Λέανδρος Ρακιντζής για την κατάσταση στους ΟΤΑ.


Το ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είναι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο για την ΚΕΔΕ είναι γνωστό. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις στο παρελθόν και θυμίζουμε την πιο χαρακτηριστική και την απάντηση που έδωσε ο κ. Ρακιντζής:
ΚΕΔΕ: «Οι δηλώσεις αυτές περί Αυτοδιοίκησης - ''άντρο διαφθοράς'' παραπέμπουν σε δημόσιο λειτουργό, ο οποίος δείχνει να έχει χάσει την επαφή του με τη σημερινή πραγματικότητα και από το ''θρόνο του παντός καιρού κριτή'' με προτεταμένο δάκτυλο, έχει αναλάβει τη ''διεύθυνση'' μιας κακόγουστης εκστρατείας δυσφήμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας γενικευμένες και αναπόδεικτες ''διαπιστώσεις''».
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: «Εκείνοι ας διαμαρτύρονται και εγώ ας κάνω την δουλειά μου. Εγώ δεν έχω καμία κόντρα. Εκείνοι έχουν μαζί μου. Συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Είναι ενοχλημένοι, γιατί έχουν μάθει να μην τους ελέγχει κανείς...»

Εμείς σας παρουσιάζουμε δύο χαρακτηριστικά κομμάτια από την ετήσια έκθεση του 2013 που αφορά τους ΟΤΑ (αναμένουμε αυτή την περίοδο του 2014). Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να την δείτε εδώ.
Διαβάστε τα και πιθανόν κάποιοι συνειρμοί να σας προκύψουν αυτόματα.

Κομμάτι 1.
Θεωρώ, επίσης, μεγάλης σημασίας το γεγονός της µη επαρκούς άσκησης εποπτείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της παρούσας Έκθεσης, αλλά και των προηγούμενων εκθέσεων του Γενικού Επιθεωρητή, καθώς και όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει, οι ΟΤΑ αποτελούν ένα «προνομιακό» χώρο εμφάνισης φαινομένων κακοδιοίκησης και µη τήρησης των νόμιµων διαδικασιών, τα οποία οδηγούν νομοτελειακά σε φαινόμενα διαφθοράς.
Κύριο χαρακτηριστικό τους αποτελεί η επικράτηση της βούλησης του επικεφαλής ∆ηµάρχου, ο οποίος, λόγω ελλείψεως αντιστάσεως εκ μέρους της μειοψηφίας στις πλείστες των περιπτώσεων, εκλαμβάνει το αιρετό της ιδιότητάς του ως δυνατότητα υπέρβασης ή καταχρηστικής άσκησης των κατά νόμον αρμοδιοτήτων του, υπό το πρόσχημα της ικανοποίησης μιας ιδιάζουσας έννοιας του τοπικού συµφέροντος. 
Για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού υπάρχει μεγάλη ανάγκη ορθής, αποτελεσματικής και άμεσης λειτουργίας ενός εποπτικού μηχανισμού. Το δύσκολο αυτό έργο έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, οι οποίες, όμως, αδυνατούν. Εγγενείς διοικητικές λειτουργίες, που κατατρύχουν και την υπόλοιπη δηµόσια διοίκηση, επικρατούν και στο σημαντικό αυτό τµήµα της, µε  αποτέλεσμα ο έλεγχος που ασκείται να είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανεπαρκής, τυπικός και όχι ουσιαστικός και σε βάθος. Πολλές φορές, κατά τη διερεύνηση καταγγελιών που τους ζητείται από τον Γενικό Επιθεωρητή, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αρκούνται στη διαβίβαση των απόψεων του ελεγχόμενου ΟΤΑ, αντίθετα µε τον εποπτικό και πειθαρχικό τους ρόλο, χωρίς να διατυπώνουν απολύτως καμία συγκεκριμένη θέση περί της νομιμότητας ή µη της προσβαλλόμενης πράξης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο θεσμός του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος εισήχθη µε το ν. 3852/10 (Καλλικράτης), δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και τελεί σε μεταβατικό στάδιο για τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Κομμάτι 2.
Το συνηθέστερο ερώτημα που µου απευθύνεται από τα ΜΜΕ είναι η κατάταξη των δηµόσιων φορέων από άποψη διαφθοράς, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, διότι εξαρτάται από τις οικονομικές συγκυρίες. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία µας προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού, και οι Β’ βαθμού σε μικρότερο ποσοστό, εµπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης, η οποία, όπως έχει προαναφερθεί, οδηγεί αρκετές φορές και στη διαφθορά ή ευνοεί την ανάπτυξή της. 
Η άσκηση της εξουσίας εκ μέρους αρκετών αιρετών αρχόντων στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής, η απότομη -και χωρίς προηγούμενη οργάνωση της απαιτούμενης υποδομής- μεταβίβαση σ’ αυτούς αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κεντρικής διοίκησης, οι ανεπαρκείς μελέτες για την εκτέλεση έργων (πολλές φορές σκοπίμως ανεπαρκείς, για να δικαιολογηθούν πρόσθετες εργασίες), η κατάτμηση των έργων, ώστε να γίνεται απευθείας ανάθεση για ποσά που άλλως θα απαιτείτο η διενέργεια διαγωνισμών, οι παράνομες προσλήψεις υπαλλήλων µε διάφορες μορφές εργασίας, είναι μερικοί από τους παράγοντες κακοδιοίκησης και διαφθοράς στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καθημερινώς διαπιστώνονται υπεξαιρέσεις σε βάρος των ταμείων των ∆ήµων, αποτέλεσμα µη επαρκούς ελέγχου εκ μέρους των ∆ηµάρχων.

6 σχόλια:

  1. Η νέα κυβέρνηση να καταργήσει με νόμο, τις απ' απευθείας αναθέσεις στα τεχνικά έργα και στην εξαιρετική περίπτωση - λόγω επείγοντως- να απαιτείται πλειοψηφία,
    τουλάχιστον 2/3 ή 3/5.
    Θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την διαφάνεια και ταυτόχρονα θωρακίζει και ενισχύει το κύρος του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και όσων Συμπολιτών μας τυχαίνει ή κλήθηκαν να εκπροσωπούν αυτόν τον θεσμό.
    ενεργοί απλοί πολίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κύρος των θεσμών δεν ενισχύεται από κυβερνήσεις αλλά από τον ίδιο το θεσμό αγαπητοί ενεργοί πολίτες. Γιατί δε λέμε φωναχτά και μεγαλοφώνως ότι οι άνθρωποι, γενικώς, όπου βρίσκουν μέλι, βουτάνε το χέρι όσο πιό βαθειά μπορούν? και σπάνε και τη γυάλα για να γλύψουν και τα ρέστα από τα κομμάτια όταν μπορούν. τα ασημικά που λένε. και γιατί δε λέμε και φωναχτά ότι σε μια κοινωνία η οποία δεν έχει αντιστάσεις ζει και βασιλεύει η ρεμούλα αλλά και η αναξιοπρέπεια. θέλετε παραδείγματα? πρέπει να παραδεχθούμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παίρνουν μέτρα για να ενισχύουν το κύρος των θεσμών αλλά πρέπει να παίρνουν μέτρα όπως παίρνουν και για κάποιο ποινικό αδίκημα και για όσους άλλους νόμους αφορούν την κοινωνική "συμβίωσή" μας. διότι παντού υπάρχουνε κλέφτες, παντού υπάρχουνε εγκληματίες, παντού υπάρχουνε τα πάντα. δυστυχώς δεν ξέρω αν φταίει ο άνθρωπος ως φύση ή το μπουρδέλο το οποίο ζούμε. πιθανότατα όμως ο συνδυασμός και η επαφή αυτών των δύο παραγόντων να δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα της διαφθοράς. δες πόσους φορολογικούς νόμους έχει εκδώσει το "σύστημα" για την πάταξη της φοροδιαφυγής τα τελευταία 5 χρόνια. το μόνο που έχουν καταφέρει με αυτούς τούς νόμους είναι να ξεζουμίζουν τον κόσμο. τούς ΜΗ έχοντες και κατέχοντες πρωτίστως. Γιατί? Μα για να δρούνε ανεξέλεγκτοι κυρίως οι μαγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης. δυστυχώς εκεί γίνεται η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ρεμούλα. είναι αποτυχημένος ο θεσμός του τρόπου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης αγαπητοί. αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους. ένα κράτος στο οποίο ποτέ δεν λειτούργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. και που (συμφωνώ μαζί σας) νομοθετεί ήξεις αφίξεις. Το να μην πάμε να ψηφίσουμε ένα 70% ή 80% σε κάποιες εκλογές, είναι η πιο έντιμη πολιτική πράξη που μπορούμε να κάνουμε αγαπητοί. σκεφτείτε το. δεν θα μπορεί κανένας να μιλάει για λαϊκή εντολή ενός 20%. Και μετά, ο φόβος φυλάει τα έρμα , που λένε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΘΑΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ) ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ.ΣΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ (ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΑ ΤΟΥΤΩΝ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΟΥΧ ΑΠΡΑΓΜΩΝ ΑΛΛΑ ΑΧΡΕΙΟΝ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρώτον από αρχαία δεν σκαμπάζω τίποτα (δυστυχώς). δεύτερον η νέα κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει ακόμα τίποτα. τρίτον μη γράφεις με μεγάλα γράμματα. τέταρτον δεν καταλαβαίνω τι θές να πείς. μπορείς αν το πείς απλά? πέμπτον δεν τυχαίνει να θυμάμαι το παράδειγμα κάποιου συμπολίτη μου να έχει παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας για τα όσα συμβαίνουν στα τεκταινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης. αλλαγή παράταξης μπορεί να έκανε. τη θέση του δεν την ξεκαθάρισε και τα μπογαλάκια του δεν τα μάζεψε. πόσο μάλλον όταν κάποιοι δημοσίως παραδέχονται ότι τα πήραν για να αλλάξουν παράταξη, διότι κουβαλούν και τόσους ψήφους μαζί τους. αν θέλετε σας λέω και ποιός το λέει μεγαλοφώνως. αυτό για να ξεκαθαρίσουμε αυτό που γράφει πιο πάνω :"όσων Συμπολιτών μας τυχαίνει ή κλήθηκαν". Ευθιξία δεν υπάρχει αγαπητοί ενεργοί πολίτες. Μαθαίνουνε στο μέλι και γλύφουνε. Όχι μόνο το μέλι αλλά και για να μη χάσουν το μέλι. Το Κράτος λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα έγκλημα. Επαναλαμβάνω. Τούς θεσμούς τούς προστατεύουν οι άνθρωποι και αυτοί που θέλουν να τούς υπηρετήσουν. Όχι τυχαίνει ή κλήθηκαν. Αυτό είναι ασάφεια. Τώρα για τη νέα κυβέρνηση που λές....... δεν ξέρω και ούτε και με ενδιαφέρει. δεν είναι α υτό το πρόβλημά μου στην παρούσα ανάρτηση

      Διαγραφή
  4. Κι' όμως δε θυμάσαι καλά. Υπάρχουν κάποιοι που τα είπαν, παραιτήθηκαν, τα βρόντηξαν και στο τέλος μας χαιρέτησαν. Και μάλιστα εδώ στο δήμο μας φίλε. Αλλά φαίνεται είσαι κι εσύ θύμα της προπαγάνδας του ''όλοι ίδιοι είναι''. Και ξεχνάς ότι αυτό ακριβώς είναι που βολεύει τους επαγγελματίες που επικρατούν, καθοδηγούν και διαμορφώνουν τη μάζα που τους εκλέγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχω σαφή άποψη για όσους παραιτήθηκαν. για το χρόνο παραίτησής τους όπως και για τούς λόγους. έχω σαφή και πολύ ξεκάθαρη άποψη για τα προσυμβούλια και τις συμφωνίες πριν τα συμβούλια. για το πάρε δώσε στα προσυμβούλια, τις ενστάσεις και τις απειλές και τις δοσοληψίες. επέτρεψέ μου λοιπόν να υποστηρίζω πως τούς θεσμούς τούς φτιάχνουν οι άνθρωποι και όχι οι νόμοι του Κράτους. δεν ξέρω πως αλλιώς να το πώ. πάντως επειδή με προβληματίζεις με αυτό που λές, θα το ξανασκεφτώ και θα πάρω τις τετραετίες μία μία για να θυμηθώ αν έχω ξεχάσει κάποιον.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.