Από τα λιοστάσια της Αλυζίας, στα λιοτρίβια της Κανδήλας (φωτο - βίντεο).



Ο καρπός της ελιάς μετά τη συγκομιδή μεταφέρεται στα ελαιοτριβεία όπου ξεκινάει η επεξεργασία για την εξαγωγή του λαδιού. Εκεί αφού ζυγιστεί γίνεται το ξεκαθάρισμα των φύλλων ή μικρών κλαδιών και το πλύσιμο. Ακολουθεί το σπάσιμο και η άλεση του καρπού. Παλιότερα αυτό γινόταν με τις μυλόπετρες που σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τους μηχανικούς σπαστήρες. Εν συνεχεία θα γίνει η μάλαξη της ζύμης και ο διαχωρισμός από τον πυρήνα (κουκούτσι). Τέλος το λάδι θα είναι έτοιμο για το τραπέζι μας αφού γίνει ο διαχωρισμός από το νερό και ο καθαρισμός του.
Στην Κανδήλα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμα αρκετά λιοτρίβια, πράγμα φυσικό, μιας και ο κάμπος της Αλυζίας είναι γεμάτος από ελαιώνες. Επισκεφτήκαμε μερικά, τα οποία θα γνωρίσουμε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.
Το πρώτο ελαιοτριβείο (λιτρουβειό το λέμε στην Κανδήλα) που λειτούργησε, ήταν στην Άνω Κανδήλα από τον Γρηγόρη Μακρυγιώργο. Αργότερα μεταφέρθηκε στη θέση που είναι σήμερα και είναι ίσως από τα λίγα που χρησιμοποιούν ακόμα τις μυλόπετρες και αυτό θα γνωρίσουμε στην αρχή.

Ελαιοτριβείο "Ι. Μακρυγιώργος - Χ. Λίλας & Σία Ο.Ε."





















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.