Όλες οι νέες τάσεις στην βιομηχανία παραγωγής ηλιακών πάνελ. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.


Μεταξύ των κύριων πηγών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια συμβάλλει κατά 43GW σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην αγορά υπάρχουν περίπου 14 είδη των ηλιακών πάνελ. Αλλά πάντα υπήρχε ο παράγοντας του υψηλού κόστους. Και εάν ληφθεί υπόψη το τεράστιο δυναμικό της ηλιακής ενέργειας ως εναλλακτικού τρόπου παραγωγής ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων, τα οποία είναι επιβλαβή για το περιβάλλον καθώς και το ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι και 35.000 φορές το συνολικό ποσό της ενέργειας που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μέρα, κάνει το δυσμενή παράγοντα του κόστους να μπορεί να πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έτσι υπάρχουν διάφορες νέες τεχνολογίες που θα δούμε παρακάτω.

1. Νέα ηλιακά πάνελ παράγονται με λιγότερο από 1 δολάριο ανά Watt.

Ερευνητές από το Colorado State University έχουν βάλει μπροστά την ιδέα τους για τα ηλιακά πάνελ που είναι κατασκευασμένα από λεπτές ταινίες τελλουριούχου καδμίου (CdTe) αντί για το πιο ακριβό υλικό του κρυσταλλικού πυριτίου. Αυτά τα πάνελ κατασκευάζονται για εμπορικούς σκοπούς από την εταιρία AVA Solar, όπου ένα εργοστάσιο απασχολεί πάνω από 500 άτομα. Σύμφωνα με αναφορές αυτή η μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων πάνελ (που παράγονται με λιγότερο από 1 δολάριο ανά Watt) θα είναι διαθέσιμα στους αγοραστές, με λιγότερο από 2 δολάρια ανά Watt (το ήμισυ του σημερινού κόστους των ηλιακών πάνελ). Επιπλέον, η όλη διαδικασία θα είναι και ιδιαιτέρως οικολογική αφού μόνο το 2% των υλικών θα πρέπει να ανακυκλώνονται.

2. Η εταιρία First Solar κατεβάζει τη τιμή των ηλιακών πάνελ κάτω από 1 δολάριο ανά Watt.


Ο κύριος ανταγωνιστής της εταιρίας GE, η First Solar, κατάφερε μια πολύ μεγάλη επιτυχία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όταν ανακοίνωσε την εκδοχή των φωτοβολταικών πάνελ με λεπτή ταινία τα οποία θα κοστίζουν λιγότερο από 1 δολάριο ανά Watt (98 σεντς για την ακρίβεια). Αυτή είναι μια άλλη εκδοχή που κάνει δυνατή τη κατασκευαστική τεχνολογία των ηλιακών πάνελ με τελλουριούχο κάδμιο (CdTe) καθώς και το συγκρίσιμο φάσμα κόστους για τα συμβατικά ηλιακά πάνελ πυριτίου παρουσιάζει πολύ υψηλότερη τιμή περίπου στα 3 δολάρια ανά Watt. Η First Solar παρακινούμενη από αυτή τη νέα τεχνολογία ηλιακών πάνελ κοιτάζει μπροστά για να αυξηθεί η αποδοτικότητά της.

3. Εύκαμπτα ηλιακά πάνελ που τοποθετούνται στις στέγες καταλαμβάνουν αχρησιμοποίητο χώρο για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.


Επιστήμονες στο Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) έχουν αναπτύξει έναν επιδέξιο τρόπο ενσωμάτωσης ευέλικτων ηλιακών πάνελ σε μία προστατευτική διαφανή λεπτή ταινία που χρησιμοποιείται για την προστασία των τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη από την υγρασία. Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία των περικλειόμενων ταινιών Barix, αυτά τα πάνελ έχουν συνδεθεί με αυτές τις ευέλικτες και εύρωστες ταινίες οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν κάτι παραπάνω από 25 χρόνια. Αυτό καθιστά την όλη περίπλοκη διαδικασία εγκατάστασης πολύ πιο εύκολη, ενώ από την άλλη πλευρά αυτά τα πάνελ μπορούν να παραχθούν με λιγότερο από 1 δολάριο.

4. Εύκαμπτα ηλιακά πάνελ με εξαιρετική απόδοση και χαμηλό κόστος.


Ένα ηλιακό πάνελ τεχνολογίας CIGS καθιστά το σύστημα παρόμοιο σε απόδοση με ένα πάνελ CdTe. Επιπλέον, είναι ελαφρύ και ευέλικτο, ενώ τα συγκεκριμένα πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εύκολη εγκατάσταση σε στέγες, ακόμη και σε κυματιστή επιφάνεια. Η Global Solar είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες που συνδέονται με μεγάλης κλίμακας παραγωγή του CIGS, και με αυτή την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει τα PowerFLEX – μία λεπτή ταινία ηλιακών κελιών CIGS. Και είναι τέτοια η αποδοτικότητα και η ευκολία της τεχνολογίας όπου ο βιομηχανικός αναλυτής της εταιρίας NanoMarkets προβλέπει ότι το μοντέλο ηλιακού κελιού CIGS PowerFLEX θα αυξηθεί από 403,1 εκατομμύρια δολάρια το 2011 σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

5. Η εταιρία Nanosolar ανακαλύπτει νέο είδος ηλιακών πάνελ.


Τα πιεστήρια έκαναν το θαύμα τους και πάλι, και αυτή τη φορά αντί για χαρτιά εκτύπωσης θα τυπώνουν τα ηλιακά πάνελ! Με έδρα την Καλιφόρνια η εταιρεία Nanosolar έχει καταλήξει σε μία λαμπρή εκδοχή των ηλιακών πάνελ, τα οποία παράγονται από το δέσιμο ενός στρώματος ηλιακά απορροφημένης νανο-μελάνης πάνω σε φύλλα μετάλλου. Τα πάνελ είναι τόσο λεπτά όσο το αλουμινόχαρτο, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι μόνο το 10% των συμβατικών ηλιακών πάνελ. Ήδη η συγκεκριμένη ανακάλυψη υποστηρίζεται από την Google, ακόμη και από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Τα ηλιακά πάνελ μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο σε λιγότερο από 30 σεντς ανά Watt για πρώτη φορά.

Τα πλεονεκτήματα.
Τα λεπτά ηλιακά πάνελ μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά οφέλη ιδίως σε σύγκριση με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ. Πρώτον, όταν πρόκειται για τον συντελεστή κόστους, οι λεπτές ηλιακές ταινίες πάνελ μπορούν ανεπιφύλακτα να είναι φτηνές και να διατίθενται σε μαζική παραγωγή. Επιπλέον, λόγω της εύπλαστης φύσης τους, μπορούν να ενσωματωθούν στις τραχιές και ανώμαλες επιφάνειες, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χώρου.

Πηγή: http://www.ecotimes.gr/646/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.