Αναδημοσιεύση παλαιότερης δημοσίευσης μας το 2019: Ένα σύντομο ιστορικό - ενημέρωση για τον βιολογικό Βάρνακα - Κανδήλας και Μύτικα και που βρισκόμαστε σήμερα.


Επειδή μας το ζητήσατε, αναδημοσιεύουμε ένα σύντομο ιστορικό της προσπάθειας να αποκτήσει η Δ.Ε. Αλυζίας βιολογικό καθαρισμό, όπως το είχαμε δημοσιεύσει στις 10 Δεκεμβρίου 2019.

------------------------------

Επειδή μας το ζήτησαν πολλοί αναγνώστες μας, σας δίνουμε μία περιληπτική ενημέρωση για το ιστορικό του βιολογικού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα και που βρισκόμαστε σήμερα.
Το 2009 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια επί Δημάρχου Αλυζίας κ. Δημήτρη Τριποτσέρη και όπως είναι το φυσιολογικό, ξεκινήσαμε με το να μελετηθεί το έργο.
Μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με προϋπολογισθέν ποσό 225.022 €, πλέον Φ.Π.Α, στις 30.11.2009 επιλέχτηκε ως ανάδοχος μελετητικό γραφείο για να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης του έργου.
Σε αυτή την φάση ξεκίνησε ένας κυκεώνας ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών από την μελετητική εταιρία που κατετάγη δεύτερη στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα αυτή η υπόθεση να φτάσει μέχρι το ΣτΕ.
Το 2011 αναλαμβάνει η δημοτική αρχή του κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, στον Καλλικρατικό πλέον Δήμο Ξηρομέρου, που προέκυψε από την συνένωση των πρώην Δήμων Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών και  η νέα δημοτική αρχή βρίσκει την υπόθεση να έχει φτάσει στο ΣτΕ.
Η υπόθεση εξακολουθεί να τρέχει δικαστικά, με τον Δήμο Ξηρομέρου να προχωρά και αυτός σε νομικές ενέργειες, αναμένοντας και αυτός κάποια στιγμή να ξεμπλέξει το θέμα με τις ενστάσεις και τις συνεχείς προσφυγές που έκανε ο δεύτερος μειοδότης, για τον διαγωνισμό ανάθεσης της μελέτης. Ταυτόχρονα όμως τον Μάιο του 2011, με Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αλυζίας τον κ. Σπύρο Λύτρα, υποβάλει αίτηση και φάκελο για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2007-2013, από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).
Κάποια στιγμή ξεμπλέκει το δικαστικό μέρος όσον αφορά τα δύο μελετητικά γραφεία και ο φάκελος για ένταξη και χρηματοδότηση εγκρίνεται τον Ιούνιο του 2012, με το έργο να εντάσσεται κανονικά για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και προϋπολογισμό 4.187.173,49 € (δείτε εδώ), με Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αλυζίας τον κ. Σπύρο Λύτρα, ο οποίος κατόπιν παραιτείται.
Το 2013 τον Σεπτέμβριο, με Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αλυζίας τον κ. Ηλία Ταμπάκη, έχουμε το ΦΕΚ 470Δ/5.9.2013, όπου με κοινή απόφαση που υπογράφουν οι Aντιπεριφερειάρχες Αιτωλ/νίας και Λευκάδας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ αντίστοιχα, γίνεται "Καθορισμός υδάτινου αποδέκτη για τη διάθεση επεξεργασμένων αστικών μη επικίνδυνων υγρών αποβλήτων λυμάτων των περιοχών Κανδήλας, Μύτικα, Βάρνακα της ΔΕ Αλυζίας Δήμου Ξηρομέρου".
Η θέση που καθορίστηκε είναι η θαλάσσια περιοχή, ανοικτά του ακρωτηρίου «Καμιλαύκα» στον Μύτικα.
Το 2014 τον Μάρτιο, με Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αλυζίας τον κ. Ηλία Ταμπάκη, έχουμε την παραλαβή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (δείτε εδώ).
Τον Σεπτέμβριο του 2014 αναλαμβάνει η δημοτική αρχή του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, με Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αλυζίας τον κ. Βασίλη Μουρκούση. Τον Ιανουάριο του 2015 έχουμε τροποποίηση της πράξης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου το έργο απεντάσσεται και παίρνει τον χαρακτηρισμό υποψήφιο προς ένταξη έργο για το ΕΣΠΑ 2014-2020 (δείτε εδώ).
Τον Μάϊο του 2015 έχουμε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (δείτε εδώ).
Για 3 χρόνια δεν ακούμε τίποτα για το έργο, δεν μαθαίνουμε τίποτα για το αν ο Δήμος Ξηρομέρου κάνει ενέργειες για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ώσπου τον Απρίλιο του 2018 ο κ. Γαλούνης στο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι ο βιολογικός του Μύτικα, (η μελέτη προβλέπει Βάρνακα, Κανδήλα και Μύτικα), δεν μπορεί να γίνει λόγω λίγων κατοίκων (δείτε εδώ).
Εμείς μετά από αυτή την δήλωση του κ. Δημάρχου, αρθρογραφούμε για το θέμα και λέμε επώνυμα την γνώμη μας (δείτε εδώ).
Σε αυτό το σημείο είμαστε σήμερα, όπου έχουμε ένα έργο ώριμο από άποψη μελετών, που είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 τον Ιούνιο του 2012, απεντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και από τότε είναι υποψήφιο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Έχει πάρει επίσης  έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον Μάϊο του 2015.
Από τον Ιανουάριο του 2015 που απεντάχθηκε και χαρακτηρίστηκε ως υποψήφιο έργο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020,  δεν κατάφερε η τέως δημοτική αρχή να το εντάξει στο ΕΣΠΑ (δεν ξέρουμε αν βγήκαν ανάλογες δράσεις) και σε αυτό το σημείο είμαστε τώρα.

1 σχόλιο:

  1. πολύ καλή η ενημέρωση για ένα θέμα χρονίζον σε ένα δήμο εγκατελλειμένο απο τους αρμόδιους του δήμου που το μονο που ηξεραν καλα ηταν να κανουν εργάκια του δεκαχίλιαρου και χωρις καμια προοπτική για το δημο εργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.