|
Ο κάμπος της Αλυζίας όπως φαίνεται από την Άνω Κανδήλα. |
Διαμαρτυρίες δεχτήκαμε από ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας σχετικά με τις φετινές χρεώσεις και τις υπηρεσίες των ελαιοτριβείων. Τα παράπονα έχουν να κάνουν με το αυξημένο φέτος ποσοστό του 14% από 10% που ήταν, του παραγόμενου λαδιού που παρακρατούν τα ελαιοτριβεία για αμοιβή τους.
Πολλά παράπονα επίσης έχουν να κάνουν με τη παραλαβή του ελαιοκάρπου από τα χωράφια που παλιά το έκαναν με δικά τους μέσα τα ελαιοτριβεία, ενώ τώρα αυτό πρέπει να γίνει από τον παραγωγό, αλλά και η παράδοση του λαδιού που παλιά γινόταν και αυτό από τα ελαιοτριβεία και αυτό τώρα πρέπει να γίνει από τον παραγωγό. Με λίγα λόγια οι διαμαρτυρίες είναι ότι πλέον μετακυλίεται πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην υπάρχει οικονομικό όφελος αλλά ζημία για τους παραγωγούς λαδιού.
Οι παραγωγοί της περιοχής ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση για να δουν πως θα αντιδράσουν σε αυτή τη κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι όλα τα ελαιοτριβεία της περιοχής ακολουθούν την ίδια πολιτική χωρίς ουσιαστικά να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Εμείς απευθυνθήκαμε σε επιχειρηματία που διαθέτει ελαιοτριβείο ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι έτσι πράγματι συμβαίνει, αλλά μας εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα κόστη λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να έχουν ζημίες. Έτσι αναγκαστικά για να μπορέσουν να κρατηθούν και να λειτουργήσουν με ελάχιστο κέρδος όπως μας τόνισε, αύξησαν το ποσοστό κράτησης σε 14% και σταμάτησαν τις ευκολίες παραλαβής και παράδοσης που έκαναν παλαιότερα, μιας και αυτό ήταν κάτι που μόνο στη περιοχή μας γινόταν, και που τώρα είναι οικονομικά ασύμφορο για αυτούς να το συνεχίσουν.
Η δική μας άποψη είναι ότι η αιτία του προβλήματος είναι ακριβώς στη παρακάτω φράση που μας είπε ο επιχειρηματίας, «φίλε όταν το λάδι βρίσκεται σε αυτή την εξευτελιστική τιμή, τι περιμένεις, ποιος θα μπορέσει να βγάλει έστω και ελάχιστο κέρδος;».
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με αυτή την άποψη, εκεί πιστεύουμε και εμείς ότι βρίσκεται το πρόβλημα. Ένα τόσο πολύτιμο και με ευεργετικές ιδιότητες προϊόν να πωλείται σε μία τιμή πραγματικά εξευτελιστική.
το ιδιο προβλημα υπηρχε προ ετων κοντα στην Λιβαδεια, η απαντηση των ελαιοπαραγωγων; συμφωνησαν και εφτιαξαν το δικο τους ελαιοτριβειο και μαλιστα σημερα εμφιαλωνουν και το λαδι τους και ετσι τελειωσε το παραμυθι με τα ελαιοτριβεια για να σκεφτουν και αυτη την λυση οι παραγωγοι της περοχης μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλαψουριδες και οι ελαιοτριβεις μετα τους καθε λογης επαγγελματιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα δε βγαζουν κερδος οι επιχειρησεις κλεινουν φιλοι μου.
Μηπως κανουν χαρι κιολας.
Ας σταματησει το παραμυθι.
Αν δεν αντεχουν το κοστος να κλεισουν, ετσι λειτουργει η αγορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αντεχουν το κοστοσ και προσπαθουν να το μειωσουν φιλε μου. αυτη ειναι η πρωτη κινηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλάκα έχει. Μήπως να το κάνουμε ζαργάνα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πολύ το τσάμπα τελικά μόνο τις επιχειρήσεις έβλαψε και όχι τούς καταναλωτές. Καλά κάνουν. Ας κάνουν συνεταιρισμό οι παραγωγοί για να τούς έρχεται φθηνότερα (κι αν τα βρούνε ποτέ τα λέμε).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντι να αυξησουν τις υπηρεσιες που προσφερουν (ετσι κανουν οι επιχειρησεις να προσελκυσουν πελατες)και να βγαζουν ποιοτικο λαδι που να μην ειναι καταπικρο και πεφτει η τιμη του, αυτοι εκαναν ΚΑΡΤΕΛ και κατηργησαν μεταφορες , αυξησαν το ΞΑΙ και ζητανε και τα ρεστα. Λεγετε οτι αγοραζουν-πληρωνουν το λαδι στο Παραγωγο 1.80 (τετοια αποφαση πηραν) οταν αλλου στο νομο μας τα λιοτριβια το πληρωνουν 2.30.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λυση ειναι μια. να πανε οι παραγωγοι σε λιοτριβια ποιο περα κατα αιτωλικο και ναυπακτο μερια.
3 57 που το περνουν 2,30 να πανα και εμεις για πες..αν μαζευβης εσυ τις ελια οταν δεν εχουν γηνη τι περιμενεις να βγη το λαδι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ετσουξε φιλε 842. καντε οικονομια στα καυσιμα. το λαδι δε ζεματιετε σωστα σε υψηλη θερμοκρασια και για αυτο βγαινει πικρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ζωη παντα τετοια εποχη μαζευουν τις ελιες στο μυτικα και ποτε το λαδι δεν εβγαινε πικρο ακομα και στα παλια πετρινα λιοτριβια αλλα τοτε ξοδευονταν και ανεβαζαν τη θερμοκρασια στο ζεματισμα. ρωτα και κανενα παλιοτερο.
εσενα σε τσουζει φιλε 1039..γιατι με καυσιμο δουλεβουν τα ελεοτριβια ουτε πως ζεματιετε το λαδι δεν ξερεις θες να μηλησης κιολας..εχω δει σε ελεοτριβιο να ειναι στους 100 βαθμους και παλι βγηκε πικρο τι φτεη για πες μου και εμενα να ξερω..
ΑπάντησηΔιαγραφήτω σχωλειω...
Διαγραφή