Σε ύπνο βαθύ η Αιτωλοακαρνανία.


Ένα αρκετά ενδιαφέρον κατά την γνώμη μας άρθρο, του δημοσιογράφου κ. Φώτη Μπερίκου, από το ενημερωτικό site www.agrinioreport.com αναδημοσιεύουμε σήμερα. Αφορά τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια και πραγματικά κατακεραυνώνει την απουσία των τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.
Πράγματι είναι λυπηρό για ένα τόσο σημαντικό θέμα να υπάρχει παντελής απουσία των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα παράδειγμα αντιμετωπίζουμε το θέμα τον ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, αντί εμείς με την συμμετοχή μας να τις διαμορφώνουμε.
Ο Δήμος Ξηρομέρου μαζί με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας συνεργαζόμενοι, θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για το εξαιρετικό κομμάτι της παραλιακής διαδρομής Αστακός-Μύτικας-Πάλαιρος που προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη, γιατί συνδυάζεται με τα νησιά Κάλαμο, Καστό, Μεγανήσι και Λευκάδα. Θαλάσσιος τουρισμός, εξοχική κατοικία, τουριστικά καταλύματα. Αυτό είναι το μέλλον της περιοχής και όχι οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες πρέπει να χωροθετηθούν σε μέρη όπου δεν προσφέρονται για τουριστική ανάπτυξη. Δυστυχώς οι τοπικοί μας άρχοντες απέχουν απ' όλα αυτά. Προτιμούν τα ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις όταν έχουμε μπροστά μας τετελεσμένα, και όχι οι ίδιοι να σχεδιάζουν το μέλλον της περιοχής μας. Ακολουθεί το εξαιρετικό άρθρο του κ. Μπερίκου.
Αλλάζουν το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας. Λευκή πετσέτα έριξε ο νομός, περιμένοντας τις ανακοινώσεις. Σχεδιάζουν το μέλλον μας χωρίς να μας ρωτήσουν. «Αναθεωρούν» το Πλαίσιο και κανείς δεν έχει ιδέα για το… τι ακριβώς σχεδιάζουν και στη βάση ποιών δεδομένων.
Ολόκληρο «Συμπόσιο» πραγματοποιήθηκε προχθές με αντικείμενο την «αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ως μοχλός ανάπτυξης» και με βασικό ομιλητή τον ίδιο τον Yπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος και είπε πολλά και σημαντικά, όλως αποκαλυπτικά!
Μίλησε για την αξιολόγηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, για την αξιολόγηση του βαθμού και του τρόπου εφαρμογής του ισχύοντος σχεδιασμού, είπε ότι οι διεθνείς διαγωνισμοί των νέων μελετών ξεκίνησαν το 2011 και η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών και η ανάθεσή τους ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012.
Η έναρξη της εκπόνησης των μελετών, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, έγινε τον Απρίλιο του 2012. Για όλα αυτά, φυσικά… κανείς δεν έχει ιδέα! Δεν υπήρξε η παραμικρή συζήτηση στην Αιτωλοακαρνανία, δεν υπήρξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον, από κανέναν, καμιά παρέμβαση, καμιά προσπάθεια ενημέρωσης, απολύτως καμία συμμετοχή.
Όταν πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε η μεγάλη συζήτηση για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το γνωστό μας «χωροταξικό», το οποίο και έγινε νόμος του κράτους το 2003, υπήρξε ένας μαραθώνιος συνεδριάσεων, παρεμβάσεων, συμπληρώσεων, διορθώσεων επί του αρχικού κειμένου, με το σύνολο των θεσμικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας να προσθέτουν, μέσα από μια επίπονη και πολύμηνη διαδικασία, από ένα λιθαράκι. Ήταν μια δύσκολη, φυσικά, διαβούλευση, με πολύ δημιουργικά χαρακτηριστικά. Το Χωροταξικό άλλωστε ήταν εκείνο που θα καθόριζε τις πολιτικές για τα πολλά επόμενα χρόνια…
Το τι απ' τα όσα το Χωροταξικό προέβλεπε υλοποιήθηκε εν τέλει και τι όχι, είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα. Την οποία και δεν θα προσπεράσουμε, καθώς η μη υλοποίηση βασικών προβλέψεων συνιστά παράβαση νόμου (!), δεικνύει δε το μέγεθος της αποτυχίας των ακολουθούμενων πολιτικών. Και πρέπει κάποια στιγμή πολύ σοβαρά να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση, να δούμε τι πετύχαμε και τι όχι, κυρίως… γιατί όχι.
Μιλάμε, όμως, σήμερα για την αναθεώρηση του Χωροταξικού, για ένα νέο, στην πραγματικότητα, Πλαίσιο για το οποίο κανείς δεν έχει ενημερωθεί, κανείς δεν έχει… ιδέα! Ποιος το συνέταξε, με ποια δεδομένα υπόψιν του, στη βάση ποιων κατευθύνσεων, που υπέδειξαν ποιοι;
Το Χωροταξικό Πλαίσιο ουσιαστικά περιγράφει τη φυσιογνωμία κάθε Περιφέρειας, αποτελεί την ταυτότητά της. Αξιολογεί τη θέση της στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, το ρόλο της σε εθνικό επίπεδο εν συγκρίσει με άλλες περιφέρειες, καταγράφει τις λειτουργίες διαπεριφερειακού χαρακτήρα που έχει ή που μπορεί να αναπτύξει.
Αποτυπώνει λεπτομερώς κάθε παράγοντα που διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης. Αποτιμά τις επιπτώσεις των πολιτικών, εθνικών και κοινοτικών και προσδιορίζει με προοπτική δεκαπενταετίας τις βασικές προτεραιότητες και τις στρατηγικές επιλογές της κάθε Περιφέρειας. Με απλά λόγια, το Χωροταξικό Πλαίσιο είναι ο «μπούσουλας», ο οδηγός και ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο θα πορευτεί η Περιφέρεια.
Θα έπρεπε, λοιπόν, όπως και την προηγούμενη φορά είχε συμβεί και όπως ακριβώς είχε επαναληφθεί προ ετών κατά τη διαδικασία αναθεώρησή του, το Χωροταξικό Πλαίσιο να αποτελεί το αντικείμενο βαθιάς και ουσιαστικής διαβούλευσης και τους φορείς της ίδιας της Περιφέρειας και κάθε Περιφερειακής Ενότητας ξεχωριστά, εννοείται.
Να συμμετάσχουν οι Δήμοι, το ΤΕΕ ασφαλώς, το Επιμελητήριο, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων. Δυστυχώς, σε όσους εκπροσώπους φορέων απευθυνθήκαμε, όλοι τους δήλωσαν παντελή άγνοια για το θέμα. Ποιοι, λοιπόν, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για ‘μας, χωρίς εμάς; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα και τέτοια εξουσιοδότηση; Και ποιος, εν τέλει, θα αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στην Αμφιλοχία, στη Βόνιτσα τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια; Ένα μελετητικό γραφείο; Αυτός είναι ο περιβόητος «δημοκρατικός προγραμματισμός» τους;

Φώτης Μπερίκος

1 σχόλιο:

  1. Αυτός ο νομός είναι πάτος σε όλα γιατι κατοικείται απο μετριους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.