Η μηχανή του χρόνου: Ο Μύτικας και οι άνθρωποι του.
3 σχόλια:
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.
Τι έπρεπε δηλαδη να σας αφήνουν να κάνετε ότι θέλετε εσείς τα λιανόπαιδα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον παπά Γιώργη δεν τον γνώρισα. Ως Μυτικιώτης θυμάμαι έντονα τον παπά Ψύρρα. Ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος και ιερέας και αφοσιωμένος πολύτεκνος οικογενειάρχης.. Και σπουδαίος ερασιτέχνης ψαράς. Ως μαθητής του δημοτικού τον θυμάμαι τις Κυριακές να ιερουργεί στην παλιά και μετά στη σημερινή εκκλησία. Για εκκλησιασμό μας πήγαινε σε γραμμή (ήταν υποχρεωτικός) ο αείμνηστος Μόσολας. Ο σπουδαίος αυτός παιδαγωγός, που η γενιά μου ευτύχησε να τον έχει δάσκαλο. Υπήρχαν Κυριακές, που ο παπά Ψύρρας, ως φανατικός ψαράς που ήταν, έριχνε στην απέναντι της εκκλησίας παραλία (η οποία τότε δεν είχε μπαζωθεί στη σημερινή της μορφή) την πετονιά του. Την οποία και έδενε σε ένα όρθιο μικρό καλάμι. Ώστε αν τσιμπούσε κάποιο ψάρι (συνήθως μικρές τσιπούρες) το καλάμι να πέσει. Τότε φρόντιζε, χωρίς η σύντονη απουσία του από τη λειτουργία να γίνει αισθητή, να πάει για να μαζέψει το ψάρι. Αν φυσικά είχε πιαστεί. Ο τότε ψάλτης, ο αξέχαστος Καλαμήδας, που ήταν και χωρατατζής, ψέλτοντας τον ρωτούσε για την ψαριά. Η απάντηση ήταν επίσης στην ψαλτική. Χωρίς να γίνεται αντιληπτό, από το μικρό άλλωστε εκκλησίασμα, συνήθως ηλικιωμένες γυναίκες. Ιερέας και ψάλτης είχαν το δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Αλλά ασχολούνταν και με τη γη του. Τον θυμάμαι στο κτήμα του. Με σηκωμένα τα ράσα, να σκάβει, με το τσαπί λάκκους για να φυτέψει τις ελιές του. Και ήταν ο ευλογημένος ιδρώτας του το πρώτο τους πότισμα. Αναμνήσεις πολλές και γλυκές από τον καλό αυτό ιερέα και άνθρωπο. Οι οποίες ανασύρθηκαν, με αφορμή την ωραία αυτή φωτογραφεία. Τίμησε τα ταπεινά ράσα του και το πέρασμά του από τη ζωή. Και ο ίδιος τιμήθηκε και τιμάται με της μνήμης το αγιοκέρι από όλους όσους τον έζησαν. Και εγώ είμαι ένας από αυτούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τον παπά Γιώργης τον θυμάμαι πολύ καλά την δεκαετία του εξήντα που ήμουν μαθήτρια του Δημοτικού κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Τότε ο εκκλησιασμός με το σχολείο ήταν υποχρεωτικός ανυπομονούσα να τελειώσεις η λειτουργία (πολύ ώρα όρθιοι) κοντά να τελειώσει έβγαινε ο παπά Γιώργης δίπλα στους ψάλτες και χαιρόμουν ότι σε λίγο τελειώνει
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ παπά Γιώργης πέθανε όταν ήμουν δημοτικό (το θυμάμαι) άρα η φωτογραφία είναι δεκαετία του 60