Μελέτη αποκατάστασης-αναστήλωσης Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου από τον Αλέξανδρο Σούκο και τον Ιωάννη Κοργιαλά.


Από κοινοποίηση στο Facebook του Νίκου Θ. Μήτση από το Αρχοντοχώρι, αλιεύσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά στοιχεία της μελέτης αποκατάστασης-αναστήλωσης του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου. Ως γνωστόν η μελέτη έχει παραληφθεί από την δημοτική αρχή.


Δείτε τη μελέτη αποκατάστασης Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου Δ. Ξηρομέρου από τους Ναυπάκτιους Αρχιτέκτονες Αλέξανδρο Σούκο και Ιωάννη Κοργιαλά.
Το Αρχοντοχώρι του Δ.Δ. Αλυζίας, στο Δήμο Ξηρομέρου είναι ένας οικισμός που χτίστηκε από Κεφαλλονίτες Πολίτικης καταγωγής, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κατά το 16ο αιώνα στην περιοχή και εκτελούσαν χρέη εφόρων για τους Οθωμανούς. Ο πλούτος του χωριού και η καταγωγή των κατοίκων έδωσαν την ονομασία "Αρχοντοχώρι" στον οικισμό.
Η σημερινή του μορφή περιλαμβάνει την γειτονιά με τον νεώτερο - σύγχρονο οικισμό και αυτήν με τον παλιότερο οικισμό σε ημι-ερειπωμένη κατάσταση. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι ένας από τους δύο μεταβυζαντινούς ναούς του χωριού και διαθέτει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο στο εσωτερικό του.
Η μελέτη του Ναού περιλαμβάνει τα στάδια της αποτύπωσης, της παθολογίας και της αποκατάστασης όσον αφορά τα δομικά του στοιχεία και εξωτερική διαρρύθμιση του περιβάλλοντα χώρου, ενώ ξεχωριστή μελέτη έγινε για την συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του.








2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση από το Νίκο και συγχαρητήρια και σε σας για την αναπαραγωγή της μελέτης.
    Εδώ όμως, πρέπει να πούμε πως ο αγώνας για να φτάσουμε σε αυτό το μικρό αποτέλεσμα είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του '80 και συνεχίστηκε το 2000. Σήμερα μετά από 30 χρόνια προσπαθειών και παρεμβάσεων αρχίζουμε να ονειρευόμαστε πως μετά από άλλα 30 χρόνια ίσως το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.
    Επίσης πρέπει να πούμε πως η ευκαιρία για την αναστήλωση της εκκλησίας και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, χάθηκε την εποχή που "λεφτά υπήρχαν"
    και τα δάνεια στην κοινότητα, αλλά και το Δήμο Αλυζίας, δίνονταν αβέρτα.
    Δυστυχώς, για τους Αρχοντοχωρίτες, που περί άλλα νοιάζονται, η νέα μελέτη εντάσσεται στα γενικότερα πολιτικά παιχνίδια των πρώην και νυν υποψηφίων..............
    Ενεργός Πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχετε φίλοι μου .Στις εποχές των παχιών αγελάδων οι χωριανοί μου περί άλλα ενδιαφέρονταν... παρά τις συχνές μας οχλήσεις ( μέσα από εφημερίδες , βιβλία κ.λπ ) ... Ομως τούτο σχεδόν γίνονταν σε ολόκληρη την Ελλάδα , με ελάχιστες θάλεγα εξαιρέσεις π.χ στην Ανάβρα (Γούρα) Μαγνησίας, Πήλιο , Χαλκιδική, Ζαγοροχώρια, Καρπενήσι , Μάνη, Κρήτη, Νησιά κ.λπ. Η χαμένη 30ετία , ας ελπίσουμε ότι θα αναπληρωθεί ΤΩΡΑ επειδή στο υπουργείο Πολιτισμού - απ΄ ότι φαίνεται - υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά και γιαυτό πέρασαν πρόσφατα μια διάταξη , που λέει ότι στο ΕΣΠΑ (2015) θα ενταχθούν προς υλοποίηση ΜΟΝΟΝ μελέτες άνω των 300.000ευρώ , οπότε οι "βλαχοδήμαρχοι" προεκλογικών μελετών ( 30.000 - 50.000ευρώ) δεν έχουν μέλλον να εντάξουν παρόμοιες περιπτώσεις μνημείων που ενδεχομένως υπάρχουν στους δήμους τους . Και η μελέτη της Παναγίας ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ αγγίζει τις 500.000ευρώ. Επιπρόσθετα δε η Παναγία ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗ Αρχοντοχωρίου αποτελεί ένα απ΄ τα ελάχιστα στο είδος του μνημεία ( κτίσμα του 1600μ.χ) και προς τούτο το υπ. Πολιτισμού - έστω και αργά - εκτιμώ ότι θα υλοποιήσει αυτό το έργο ,όπου απ΄ τους αρμοδίους του ΥΠ.ΠΟΛ , προορίζεται όπως μας πληροφόρησαν και για θρησκευτικό τουρισμό . Εκτίμησής μου είναι ότι θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Τουλάχιστον αυτοί που μας τα είπαν είναι αξιόλογοι και φερέγγυοι άνθρωποι ( καθηγητές και αρχιτέκτονες ) που έχουν κατενθουσιασθεί με το μνημείο και ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται γιαυτό προσωπικά και μάλιστα το ενδιαφέρον τους υπάρχει από χρόνια ... . Κι εγώ προσθέτω ότι και η Παναγία μας έβαλε το χέρι της ( μεγάλη η χάρη της) , γιατί 30 χρόνια φίλοι μου που το χρήμα έρεε άφθονο , αυτή περίμενε υπομονετικά και με στωικότητα .....Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα την καμαρώνουμε την Παναγία μας , όπως την βλέπουμε τώρα στις αξιόλογες απεικονίσεις των αρχιτεκτόνων Αλ.Σούκου και Ιω.. Κοργιαλά .
      Ν.Θ.Μ

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.