Equal Society & Λευκογαία επισκέφτηκαν τον Κάλαμο για την κοινωνική ενδυνάμωση και το περιβάλλον.



Η Equal Society και η ΚοινΣΕπ Ανακύκλωσης «Λευκογαία», βρέθηκαν την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στο μικρό νησί του Καλάμου σε μια ξεχωριστή δράση με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.
Κατά την επίσκεψη στο νησί, εθελοντές και στελέχη των κοινωνικών δομών της Equal Society από τη Λευκάδα και την Αθήνα, κοινωνικοί επιστήμονες και φαρμακοποιός παρείχαν ενημέρωση για την εγγραφή των οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων κατοίκων στις κοινωνικές δομές και πληροφόρηση για φαρμακευτική φροντίδα. Πραγματοποίησαν μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης και δόθηκαν συμβουλές σχετικά με τη λήψη φαρμάκων. Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι του Καλάμου καλύπτουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες, λόγω έλλειψης φαρμακοποιού, από τον Μύτικα, τον Αστακό και τη Βόνιτσα. Σημαντική παρουσία στη δράση ήταν και η συμμετοχή του στρατιωτικού γιατρού, ο οποίος εκτελεί υπηρεσία αγροτικού ιατρού στον Κάλαμο και καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων. Τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Οι κοινωνικές επιστήμονες του της Equal Society πραγματοποίησαν επίσης κοινωνική έρευνα στον τοπικό πληθυσμό με δομημένο ερωτηματολόγιο, που αφορά την κοινωνική κατάσταση των κατοίκων, τα προβλήματα τους, σε σχέση με την απασχόληση/επιχειρηματικότητα, την υγεία, τα καθημερινά τους προβλήματα, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στη Λευκάδα και θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Από την πλευρά της η ΚοινΣΕπ Ανακύκλωσης «Λευκογαία», με το επιστημονικό και το ειδικά καταρτισμένο της προσωπικό ενημέρωσε τους πολίτες του νησιού για περιβαλλοντικά ζητήματα ενώ διαμόρφωσε και ένα δυναμικό πλαίσιο με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών γύρω από περιβαλλοντικά προβλήματα. Έγιναν εργαστήρια με τα παιδιά, επισκευάστηκαν τα ποδήλατα τους, έφτιαξαν παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά και τραγούδησαν τα κάλαντα στους στα δρομάκια του χωριού. Στο τέλος της ημέρας σε συνεργασία με τους κατοίκους του νησιού πραγματοποιήθηκε συλλογή μη χρησιμοποιούμενων ηλεκτρικών συσκευών, που βρίσκονται πεταμένες στο νησί, ώστε να ανακυκλωθούν.
Ξεναγός των δύο φορέων κατά την επίσκεψή τους στο νησί ήταν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννιώτης, ο οποίος τόνισε πως «ο Κάλαμος είναι ένα νησί με φυσική ομορφιά και ανεξάντλητες προοπτικές που αξίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο».
Η πρόεδρος της Λευκογαίας Ελένη Μπαζιώτη αναφέρθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης και ότι πρέπει ο δήμος να στήσει ένα μόνιμο μηχανισμό συλλογής των υλικών. Ο πρόεδρος της Equal Society Σπύρος Φρεμεντίτης είπε ότι ο Κάλαμος είναι ένας μικρός παράδεισος, αλλά δυστυχώς ενώ είναι τόσο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη Λευκάδα, έχει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα με κυρίαρχο το πρόβλημα της σύνδεσης.
Στο κλείσιμο της επίσκεψης η Equal Society πρόσφερε δώρα σε όλα παιδιά του νησιού, γεγονός που τους χάρισε χαρά και σκόρπισε χαμόγελα στον αέρα φέρνοντας την πρωτοχρονιά λίγες ημέρες νωρίτερα.


















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.