Σύμφωνα με την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή Guido Milana (δείτε
εδώ), φαίνεται ότι
κανένα ποσό δεν έχει εκταμιευθεί από το ευρωπαϊκό ταμείο για την αλιεία (FEP) 2007-2013. Όμως όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακτών (δείτε
εδώ), η κυρία Δαμανάκη λέει ότι
έχουν απορροφηθεί μόνο το 27,73% από το ευρωπαϊκό ταμείο για την αλιεία (FEP) 2007-2013. Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Το 0% ή το 27,73%; Δείτε παρακάτω τα σχετικά ντοκουμέντα και μάλλον κάποια χρήματα αναζητούνται που πήγαν... αν πήγαν....
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Guido Milana.
ΙΤ
P-011538/2013
Απάντηση από Janez Potocnik
στο όνομα της Επιτροπής
(12.11.2013)
Η Επιτροπή δεν είναι εις γνώση των σχεδίων στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλεύτης. Το εργαλείο που διαθέτει η ΕΕ γα την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι το ευρωπαϊκό ταμείο για την αλιεία (FEP). Από την αρχή της λειτουργίας του προγράμματος, δηλαδή, από το 2007 δεν πιστώθηκαν κεφάλαια από το FEP για την πραγματοποίηση σχεδίων ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Αφού το εν λειτουργία πρόγραμμα της FEP εφαρμόζεται σε καθεστώς διαχείρισης ανταγωνισμού, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη της προκαταρκτικής εξουσιοδότησης από την Επιτροπή για να εκκινήσει τέτοια σχέδια. Εντούτοις, μια προληπτική εκτίμηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοια σχέδια ιχθυοκαλλιεργειών στο περιβάλλον είναι θεμελιακή απαίτηση για την πρόσβαση στην χρηματοδότηση.
Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ των νησιών στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλευτής περιλαμβάνεται στην οδηγία Habitat 92/43/CEE ως ειδική ζώνη διατήρησης για την προστασία στο πλαίσιο τoυ δικτύου Natura 2000. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε μια τέτοια περιοχή πρέπει να εκτιμηθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας και να εγκριθεί αφού έχει εξακριβωθεί ότι δεν θα βλάψει την περιοχή. Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να εγγυηθεί τον σεβασμό αυτών των απαιτήσεων. Η Επιτροπή δημοσίευσε ειδικούς προσανατολισμούς για την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων για την δραστηριότητα των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η οδηγία για την στρατηγική που αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον (2008/56/CE) δεν θέτει ειδικές απαιτήσεις για ξεχωριστά σχέδια ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά, προβλέπει την επίτευξη μέχρι το 2020 μιας καλής οικολογικής κατάστασης των θαλάσσιων νερών και αυτό πρέπει να εγγυηθεί από τα Κράτη-Μέλη.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακτών.
Στο καθόλου παρήγορο ποσοστό του 27,37% ανέρχεται η απορρόφηση από τις ελληνικές αρχές των κονδυλίων της Ε.Ε. για τις ιχθυοκαλλιέργειες, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελευταία χρονιά του Ελληνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013. Εδώ και έξι χρόνια έχει απορροφηθεί μόνο το ένα τέταρτο των διαθέσιμων κονδυλίων.
Αυτά προκύπτουν από την απάντηση της Επιτρόπου Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή. Πρόσθετο ενδιαφέρον έχει το «καρφί» της Ελληνίδας επιτρόπου στην ελληνική κυβέρνηση, αφού δήλωσε ότι οι λόγοι της καθυστέρησης συνδέονται με τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών.
χαχαχαχαχαχαχαχα και είναι και του Αγίου Νικολάου βοήθειά μας και είμαστε και από κρασιά. Πλάκα έχει τελικά η όλη ιστορία. Ή μήπως είμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο? Με λαχτάρα περιμένω την απάντηση των αρμοδίων. Αλλά ως συνήθως θα τη λάβουμε από την Ιταλία. Καληνύχτα Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήπηραν και αλλα προγραμματα οχι μονο αυτά http://www.microbiology.biology.upatras.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=60%3A2013-07-17-16-03-56&catid=36%3A2013-07-17-15-52-25&Itemid=64&lang=el
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://research.upatras.gr/index/page/8/4/43