Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Δάσκαλος-Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας.
Η Ένωση Κανδηλιωτών Αθήνας, σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ξηρομέρου, διοργάνωσε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γρηγόρης Μακρυγιώργος» του Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας την 6η Συνάντηση για την Υγεία.
Θέμα της ημερίδας ήταν «Πρόγραμμα αγωγής και προαγωγής υγείας για τις βλαπτικές επιδράσεις του ηλίου σε κατοίκους αγροτικών πληθυσμών». Εισηγητές υπήρξαν ο Στρατηγός Αλέξανδρος, Αν. Καθηγητής δερματολογίας ΕΚΠΑ και νοσοκομείου Α. Συγγρός και η Σακουφάκη Μαρία, Msc Επισκέπτρια Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Περιφέρειας Αττικής.
Στην αρχή της ημερίδας απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς κατά σειρά ο Μουρκούσης Βασίλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κανδηλιωτών Αθήνας, ο Παπαναστάσης Αλέξανδρος, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας και η Σαμαρά Κωνσταντίνα, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Ξηρομέρου.
Ο Στρατηγός Αλέξανδρος με παραστατικότητα και σαφήνεια τόνισε τις βλαπτικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας που από «φίλος» μπορεί να γίνει «εχθρός». Ιδιαίτερα ευάλωτοι κρίνονται τα μικρά παιδιά και οι κάτοικοι των αγροτικοκτηνοτροφικών περιοχών που εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο. Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές και συσσωρευτικές.
Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Ένα ποσοστό 50-80% του συνολικού ποσού της υπεριώδους ακτινοβολίας προσλαμβάνεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Στην Ελλάδα έρευνες έδειξαν ότι η εξάπλωση των δερματικών νεοπλασιών παρουσιάζει αύξηση. Επίσης παρουσίασε με ακρίβεια και ζωντάνια τα μέτρα πρόληψης προστασίας του καρκίνου του δέρματος σε παιδιά και ενήλικες. Αυτά επιγραμματικά είναι:
1. Περιορίζουμε την έκθεση μας στο μεσημεριανό ήλιο
2. Αναζητάμε σκιά.
3. Φοράμε ρούχα.
4. Φοράμε καπέλο.
5. Φοράμε γυαλιά ηλίου.
6. Βάζουμε αντηλιακό.
Η Σακουφάκη Μαρία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προαγωγής και αγωγής υγείας για την πρόληψη των βλαπτικών επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας σε μαθητές δημοτικών σχολείων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την ίδια και εφαρμόστηκε σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Κανδήλας, Μύτικα, και Αστακού. Περιλάμβανε μια σειρά σταδίων προκειμένου να υλοποιηθεί (βιβλιογραφική έρευνα-πειράματα-ζωγραφιές-τραγούδια-δραματοποίηση-αφίσες-ερωτηματολόγια).
Στόχοι:
- Η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή στάσης μαθητών σε θέματα υγείας.
- Να μάθουν να προφυλάσσονται από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.
- Να γνωρίσουν οι μαθητές τις βλαβερές συνέπειες από την έκθεσή τους στον ήλιο.
- Να ανακαλύψουν την σπουδαιότητα του ήλιου.
- Να υιοθετήσουν θετικές συμπεριφορές υγείας τους.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο χώρο υγείας, κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Αλυζίας και οι μαθητές του Δημοτικών Σχολείων Κανδήλας και Μύτικα.
Το απόγευμα ο καθηγητής δερματολογίας εξέτασε αφιλοκερδώς στο Περιφερειακό Ιατρείο Κανδήλας συνδημότες μας σχετικά με δερματικές παθήσεις.
Συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές για την άψογη, από κάθε άποψη, οργάνωση της εκδήλωσης και να ευχηθούμε «πάντα τέτοια».
*Ευχαριστούμε τον φίλο του Blog Βασίλη Πολύζο
για τις εξαιρετικές φωτογραφίες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.