Του κ. Βασίλη Μουρκούση.
Θέλω μέσω του ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS να ευχαριστήσω την έφορο αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας/Λευκάδος κυρία Ολυμπία Βικάτου και την ομάδα της για τις προσπάθειες που έκαναν ώστε να έχουμε και τον επίσημο χαρακτηρισμό των αρχαιολογικών χώρων της Αλυζίας.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναδρομή για το πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Περί το 2002 μια ομάδα από την ένωση Αλυζίων καθοδηγούμενη από το δάσκαλο κύριο Σπύρο Μήτση, τις φοιτήτριες Ουρανία Πεταλιά, Δήμητρα Τζουρουπάνου και Ρεβέκα Στρατούλη συνεπικουρούμενοι από την Αμαλία Λιοπύρη, την Σοφία Παβέλη και εμένα, αφού κατεγράφησαν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, φτιάχτηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διανεμήθει σε όλα τα σχολεία της Αλυζίας με σκοπό να ενταχθεί στις δραστηριότητες των προγραμμάτων τους και το οποίο θα ήταν επιδοτούμενο από την ένωση Αλυζίων για την κάλυψη των εξόδων του προγράμματος. Δυστυχώς όμως κανένα σχολείο δεν ασχολήθηκε.
Το 2005 η Ένωση Αλυζίων πραγματοποιεί ημερίδα στο Μύτικα με θέμα τα μνημεία της Αλυζίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας. Εισηγητές: Καπώνης Νίκος Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Μόσχος Ιωάννης Αρχαιολόγος, Σταυροπούλου Γάτση Μαρία προϊστάμενη ΛΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Λάζαρος Κολώνας Γενικός Δ/ντης Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού. Συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Κοντός Γενικός Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην συνέχεια την σκυτάλη παίρνει μια άλλη παρέα από την Ένωση Κανδηλιωτών, αποτελούμενη από την Ιωάννα Κατσιγιάννη, Μαρία Σακουφάκη, Γιώργο Αποστολάκη, Λίλα Αντώνη, Χρυσούλα Φλώρου και εμένα. Διοργανώνει το πρώτο συνέδριο το 2007 στην Κανδήλα "Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΥΖΙΑΣ".
Ομιλητές: Μόνικα Διαμάντη, Μουσειολόγος, Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης, Νίκος Καπώνης, Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Θ. Μ. Πολίτης Συγγραφέας. Συντονιστής: Πάνος Σόμπολος, Δημοσιογράφος.
Το 2008 το Β' συνέδριο της Ένωσης Κανδηλιωτών. Ομιλητές: Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης, Σταυροπούλου Γάτση Μαρία, προϊστάμενη ΛΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Πορτελάνος Αναστάσιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κατσιμπίνης Χρήστος Αρχιτέκτων. Συντονιστής: Γιάννης Πολίτης, Δημοσιογράφος.
Το 2011 8 & 9 Οκτώβρη η ΛΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΥΖΙΑΣ" (ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΛΩΣΣΕΣ ΒΑΡΝΑΚΑ), το όποιο πραγματοποιείται στο χώρο του φράγματος με τα σχολεία της περιοχής και την αρχαιολόγο Κωνσταντούλα Χαβέλα. Τα κείμενα του Αρχαιολογικού Τετραδίου για τον μαθητή είναι της Ολυμπίας Βικάτου και της Κωνσταντούλας Χαβέλα. Οι χορηγοί της έκδοσης του Αρχαιολογικού Τετραδίου ήταν: Μπόκας Γεώργιος, Σακουφάκης Ζώης, Λιότος Παρασκευάς, Λιότσος Θεόδωρος, Μουρκούσης Βασίλης.
Το 2011 η Ένωση Αλυζίων εκδίδει το βιβλίο "ΑΛΥΖΙΑ" στο οποίο γράφουν: Ιωάννης Μόσχος Δρ. Αρχαιολογίας, Αναστάσιος Πορτελάνος Δρ. Αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 27 Απρίλη στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, στις 3 Ιουνίου στην Στοά του Βιβλίου Αθήνα, στις 12 Αυγούστου στον πρώην Δημαρχείο Αλυζίας στην Κανδήλα. Το βιβλίο παρουσίασαν: Βασίλειος Λαμπρινουδάκης Ομ. Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιου Αθηνών, Παπουτσάκη Σερπέτη Ελευθερία, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ολυμπία Βικάτου, προϊστάμενη ΛΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Σταυροπούλου Γάτση Μαρία προϊστάμενη ΙΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μόνικα Διαμαντή Αρχαιολόγος. Τις παρουσιάσεις συντόνιζαν: Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης, Παναγιώτης Κοντός Γενικός Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτά σαν οδοιπορικό για να γνωρίζουμε πως φτάσαμε στο αποτέλεσμα της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων. Το αφιερώνω στην μνήμη του Αθανάσιου Παλιούρα και του Νίκου Καπώνη που χάθηκαν πρόωρα και άδικα και που είχαν να προσφέρουν πολλά στον τόπο μας. Για μένα προσωπικά αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή στον δεκαπενταετή αγώνα για την ανάδειξη και διάσωση των μνημείων της Αλυζίας.
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο κ. Μουρκούσης ζήτησε την ενεργοποίηση της δυνατότητας δημοσίευσης μόνο επώνυμων σχολίων στο άρθρο του και φυσικά όπως το έχουμε πει και ανακοινώσει, ισχύει αυτή η δυνατότητα για όποιον μας την ζητά.
Επίσης θα προσθέσουμε το δικό μας επώνυμο σχόλιο, ότι στην ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Αλυζίας μέσα στο χρόνο, εκτός από αυτά που μας ανάφερε ο κ. Μουρκούσης, βοήθησαν και πολλοί άλλοι, λίγο ή πολύ, εντελώς ανιδιοτελώς, αθόρυβα, με πολύ αγάπη, μεράκι και πάθος.
Οτιδήποτε γίνεται με συλλογική αντίληψη και προσπάθεια έχει και θαυμαστό αποτέλεσμα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εν λόγω έργο ας γίνει φωτεινό παράδειγμα για την απο εδώ και πέρα πορεία των πραγμάτων στην τοπική μας κοινωνία και για όλους μας , πολιτικούς και απλούς δημότες.
αντιλήψεις του ενός και μόνο ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
καλημέρα σε όλους μας !
Σπύρος Ν. Γιαννέλης
Αρχοντοχώρι