|
Η πόρτα της μίας από τις δύο υδρομαστεύσεις των πηγών στο παλιό Βάρνακα. Διακρίνεται καθαρά ΣΚΓΚΜ 1968. Σύνδεσμος Κοινοτήτων Γεωργαλέϊκα, Κανδήλας και Μύτικα το 1968. Από εδώ έπαιρναν παλιά νερό τα τρία αυτά χωριά μας. |
Με αφορμή το πρόβλημα του νερού στο Αρχοντοχώρι, κάναμε ένα οδοιπορικό στις πηγές στο παλιό Βάρνακα στη θέση «Πλατανάκια», με τη βοήθεια του Προέδρου της Τ.Κ. Βάρνακα Βασίλη Πολύζου, ο οποίος γνωρίζει άριστα τη περιοχή. Δώσαμε ραντεβού λοιπόν το πρωί στο Βάρνακα και με το αγροτικό όχημα του Προέδρου φτάσαμε σε υψόμετρο 404 μέτρων στις πηγές στη θέση «Πλατανάκια» στο παλιό Βάρνακα.
|
Εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο. Στο βάθος διακρίνεται μεταλλική γέφυρα, το χειμώνα ο χείμαρρος πλημμυρίζει νερό και η γέφυρα είναι απαραίτητη για να τον διασχίσεις. |
Ο δρόμος υποτυπώδης και κακοτράχαλος, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι το τοπίο σε αποζημιώνει. Κινούμενοι παράλληλα στο χείμαρρο που εκβάλει στη θάλασσα στα «Παλιομάγαζα», με το Μπούμστο από πάνω να παρακολουθεί τις κινήσεις μας, με νερά να τρέχουν και με τεράστια πλατάνια στη διαδρομή να δίνουν τον ίσκιο και τη δροσιά τους. Μία εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή και μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα μονοπάτι μέσα στο χείμαρρο ανάμεσα στα πλατάνια για πεζοπορία. Νομίζουμε ότι πολλοί επισκέπτες θα ήθελαν να περπατήσουν αυτή τη πανέμορφη διαδρομή, αλλά και να σταθούν κάτω από τα πλατάνια για πικ νικ.
|
Εσωτερικό της μίας από τις δύο υδρομαστεύσεις των πηγών στο παλιό Βάρνακα. Συγκεντρωμένο νερό μέσο της σωλήνας τροφοδοτεί το παλιό δίκτυο του νερού. |
Από τις συγκεκριμένες πηγές υδροδοτούνταν παλαιότερα η Κανδήλα, ο Βάρνακας και ο Μύτικας. Τη δεκαετία του ‘80 με τις μεγάλες ξηρασίες οι πηγές δεν έβγαζαν τόσο νερό όσο χρειάζονταν και αναγκαστικά τότε η υδροδότηση των χωριών έγινε από γεωτρήσεις που ανοίχτηκαν στο κάμπο της Αλυζίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό των γεωτρήσεων από το κάμπο της Αλυζίας δεν είναι και ότι καλύτερο ποιοτικά. Η θάλασσα έχει εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα την υψηλή περιεκτικότητα του σε άλατα, επίσης είναι γνωστό ότι το νερό των γεωτρήσεων έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
|
Είμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού και το νερό των πηγών αναξιοποίητο, δυστυχώς για εμάς, τρέχει στο χείμαρρο και από εκεί στη θάλασσα. |
Οι πηγές στο παλιό Βάρνακα βγάζουν άφθονο καθαρό νερό το οποίο χύνεται στο ρέμα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες) που κατεβαίνει στη θάλασσα στα «Παλιομάγαζα». Εδώ είναι και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του τόπου μας. Πρέπει οπωσδήποτε αυτό το νερό στις πηγές του παλιού Βάρνακα να το αξιοποιήσει. Οι πηγές του παλιού Βάρνακα είναι ένας πλούτος για την περιοχή μας, που αυτή τη στιγμή ενώ τα χωριά μας διψάνε το καλοκαίρι, εμείς αφήνουμε νερό άριστης ποιότητας να ρέει στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσαμε με αυτό να ενισχύσουμε τη παροχή νερού (τουλάχιστον για όσα χωριά επαρκεί το νερό) και με τις γεωτρήσεις να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού, μέχρι ενός σημείου βέβαια γιατί από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τον Οκτώβριο το νερό από της πηγές δυστυχώς μειώνεται πάρα πολύ.
|
Η σωλήνα της πηγής «ενώνεται», τρόπος του λέγειν, με το παλιό δίκτυο ύδρευσης. Μέρος του νερού μπαίνει στο δίκτυο, το υπόλοιπο απλά χύνεται στο χείμαρρο. |
Τη περίοδο του χειμώνα το νερό των πηγών είναι άφθονο και ίσως μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις ανάγκες των χωριών της Αλυζίας, παράλληλα με την λειτουργία των γεωτρήσεων της Άνω Κανδήλας και την αξιοποίηση άλλων πηγών όπως τα κανάλια της Κανδήλας, μειώνοντας έτσι και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από την λειτουργία των γεωτρήσεων. Άρα το χειμώνα, όταν λειτουργήσουν πλήρως και οι γεωτρήσεις της Άνω Κανδήλας μπορούν τα χωριά μας να πίνουν καθαρό νερό άριστης ποιότητας.
Αυτό που πρέπει να γίνει με λίγα λόγια είναι το εξής. Μια συνολική και τεκμηριωμένη μελέτη για της πηγές αρχίζοντας από τις 2 υδρομαστεύσεις και πως μπορούν καλύτερα να «πιάνουν» το νερό. Τα πέτρινα οικοδομήματα των δυο υδρομαστεύσεων χρειάζονται συντήρηση γιατί με το χρόνο έχουν υποστεί φθορές. Οι πλαστικοί σωλήνες που μεταφέρουν το νερό ειδικά στο σημείο που διασχίζουν το ποτάμι χρειάζονται να προστατευτούν. Επέκταση σε πρώτη φάση του δικτύου των παλιών πηγών (εκεί που τελειώνει) μέχρι την δεξαμενή του Βάρνακα. Εκεί θα μπορεί να μετρηθεί (σε κυβικά) και πόσο τελικά είναι το νερό των πηγών. Στην συνέχεια με μια δεύτερη μελέτη το νερό, ειδικά το χειμώνα που είναι άφθονο θα μπορούσε να μεταφερθεί και στα χωριά που έχουν άμεση ανάγκη.
|
Σωλήνα του παλιού δικτύου ύδρευσης μέσα στο χείμαρρο απροστάτευτη. Σε μία καλή κατεβασιά του χειμάρρου το πιθανότερο είναι να καταστραφεί. |
|
Εκπληκτικό το τοπίο και η διαδρομή. |
|
Εκπληκτικό το τοπίο και η διαδρομή.
|
Όπως μου εξήγησε ο πρόεδρος της Τ.Κ Βάρνακα πρόβλεψη πρέπει να γίνει και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, και πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να λειτουργεί η βρύση στην θέση «Καρυά». Οι πηγές στα «Πλατανάκια» του παλιού Βάρνακα θα πρέπει να αξιοποιηθούν οπωσδήποτε έστω και τους χειμερινούς μήνες.
|
Εκπληκτικό το τοπίο και η διαδρομή. |
Επίσης ο Πρόεδρος μου ανέφερε ότι 3 περίπου χιλιόμετρα από τα Πλατανάκια στα όρια του Βάτου υπάρχει και άλλη πηγή, από την όποια έπαιρνε νερό η κοινότητα του Αρχοντοχωρίου την δεκαετία του ‘70 και η όποια εγκαταλείφθηκε λόγο κυρίως του δύσκολου εδάφους που περνούσε το δίκτυο ύδρευσης. Μήπως λοιπόν ο Δήμος Ξηρομέρου θα πρέπει να αξιοποιήσει εκτός από τα «Πλατανάκια» του παλιού Βάρνακα και την πηγή του Βάτου;
ΕΧΩ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ. ΦΟΒΕΡΗ -ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ . ΝΑ ΑΞΟΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ.ΟΤΑΝ ΕΡΘΩ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΘΑΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΕΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑΣ ΠΡΕΣΣ, ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΥΤΗ. ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΔΕΙΞΑΤΕ. ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει ο Δήμος μας να προσέξει πολύ το θέμα του νερού. Όπως βλέπουμε νερά στη περιοχή μας υπάρχουν, είναι θέμα λοιπόν ιεράρχησης. Έχουμε αυτά τα χρήματα που έχουμε (λίγα), που τα βάζουμε; Πιστεύω ότι το νερό είναι προτεραιότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήEXOYME PLOYTO KAI TON KRATAME ANAKSIOPOIITO. AISXOS
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδες αμα ειστε συνεχεια πρωι-βραδυ ξαπλωμενοι στου σουλα πως θα δειτε την ομορφια της πατριδα σας?
ΑπάντησηΔιαγραφήτι φατει ο δημος σε αυτο το θεμα?
Αν και οι φωτο δεν ειναι πετυχημενες και δεν αποδιδουν την ομορφια της περιοχης, καντε μια βολτα ως εκει, διαθεστε μια ωρα απ τη σχολη σας και θα αμειφθητε.
σωστος ο Φιλος 8:42
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ενημέρωση των αναγνωστών και φίλων του μπλογκ σας, οφείλω να πω ότι η νέα δημοτική αρχή έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη για τη μεταφορά του νερού των υπόψη πηγών στις δεξαμενές του Βάρνακα και έχει συμπεριλάβει το ποσό των 18.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα του τρέχοντος έτους για το σκοπό αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σχετική απόφαση έχει ληφθεί από την αρχή του έτους κατα τη συζήτηση του Π/Υ στο δημοτκό συμβούλιο και φυσικά το γνωρίζει ο Πρόεδρος του Βάρνακα. Όπως επίσης ο ίδιος και όλοι οι πρόεδροι της Αλυζίας γνωρίζουν τους στόχους της δημοτικής αρχής στην Αλυζία και εμού προσωπικά, για το πρόβλημα του νερού και όχι μόνο, αφού για κάθε πρόβλημα στην Αλυζία συζητάμε όλοι μαζί και συναποφασίζουμε τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της επίλυσής του, με βάση πάντα τα διατιθέμενα μέσα, χρήματα και προσωπικό. Η οικονομική συγκυρία και η γραφειοκρατία δυστυχώς πολλές φορές, δεν μας επιτρέπει να δράσουμε με τους ρυθμούς που θα θέλαμε αλλά με σωστό προγραμματισμό, ιεράρχηση των προβλημάτων, υπομονή και επιμονή όλα γίνονται.
Φιλικά
Σπύρος Λύτρας
Αντιδήμαρχος
ΣΑΝ ΠΑΛΙΟΣ ΖΑΦΤΣΑΝΟΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΠΕΡΝΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΗΓΗ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ? ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙ??? ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΗΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΜΠΟΝΕΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή