδος, με ουσιαστική βοήθεια (και η οποία φυσικά δεν ξεκινά και δεν σταματά στις "αιώνιες" επιδοτήσεις), τότε είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε σαν "ανταγωνιστική" επιλογή το άνοιγμα μιας ακόμη καφετέριας, μιας ταβέρνας, ενός μπάρ κλπ μέσα σε ένα περιτύλιγμα που λέγεται Ελληνική επαρχία, με κάποιους γνήσιους ακόμα ανθρώπους, αλλά με προβλήματα σε λιμάνια, αποχέτευση, καθαριότητα, πρόσβαση, ασφάλεια και πολλά άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ κσλή ιδέα, να κάνουμε και εμείς το ίδιο με τον παλιό Βάρνακα και την Παναγούλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παιδιά το θέμα είναι ότι θα πρέπει να πάμε στην Ιταλία για να τα δούμε γιατί εδώ δεν μας βλέπω. Πάντως για την ιστορία, είχε ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια (σε επίπεδο ενοικιαζομένων κατοικιών, όχι τόσο οργανωμένα όσο στην Ιταλία) στο χωριό Ανάβατος της Χίου εδώ και περίπου 15 χρόνια. Δεν ξέρω τι απέγινε τελικά. Η Χίος και αν προσφέρεται για τέτοιου είδους ανάπτυξη, λόγω του ότι έχει πολλά καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά χωριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνωμη αλλα ειται ολοι φαουλ με τη καλη ενοια το λεω.
    Η ιδεα δουλεψε στην Ελλαδα πολλα χρονια πισω , συγκεκριμενα στη Μανη με τους μεσαιωνικους πυργους στα μισοεγκαταλελημενα χωρια της.Ασχετως αν δεν ειχα ευρεια διαδοση , και βεβαια συγχρονη εφαρμογη για την εποχη μας.
    Απο την αλλη πλευρα βεβαια το να μεταφερουμε την ταβερνα του μυτικα με τς κατεψυγμενες ,προτηγανισμενες πατατες σε λαδι που δεν αλαζεται ποτε η τυροπιτες καταψυγμενες και ζεσταμενες σε φουρνο μικροκυματων , στον παλιο Βαρνακα πχ ,δεν βγαζει πουθενα.
    Χρειαζεται και μια κουλτουρα που δεν αποκταται απο τη μια μερα στην αλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, να κανουμε και τις στανες φατνες για τους "χριστουλιδες" της περιοχης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1142 εισαι ωραιος δωσε λιγο χιουμορ στη βαρετη ζωη μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 11:34 είμαι ο 11:17. έχεις απόλυτο δίκιο για τη Μάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.