Γράφει ο κ. Ηλίας Γεωργαλής.
Το κείμενο είναι κατάθεση μίας άλλης άποψης για την σχεδιαζόμενη ενεργοποίηση του Σ.Μ.Α. (Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Αστακού, όπως απ' τα Blogs πληροφορούμαι (δείτε
εδώ).
Είναι κείμενο της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων, συλλογικότητα στην οποία κι ως Συμπολιτεία παλιότερα συμμετείχαμε.
--------------------------------
- Σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
- Πώς και με ποιες προϋποθέσεις;
- Ποιος είναι ο ρόλος των Σ.Μ.Α. στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των ΑΣΑ;
Ανατρέχοντας στην «προϊστορία» των Σ.Μ.Α. (παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία, στη συνέχεια), γίνεται σαφές ότι προορίζονται να καλύψουν, κυρίως, τις ανάγκες μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ ή στις σχεδιαζόμενες κεντρικές μονάδες επεξεργασίας. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να καλύψουν και τις ανάγκες μεταφοράς ανακυκλώσιμων και προδιαλεγμένων οργανικών, αν οι εγκαταστάσεις της υποδοχής τους (ΚΔΑΥ και μονάδες κομποστοποίησης) είναι το ίδιο συγκεντρωτικές και το ίδιο μακριά με τις εγκαταστάσεις υποδοχής των σύμμεικτων.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι:
Οι Σ.Μ.Α. είναι απολύτως αναγκαίοι, αν υιοθετήσουμε το κυρίαρχο μοντέλο, που θέλει το σύνολο, σχεδόν, των ΑΣΑ σε σύμμεικτη μορφή, προκειμένου να οδηγούνται σε συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προσανατολισμένων στην ενεργειακή αξιοποίηση και στην καύση.
Οι Σ.Μ.Α. μπορούν να είναι χρήσιμοι, επίσης, στις περιπτώσεις που η έμφαση δίνεται στη διαλογή στην πηγή, αλλά η επεξεργασία των σύμμεικτων εξακολουθεί να γίνεται σε κεντρικές - περιφερειακές εγκαταστάσεις («πράσινη πρόταση», πρόταση ΣΥΡΙΖΑ). Ή στις περιπτώσεις που προδιαλεγμένα υλικά χρειάζεται να μεταφερθούν, επίσης, σε περιφερειακές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης («πράσινη πρόταση»).
Ο ρόλος των Σ.Μ.Α. αποδυναμώνεται και η ανάγκη τους, σταδιακά, εκλείπει, αν υιοθετήσουμε το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, που υποστηρίζει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Αφού στις αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, εκτός από τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα προδιαλεγμένα οργανικά, γίνεται υποδοχή και ήπια επεξεργασία -με σκοπό την περαιτέρω ανάκτηση- και των σύμμεικτων ΑΣΑ, που θα βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία μείωσης. Οπότε, αυτό το οποίο θα έχει ανάγκη μεταφοράς, πέρα από μια μικρή μεταβατική περίοδο, σε περιφερειακές εγκαταστάσεις ταφής (ΧΥΤΥ) είναι το υπόλειμμα του συνόλου των διεργασιών που συντελούνται στις αποκεντρωμένες υποδομές.
Τι προτείνει η Πρωτοβουλία Συνεννόησης.
Γενικεύοντας λίγο τα όσα προεκτέθηκαν, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι Σ.Μ.Α., που εντάσσονται στο μοντέλο της συγκεντρωτικής διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, εκτός του ότι είναι έργα υψηλού κόστους κατασκευής και συντήρησης, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το διαχωρισμό των απορριμμάτων και υποβαθμίζουν την ποιότητα των προς ανακύκλωση υλικών.
Είναι, λοιπόν, οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορο να σχεδιάζονται τεράστιες εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης σύμμεικτων αποβλήτων, που δεσμεύουν πόρους, ανταγωνίζονται ευθέως την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και, σε τελευταία ανάλυση, εξυπηρετούν τα εργολαβικά συμφέροντα που επιχειρούν να επιβάλλουν τις προσφορότερες σε αυτά λύσεις.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η «Πρωτοβουλία Συνεννόησης» εκτιμά ότι οι όποιες ανάγκες μεταφόρτωσης ΑΣΑ πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα και να είναι ενταγμένες σε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης, που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση των αποκεντρωμένων δράσεων.
Θεωρούμε λάθος το να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται σαν αυτόνομες υποδομές, μόνιμου χαρακτήρα και, μάλιστα, με δυναμικότητες που δεν αντιστοιχούν σε φιλόδοξους στόχους πρόληψης και μείωσης των ΑΣΑ, διαλογής στην πηγή και ανάκτησης, κομποστοποίησης και ήπιας επεξεργασίας των σύμμεικτων, με εργαλεία τις αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας.
Το ότι υπάρχουν χώροι, που προορίζονται για κατασκευή Σ.Μ.Α. είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να «καεί», πρέπει να αξιοποιηθεί. Όχι για να φιλοξενήσει, αποκλειστικά, υπερμεγέθεις εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης, αλλά για να ξεδιπλωθεί όλη η «βεντάλια» των δράσεων, που περιγράφει η πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
9.5.2013
Πρωτοβουλία Συνεννόησης
για την διαχείριση των απορριμμάτων
Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρώτο στάδιο είναι η συζήτηση και η ενημέρωση για τους διαθέσιμους τρόπους και διαδικασίες που δίνει σήμερα η τεχνολογία, ώστε να έχουμε μία βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών με σεβασμό στο περιβάλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρουσίαση προτάσεων επιστημόνων, φορέων και ενεργών πολιτών είναι το ζητούμενο, όπως επίσης και συγκεκριμένων παραδειγμάτων εφαρμογής σε άλλους Δήμους και αναμένουμε ακόμα περισσότερο διοργάνωση ημερίδων, ώστε να παρουσιαστούν όλες αυτές οι επιλογές ώστε και ο Δήμος Ξηρομέρου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να χαράξει μία στρατηγική πως θα διαχειριστεί να σκουπίδια του, κάτι για το οποίο έχει αργήσει χαρακτηριστικά, αλλά φαίνεται ότι η συζήτηση έχει ανοίξει πλέον για τα καλά και η εμπεριστατωμένη και σοβαρή παρέμβαση του Ηλία του Γεωργαλή συνεισφέρει θετικά σε αυτό.
Η πρόταση του κ Γεωργαλη ουσιαστικά είναι να καταρτιστεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης, σε δημοτικό επίπεδο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων των δημοτικών αποβλήτων, που θα έχουν ανάγκη διαχείρισης σε περιφερειακές και εθνικές υποδομές. Τα ερωτήματα είναι : 1.υπάρχουν σήμερα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες σε θεσμικό (νομικό, διοικητικό) επίπεδο, που θα διευκολύνουν την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει τον αποφασιστικό της ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, στη λογική της αποκέντρωσης 2.πως θα υπάρξει διασφάλιση της δυνατότητας χρηματοδότησης, κατά προτεραιότητα, των αποκεντρωμένων δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων.. Αυτές είναι οι δυο απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί να υλοποιηθεί στη πράξη η πρόταση του
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΣΜΑ Αστακού μπορεί να ενσωματωθεί σε μία λογική αποκεντρωμένης διαχείρισης, μιας και μπορεί πρακτικά και όχι Θεωρητικά να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς ανακυκλώσιμων και προδιαλεγμένων οργανικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοπός του ΣΜΑ είναι, το όποιο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών επιλεγεί τελικά, να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, διότι αυτή την παράμετρο δεν πρέπει κανείς μας να την ξεχνάει.
Άρα το ΣΜΑ Αστακού πρέπει να αξιοποιηθεί, λειτουργώντας υποβοηθητικά σε ένα αποκεντρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών για τον Δήμο Ξηρομέρου, με διαλογή στην πηγή και μεγάλης μείωσης του όγκου των σκουπιδιών που θα οδηγούνται τελικά στα ΧΥΤΥ.
Διαβάζοντας το κείμενο του φίλου Ηλία, βλέπω απλά ένα εύλογο προβληματισμό ως προς την ενεργοποίηση του ΣΜΑ Αστακού, όσον αφορά το μοντέλο που θα έρθει να εξυπηρετήσει, χωρίς ο ίδιος να είναι εναντίον.
Στο ρεζουμέ είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η νέα δημοτική αρχή ασχολείται και προβληματίζεται με το θέμα και προβλέπω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
Για την προηγούμενη δημοτική αρχή, 5 χρόνια όταν τους έλεγες για τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, θεωρούσαν πως τους έβριζες. Αυτά τα θέματα δεν ήταν στα ενδιαφέροντα τους γι αυτό και παρότι μιλάγανε και μιλάνε για δημόσια αποκομιδή των σκουπιδιών, 5 χρόνια δεν κάνανε απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.