Αυτοδιοίκηση – Νέος εκλογικός νόμος: Αυτά είναι τα 77 άρθρα του (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - έγγραφο aftodioikisi.gr). Η χαμένη ευκαιρία της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ Α' βαθμού.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Με το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, επέρχεται η κατάργηση της απλής αναλογικής. Προσωπική μας και μόνο γνώμη και όπως έχουμε δημόσια τοποθετηθεί στο παρελθόν, εκτιμούμε την συγκεκριμένη επιλογή ως αρνητική εξέλιξη.
Θεωρούμε ότι η αλλαγή της απλής αναλογικής ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, μιας και η τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού επιβάλλεται να είναι πεδίο συναινέσεων, συνεργασιών, συνθέσεων και συγκλήσεων μιας και μιλάμε για τα κοινά θέματα και προβλήματα ανθρώπων που έχουν στήσει τις ζωές τους στην ίδια περιοχή, που όλοι τα βιώνουν, τα ζουν και τα γνωρίζουν.
Αν αφηνόταν να λειτουργήσει η απλή αναλογική και για μία δεύτερη αυτοδιοικητική θητεία, θα μπορούσε να διαμορφώσει νέα τάξη πραγμάτων, τελείως άλλα δεδομένα, μιας και κατά την γνώμη μας ουσιαστικά μεταβιβάζει την ευθύνη διοίκησης των Δήμων από την απλώς πλειοψηφούσα παράταξη και τον προτεινόμενο από αυτή για Δήμαρχο, στο σύνολο των παρατάξεων και μεμονωμένα στο κάθε δημοτικό σύμβουλο του Δημοτικού Συμβουλίου, στον κάθε τοπικό σύμβουλο, στο κάθε μέλος του Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων.
Η απλή αναλογική καταργούσε το δημαρχοκεντρικό σύστημα, περιόριζε τις υπερεξουσίες του Δημάρχου και ενίσχυε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων, των Επιτροπών, της Επιτροπής Διαβούλευσης και των δημοτών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούσε να λειτουργήσει η μεγάλη αλλαγή της εφαρμογής της απλής αναλογικής και να μην έχουμε προβλήματα κυβερνησιμότητας, ήταν παράλληλα να υπάρχει μία ανάλογη μεγάλη αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και συμπεριφοράς από πλευράς των αιρετών, τόσο προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά.
Θα έπρεπε να υπάρχει η ανάλογη ωριμότητα και η συναίσθηση της ευθύνης, ότι με την απλή αναλογική πλέον διοικούμε όλοι μαζί και στείρες αντιπαραθέσεις, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, προσωπικές μικροπαραταξιακές τακτικές και άλλες γνωστές συμπεριφορές θα έπρεπε να εκλείψουν και να πάμε σε συναινέσεις, συνεργασίες, συνθέσεις και συγκλίσεις.
Η απλή αναλογική απαιτεί ανθρώπους με νέο ήθος και ύφος και τελείως διαφορετική αντίληψη περί της διαχείρισης και προσφοράς στα κοινά, ανθρώπους με παιδεία και όχι απαραίτητα μορφωμένους, ανθρώπους χωρίς ιδιοτέλεια και προσωπικά συμφέροντα.
Δυστυχώς δεν έμελλε να αφεθεί η απλή αναλογική να ωριμάσει και η ευκαιρία πήγε χαμένη.

-----------------------


To πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου με το νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η aftodioikisi.gr. Πρόκειται για 77 άρθρα στα οποία περιέχονται οι εννέα βασικές αλλαγές:

Συγκεκριμένα:
  • Επανέρχεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
  • Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
  • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών».
  • Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
  • Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο.

4 σχόλια:

  1. Όλα ανεξαιρέτως τα εκλογικά συστήματα θεωρούνται και είναι δημοκρατικά και αυτό διότι ψηφίζονται απο την πλειοψηφία της νομοθετικής εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας τρόπος που θα μπορούσε ίσως να αναβαθμίσει περαιτέρω τον πολιτικό ρόλο των δημοτικού συμβουλίου/δημοτικών συμβούλων στις τοπικές κοινωνίες, θα ήταν να υπάρχει η ελεύθερη δυνατότητα της λεγόμενης διπλής ψήφου που είχε προταθεί απο ανώτατους θέσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά ποτέ δέν υλοποιήθηκε.
    Να ψηφίζεται δηλαδή αρχικά η δημοτική παράταξη ως πρώτη επιλογή και ταυτόχρονα να μπορεί να επιλέγεται και ως δευτερη επιλογή δια της ψήφου και δημοτικοί σύμβουλοι απο άλλες δημοτικές παρατάξεις ενός δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι και όλα τα εκλογικά συστήματα Δημοκρατικά!!!!
    Μόνο η απλή αναλογική.Απλά μαθηματικα, να μη τρελαθούμε κι όλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η απλή αναλογική μπορεί να θεωρηθεί ή είναι σχετικά δημοκρατικότερο.
      Όμως είναι δημοκρατικά όλα τα εκλογικά συστήματα.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.