Η Θεία Λειτουργία στην Αγιά-Τριάδα στον Μύτικα Αιτ/νίας.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

Μπαίνοντας στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, νιώσαμε την ευωδία του θυμιάματος και η ψυχή μας ανεβαίνει ψηλά... Στον περίβολο η εικόνα της Ομοουσίου Τριάδος, τοποθετημένη πάνω σε ξύλινη βάση, δίπλα στο μανουάλι, περίμενε τον ασπασμό των πιστών. Οι πιστοί πολλοί, εμφανώς πιο λίγοι από προηγούμενες χρονιές, προφανώς λόγω κορονοϊού. Ιδιαίτερη αναφορά για τους Αγρινιώτες που κάθε χρόνο εκκλησιάζονται στην Αγιά-Τριάδα.
Ο παπα-Γιώργης, λάμπων στα θαλλασοχρυσαφιά άμφια, το κατ΄ εξοχήν λειτουργικό όργανο του Θεού, μας αγίασε, μας ευλόγησε και μας μετέδωσε τη χάρη του Θεού... Μην ξεχνάμε ότι αυτός μόνος εισέρχεται εις τα “Άγια των Αγίων” και εγγίζει το Άγιο Θυσιαστήριο. Ούτε οι άγγελοι, ούτε οι αρχάγγελοι έχουν αυτό το χάρισμα όπως μας βεβαιώνουν τα βιβλία και λειτουργικά κείμενα (ευχή του Χερουβικού ύμνου στη Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου).
Οι εύφωνοι, οι κατέχοντες την αρμονική αλληλουχία των φθόγγων, ιεροψάλτες Νίκος Λάσκαρης (Μπάκας) και Αλέκος Χρήστου (της Πέτραινας), μας εύφραναν με τις ψαλμωδίες τους. 
Ο Χριστός κατέδειξε με τη διδασκαλία και με τη ζωή του ότι ο Θεός είναι τριαδικός. Είναι κοινωνία τριών προσώπων και ταυτόχρονα ένας: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Το Τριαδικό δόγμα κυριαρχεί σ΄ ολόκληρη τη θεολογία της Ορθοδόξου Ανατολής. Όλες οι ευχές και τα τροπάρια απευθύνονται πάντα στον Τριαδικό Θεό. Κάθε λατρευτική εκδήλωση αρχίζει με την επίκληση της Αγίας Τριάδας και καταλήγει σ΄ αυτή. «Ευλογημένη η Βασιλεία του πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», είναι καθιερωμένη για τις ακολουθίες επίκληση.
Κάθε Μυστήριο τελείται «εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Οι λέξεις Πατήρ, Υιός, Άγιο Πνεύμα, Αγία Τριάς, Ομοούσιος Τριάς κυριαρχούν σ΄ ολόκληρη την Ορθόδοξο Λατρεία.
Μόνον τότε έχουμε πραγματική Ορθόδοξο Λατρεία, όταν αυτή βασίζεται στον τύπο «Δόξα τω πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι». Η τριαδική αυτή επίκληση είναι που δίνει ανεξαρτησία στη Λατρεία μας απέναντι κάθε άλλης Λατρείας.
Στην Ορθοδοξία λατρεύεται ο ένας εν Τριάδι Θεός, αυτός αποκαλύπτεται και φανερώνεται,αυτός δέχεται τις προσευχές, αυτός αγιάζει και μεταμορφώνει τους πιστούς. 
Η επιμέλεια και η ευπρέπεια του ναΐσκου και του περιβάλλοντος χώρου, έγινε από την Τοπική Κοινότητα Μύτικα, τον Σύλλογο Γυναικών Μύτικα και από τον Χρήστο Ζαβογιάννη (Μεμάς), που κάθε χρόνο, ακάματα και ακαταπόνητα, φροντίζει τον αύλειο χώρο.
Ιδιαίτερη η συμβολή του επιτρόπου Μήτσου Παπανικόλα (Γιαμάς) και της Πρεσβυτέρας για τα της τάξεως του ναΐσκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ευχή της Θείας Λειτουργίας, την οποία λέγει ο ιερέας έξω από το Άγιο Βήμα και εμπρός από την εικόνα του Χριστού, γίνεται λόγος για όσους φροντίζουν την ευπρέπεια του ναού «Αγίασον τους αγαπώντας την ευπρέπεια του οίκου σου. Συν αυτούς αντιδόξασον τη θεϊκή σου δυνάμει».
Φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της άγιας εικόνας για λόγους υγιεινής εξαιτίας του κορονωιού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σύλλογος Γυναικών Μύτικα πρόσφερε στους πιστούς γλυκίσματα και πρόσφορο.
Ας γευτούμε τους καρπούς της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος ως δωρεές ανεξάλειπτες, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή μας που κυριαρχεί η φιληδονία, η φιλαυτία και εσχάτως η απελπισία...
Και του χρόνου!










































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.