Σύγκριση της τιμής προμήθειας κάδων σκουπιδιών ανά μονάδα άλλοτε και τώρα.


Κάναμε μία έρευνα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του Δήμου Ξηρομέρου για να βρούμε πόσο στοιχίζει ανά μονάδα, η προμήθεια του γνωστού πλαστικού τροχήλατου κάδου απορριμμάτων μηχανικής αποκομιδής 1.100lt με πλαστικό επίπεδο καπάκι και μηχανισμό ποδομοχλού, επί τέως και νυν δημοτικής αρχής, γιατί με την τιμή ανά μονάδα βγαίνουν τα ορθά συμπεράσματα.

Βρήκαμε λοιπόν τα εξής:
Το 2015 είχαμε προϋπολογισμό 15.000 €, έγινε απ' ευθείας ανάθεση για προμήθεια κάδων και καλαθιών με 14.878,08 €, δηλαδή έκπτωση 0,81% και στην απ' ευθείας ανάθεση δεν αναγράφεται αριθμός κάδων και τύπος για να μπορούμε να βρούμε την τιμή ανά μονάδα (θα υπάρχουν στη μελέτη). [Δείτε εδώ].
Το 2016 δεν ξέρουμε πόσα χρήματα προϋπολογίστηκαν (δεν αναφέρεται στην απ' ευθείας ανάθεση), έγινε απ' ευθείας ανάθεση για προμήθεια κάδων και καλαθιών με 10.540 και στην απ' ευθείας ανάθεση αναγράφεται αριθμός κάδων και τύπος, αλλά επειδή έχουμε 2 τύπους κάδων 1.100 (πλαστικός και μεταλλικός), δεν ξεχωρίζουν οι τιμές μονάδας ανά τύπο, είναι όλα μαζί (θα υπάρχουν στη μελέτη) [Δείτε εδώ].
Το 2018 δεν ξέρουμε πόσα χρήματα προϋπολογίστηκαν (δεν αναφέρεται στην απ' ευθείας ανάθεση), έγινε απ' ευθείας ανάθεση για προμήθεια κάδων και καλαθιών με 7.464,80 € και στην απ' ευθείας ανάθεση για πρώτη φορά βλέπουμε την τιμή ανά μονάδα του επίμαχου κάδου στα 215 € χωρίς ΦΠΑ. [Δείτε εδώ]
Το 2019 επί δημάρχου Τριανταφυλλάκη, είχαμε προϋπολογισμό 19.995,00 €, έγινε απ' ευθείας ανάθεση για προμήθεια κάδων και καλαθιών με 16.647,00 €, δηλαδή έκπτωση 16,74% και στην απ' ευθείας ανάθεση η τιμή ανά μονάδα του επίμαχου κάδου είναι στα 179 € χωρίς ΦΠΑ, δηλαδή 16,74% πιο φθηνός ο κάδος ανά μονάδα απ' ότι επί Γαλούνη [Δείτε εδώ].
Το 2020 επί δημάρχου Τριανταφυλλάκη, είχαμε προϋπολογισμό 21.985,20 €, έγινε απ' ευθείας ανάθεση για προμήθεια κάδων και καλαθιών με 21.427,20 €, δηλαδή έκπτωση 2,50% και στην απ' ευθείας ανάθεση η τιμή ανά μονάδα του επίμαχου κάδου είναι στα 205 € χωρίς ΦΠΑ, δηλαδή 4,65% πιο φθηνός ο κάδος ανά μονάδα απ' ότι επί Γαλούνη [Δείτε εδώ].
Το 2021 επί δημάρχου Τριανταφυλλάκη έχουμε την χθεσινή προμήθεια, όπου είχαμε προϋπολογισμό 21.665,28 €, έγινε απ' ευθείας ανάθεση για προμήθεια κάδων και καλαθιών με 16.492,00 €, δηλαδή έκπτωση 23,87% και στην απ' ευθείας ανάθεση η τιμή ανά μονάδα του επίμαχου κάδου είναι στα 161 € χωρίς ΦΠΑ, δηλαδή 25,11% πιο φθηνός ο κάδος ανά μονάδα απ' ότι επί Γαλούνη [Δείτε εδώ].

Με όλα τα παραπάνω, οι αριθμοί δείχνουν:
  • Η φθηνότερη προμήθεια κάδου ήταν η πρόσφατη του 2021 με 161 € χωρίς ΦΠΑ ανά μονάδα, άρα αποτυχία δεν το λες όταν έχεις πάρει την χαμηλότερη τιμή ανά μονάδα, αυτό σε όλο το κόσμο με την κοινή γλώσσα των μαθηματικών λέγεται επιτυχία. 
  • Επί διοίκησης Τριανταφυλλάκη η προμήθεια κάδων ανά μονάδα σε μία περίπτωση στοιχίζει φθηνότερα και σε δύο περιπτώσεις πολύ φθηνότερα από ότι επί Γαλούνη.
  • Στις μελέτες βάζεις προϋπολογισθέν ποσό, το οποίο θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα της αγοράς εκείνη την στιγμή. Μπορείς να φτιάξεις μελέτη και να προϋπολογίσεις ότι θες κάδο με 1 € το τεμάχιο, απλά δεν θα έρθει κανένας προμηθευτής και η διαδικασία θα πάει πίσω και δεν θα προμηθευτείς τελικά κάδους για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες σου. Μία μελέτη με χαμηλότερο προϋπολογισθέν ποσό δεν σημαίνει ότι θα αγοράσεις και φθηνότερα. Αυτό που μετρά είναι η τελική τιμή ανά μονάδα της προμήθειας, μετά την έκπτωση, και οι αριθμοί δείχνουν ότι η προμήθεια κάδων ανά μονάδα είναι φθηνότερη έως αρκετά φθηνότερη από το πρόσφατο παρελθόν και αυτό δεν αλλάζει με γλωσσοπλαστίες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.