Ένας διαρκώς μεταβαλλόμενος κόσμος σε μια διαχρονική βάση. Οι κατακτήσεις των επιστημονικών, τεχνολογικών και πνευματικών γνώσεων και κάποια των αρνητικών αποτελεσμάτων.


Ο προσωπικός μας φίλος και συνεργάτης Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης, συνεχίζει να μας προβληματίζει με τις εργασίες του που κάθε φορά μας παρουσιάζει. Κι αυτήν την εργασία την θεωρούμε άξια προβληματισμού να διαβαστεί και να προσεχθεί. Τον ευχαριστούμε.


Του Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη.

Πόσες φορές βίωσε η ανθρωπότητα μεταβολές σε πάρα πολλά επίπεδα στην διαχρονική της πορεία και που είχαν επιπτώσεις στην όλη καθημερινότητά της και στην εν γένει ζωή των ανθρώπων. Η κάθε μεταβολή ενέχει την δική της ειδοποιό διαφορά και έχει σχέση με πάρα πολλές παραμέτρους που αφορούν την όλη εξέλιξη του ανθρώπου και σχετίζεται με την πρόοδο και το πολιτιστικό επίπεδο, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση του βίου.
Τα τελευταία χρόνια βιώνει μια αλματώδη ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών κλάδων, την επανάσταση της πληροφορικής, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, και πάρα πολλών ακόμα κλάδων, που αγκαλιάζουν κάθε τομέα δραστηριοτήτων των ανθρώπων. Που όλα αυτά σχετίζονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση, και όλα τούτα αρχίζουν να κατακυριεύουν το όλο είναι του και μάλιστα από της νεαρής του ηλικίας, και καθίστανται καθοριστικός παράγοντας στην ζωή του και αλλάζουν την καθημερινότητά του και εισάγουν νέα δεδομένα και επηρεάζουν την σκέψη του και την όλη φιλοσοφία του.
Κάποιοι φυσικά αγνοούν αυτή την κοσμογονία που συντελείται, αλλά κάποιοι γνώστες αυτών των αλλαγών, αντιλαμβάνονται αυτές τις τεράστιες μεταβολές οι οποίες συνεχώς επεκτείνονται και αλλάζουν την όλη βιωτή του. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, ως μη ειδικοί δέχονται τα απόνερα των αλλαγών και αυτών των εξελίξεων.
Μετά την παρουσία των ανθρώπων σε τούτο τον κόσμο χιλιετηρίδων, κατάφεραν διερχόμενοι μέσα από συμπληγάδες πέτρες και ανάμεσα σε σκαμπανεβάσματα, μέσα από από κακοτοπιές, ακαταπόνητες προσπάθειες σε παγκόσμιο φυσικά επίπεδο, για να μπορέσει ο άνθρωπος να κατακτήσει ένα αξιόλογο βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Όμως αυτή η ανέλιξή του δεν είχε μια ευθύγραμμη πορεία, αλλά στην όλη του αυτή προσπάθεια αντιμετώπιζε απογοητεύσεις, πολλές πικρίες, πολλά πισογυρίσματα και όλα τούτα στέφονταν κάθε φορά από μια μικρή κατάκτηση, από ένα δειλό βήμα και προς τα εμπρός, για να καλυτερεύσει τους όρους της ζωής του, για μια πιο ανεκτή καθημερινότητα.
Εδώ φυσικά μπορούμε να μιλάμε για μια παγκόσμια προσπάθεια, όπου κάθε πολιτισμός έβαλε και το δικό του λιθαράκι και στο βιοτικό και πνευματικό επίπεδο, γιατί ήθελε και επιθυμούσε να ζήσει σ' ένα καλύτερο κόσμο, όπου θα μπορούσε να απολαμβάνει τους καρπούς των μόχθων του, που κατάφερε να δημιουργήσει στην διαχρονική του πορεία.
Κάποιοι λαοί φυσικά θα καλλιεργήσουν και τις πνευματικές λειτουργίες, μετά από εσωτερική αναζήτηση και ανησυχία, κινούμενοι σε πολλά επίπεδα προβληματισμών και η προσφορά τους οπωσδήποτε θα είναι ουσιαστική, και στην καθημερινότητά τους, αλλά και στον όλο πνευματικό προβληματισμό τους.
Εδώ αναφερόμαστε στην όλη προσφορά των Αρχαίων Ελλήνων, σε πάρα πολλούς επιστημονικούς κλάδους, κάτι που αναγνωρίζεται αυτή η προσφορά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και στα κατοπινά χρόνια, και στις μέρες μας, όπου η ανθρώπινη γνώση έχει τόσο πολύ προχωρήσει και βελτιωθεί και στο πρακτικό καθημερινό και πνευματικό επίπεδο.
Η ανάπτυξη των φιλοσοφικών, των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, όπου παρατηρείται η μεγίστη ανάπτυξή τους τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου οι φιλοσοφικές αναζητήσεις εθεωρούντο από τους Αθηναίους πνευματικούς ανθρώπους, η "Πανάκεια" όλων των πνευματικών ανησυχιών και αναζητήσεων, όπου οδηγούμενος ο άνθρωπος να ικανοποιήσει και κάποιους των ουσιαστικών προβληματισμών του.
Αυτή η μεγάλη ανάπτυξη της φιλοσοφίας στα χρόνια του Σωκράτη, του Πλάτων, του Αριστοτέλη, αλλά και η όλη προσφορά των προ Σωκρατικών φιλοσόφων και πολλών άλλων φιλοσόφων και φιλοσοφούντων σε Πανελλήνια κλίμακα, κατάφεραν να θεμελιώσουν μιας υψηλής διάστασης προβληματική, που έθεσαν ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο και πολλές παραμέτρους για την ηθική βελτίωση του ανθρώπου, για να δημιουργηθεί ένας ηθικοποιημένος και φιλοσοφημένος άνθρωπος και για την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, για ένα πιο ηθικό κόσμο, που είναι το ζητούμενο των γενεών.
Ακόμα και σήμερα, μετά από την κατάκτηση τόσο πολλών γνώσεων επί παντός επιστητού, που κατάφερε ο άνθρωπος να δημιουργήσει μια ζηλευτή κοινωνία, να οργανώσει και ένα αξιοζήλευτο πολιτικό βίο και να κατακτήσει ένα μοναδικό ποιοτικό επίπεδο ζωής.
Θέλουμε να συγκεράσουμε την όλη πρόοδο του ανθρώπου στο καθημερινό βιοτικό επίπεδο και σ' αυτή την ηθική του προαγωγή. Διότι δεν θα μπορούσε να νοηθεί πρόοδος χωρίς αυτές τις δύο παραμέτρους. Αν και στις μέρες μας η πρόοδος ολοένα καθίσταται μονομερής και κατά κυριολεξία παραγκωνίζεται η ηθική προαγωγική διάσταση και μια οπισθοδρόμηση στο ηθικό πεδίο σε καθημερινή βάση.
Η όλη πρόοδος λοιπόν που διαχρονικά επετεύχθη από τις γενιές των ανθρώπων, είναι μια εγγενής προσπάθεια, όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί να θέσει φραγμό .Παρατηρείται μια συνεχής εξέλιξη και ανέλιξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Και όλες οι γενιές πίστευαν και πιστεύουν ότι αυτή η πρόοδος του, θα ήταν το παν στην ζωή του . Νόμιζε ο άνθρωπος ότι μόνο θα έκτιζε, ότι μόνο θα οικοδομεί, να όμως που έχουμε ανατροπές και γκρεμίσματα και οι αντίξοες καταστάσεις που τον προβληματίζουν αρνητικά.
Μακάρι οι ανθρώπινες προσπάθειες να είχανε μια εξελικτική πορεία, θα ήταν το ιδανικό για την κάθε ανθρώπινη κοινωνία.
Ποτέ ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να σκεφθεί, ότι αυτές οι πολύμοχθες προσπάθειές του, οι πολλαπλές κατακτήσεις του, ότι ο ίδιος θα μπορούσε μέσω της όλης επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσεως και την ανάδειξη δύσκολων εξειδικεύσεων, ότι κάποια στιγμή θα τείνει να φθάσει να καταστρέφει. Νόμιζε ότι μόνο θα απολάμβανε μια ποιοτική απρόσκοπτη ζωή, που θα έδινε την δυνατότητα σε κάθε γενιά να απολαμβάνει τους καρπούς τους, αλλά και τις κατακτήσεις των προηγουμένων γενεών.
Πραγματικά κατάφερε πολλά να βελτιώσει μέσα στην ασίγαστη προσπάθειά του, για να εργάζεται με καλύτερους όρους. Κατάφερε να ανεβάσει το προσδόκιμο της ζωής του με την αλματώδη ανάπτυξη των ιατρικών εφαρμογών, με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστημονικής φαρμακολογίας, συνεπικουρούμενη από την χημεία.
Η καθημερινότητά του έφτασε σε υψηλό επίπεδο ζηλευτό, όπου ποτέ άλλοτε δεν είχε κατακτήσει. Ακόμα και οι πιο τολμηροί μελλοντολόγοι, δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν μια μοναδική πρόοδο, που θα μπορούσε να κατακτήσει επί παντός επιστητού.
Η ζωή όμως έχει την απρόβλεπτη και μη υπολογίσιμη διάστασή της. Πόσοι επιστήμονες και ερευνητές, σκυμμένοι στα παντοειδή επιστημονικά εργαστήρια τους νύχτα και ημέρα, μοχθούν για την κατάκτηση καινοτομιών, να βελτιώσουν έτσι περαιτέρω πολλά από αυτά που τα θεωρούν μη αρκετά και επαρκώς ωφέλημα για την καθημερινή χρήση.
Κατάφερε να αναπτύξει μορφές επιστημονικών και τεχνολογικών συνεργασιών σε πάρα πολλά επίπεδα, σε παγκόσμια πεδία έριξε γέφυρες, ξεπερνώντας πολλά στεγανά, πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών και όχι μόνο. Αυτή η ανάπτυξη και συνεργασία προς όφελος της ευημερίας του κάθε λαού. Ολόκληρος ο κόσμος έγινε ένα μεγάλο χωριό, όπου ο κάθε άνθρωπος εδικαιούτο να απολαμβάνει τους κόπους των γενεών.
Ανέπτυξε πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία προσέφεραν μοναδική μόρφωση και καλλιεργούν το πλήθος των επιστημών, και αυτές τις πνευματικές επιστήμες, αλλά τις θύραθεν γνώσεις.
Με την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού, προσέδωσε στην όλη ζωή τους, μια μοναδική ποιότητα στην πνευματική διάσταση της ζωής τους, προσέδωσε αναλλοίωτες αξίες στην όλη καθημερινότητά τους και ανέτρεψε πλανεμένες θεωρίες για τον κόσμο, για τον άνθρωπο και κατάφερε να προσδώσει ένα μοναδικό νόημα στην ζωή τους, που χρόνια την αναζητούσαν και την ανέμεναν.
Αυτή η συνεχής και ανέλπιστη πολλές φορές πρόοδος, έδωσε στους ανθρώπους πολλές δυνατότητες και μια πρόοδο που θα υπηρετεί τον άνθρωπο, στο πρακτικό και το πνευματικό πεδίο. Μπορεί να θεωρηθεί κατακριτέα, όπως κάποιες αντίθετες φωνές υποστηρίζουν;
Η ραγδαία ανάπτυξη της πληροφορικής με την συνεχή βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων, η τεράστια χωρητικότητα των δίσκων των υπολογιστών, αλλάζουν τα δεδομένα στην αναζήτηση πληροφοριών, αλλά και σε άλλα επίπεδα. Αποδείχθηκαν χρησιμότατα στην διακίνηση δεδομένων για την άντληση παντοδαπών γνώσεων και πληροφοριών σε πολλά επίπεδα, σε Διακρατικό, σε Εθνικό και Ιδιωτικό και όλα τούτα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όπου ο άνθρωπος και οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν παντοδαπές συναλλαγές.
Η ανάπτυξη της πληροφορικής συμπαρασύρει τις τηλεπικοινωνίες σε μια φρενίτιδα εξέλιξης. Αυτή η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, έχει πάρα πολλές επιπτώσεις στην ανθρώπινη καθημερινότητα, βοηθάει την ταχύτατη ανταλλαγή πληροφοριών και βοηθά την ανάπτυξη της οικονομίας.
Βοηθάει τους ερευνητές για την άντληση πληροφοριών, που αφορούν το κάθε ερευνητικό έργο. Αυτά τα μηχανήματα, τα οποία συνεχώς αναβαθμίζονται και δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξή τους. Όμως έχουν και την αρνητική τους διάσταση και στερούν τον άνθρωπο από την δια ζώσης επικοινωνία, γιατί τους απορροφά όλη την ακμάδα τους αυτά τα μηχανήματα κατά την χρήση τους.
Δεν αναπτύσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους διαλόγους, όπου αυτός ο διάλογος προάγει την γνώση και θέτει τις βάσεις των προβληματισμών.
Ο ίδιος ο Σωκράτης μας παραγγέλλει πριν 2500 χρόνια, να μην συγκεντρώνομαι τεράστια ποσά γνώσεων, όπως σε αυτά τα μηχανήματα συγκεντρώνουμε. Έτσι ατονεί η απομνημόνευση του ανθρώπου και γενικά η χρήση των πνευματικών του λειτουργιών, γιατί δεν προβληματίζεται, η γνώση γίνεται τελείως πεζή, και έτσι καθίσταται αδιάφορος.
Η ανάπτυξη λοιπόν των πληροφοριακών συστημάτων, στερεί από τον άνθρωπο να κάνει χρήση του μυαλού του. Το πάτημα ενός κουμπιού δεν μπορεί να θεωρηθεί γνώση, αλλά ημιμάθεια. Οι τεράστιες ποσότητες γνώσεων που αποθηκεύονται στους υπολογιστές, δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον άνθρωπο, και μάλιστα πολλές φορές παράγουν και αρνητικά αποτελέσματα.
Η ανθρωπότητα τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καλύπτει τεράστια κενά σε ελάχιστα χρονικά διαστήματα. Κινέζος φιλόσοφος ισχυρίστηκε, ότι το κενό που έχει καλύψει η σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική γνώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε άλλες εποχές θα απαιτούνταν μακρές χρονικές περιόδους να πραγματοποιηθούν.
Εργαστήρια επιστημονικά ποικίλων δραστηριοτήτων, δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιούν έρευνες για την ανθρώπινη ποιοτική καθημερινότητα, και στον τομέα της βιομηχανίας, στο πολεμικό και αεροναυτικό επίπεδο, και εισάγει τεράστιες καινοτομίες, πολλές από τις οποίες πρέπει κάποιος να είναι ειδικός για να κατανοήσει.
Ιατρικά εργαστήρια, συνεπικουρούμενα από την τεχνολογική πρόοδο, ακόμα και την ρομποτική και τη τεχνητή νοημοσύνη, που έχουν προχωρήσει και έχει συντελέσει στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, πολλών τραυματικών καταστάσεων, αλλά και την θεραπεία ψυχικών καταστάσεων.
Σε πολλούς τομείς των ανθρώπινων ενασχολήσεων, έχουμε πολλές αλλαγές λόγω των τεχνολογικών νέων εφαρμογών, έχουμε αύξηση της γεωργικής παραγωγής, λόγω ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού της γης, και οι ειδικοί μιλάνε για επισιτιστική κρίση και για λιμό χωρών του τρίτου κόσμου.
Με την εξέλιξη των εναέριων μέσων μεταφοράς και με την χρήση υπερηχητικών ταχυτήτων, έχουμε μια ταχύτερη κάλυψη τεραστίων αποστάσεων, μειώνουμε το χρόνο μετάβασης, αλλά αυτά τα μέσα αποσύρθηκαν γιατί κατανάλωναν τεράστια ποσά αέρος, με επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η ανάπτυξη σύγχρονων φονικών όπλων πυραυλικών, τα οποία μπορούν να καλύψουν και να χτυπήσουν με ακρίβεια τον επιλεγμένο στόχο, μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, αλλά και η δημιουργία πυρηνικών βομβών, θα μπορούσαν να πλήξουν κάθε σημείο της γης και με καταστροφικά δυστυχώς αποτελέσματα.
Όλα τούτα είναι αρνητικά στην όλη εξέλιξη του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι το μόνο όν στο πλανήτη, που κατασκευάζει τέτοια καταστροφικά όπλα Και αυτά εξελίσσονται κάθε μέρα και καθίστανται περισσότερο φονικά. Ο άνθρωπος θέλει να καταστρέψει τον ίδιο τον πολιτισμό που με τόσο κόπο και τόσες πολύμοχθες προσπάθειες, δημιούργησαν γενιές πυρηνικών όπλων και μέχρι τώρα προσφέρθηκε μια δυνατότητα μη χρησιμότητάς τους, λόγω ακριβώς της ισορροπίας του τρόμου. Δεν γνωρίζουμε αν ο ανταγωνισμός ο πολυεπίπεδος των μεγάλων δυνάμεων, μπορεί να επιτρέψει την χρήση τους.
Είπαν κάποτε στον Αϊνστάιν, ότι αυτά τα όπλα δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε και απάντησε. Γιατί τα κατασκευάσαμε, για να μην τα χρησιμοποιήσουμε; Και είπε και το άλλο και το πιο σημαντικό. Αν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, ο επόμενος πόλεμος θα γίνει με βέλη και τόξα. Εδώ μιλάμε για μια τέλεια καταστροφή και αυτό δεν έλαβε χώρα μία φορά αν λάβει. Αμερικανίδα αρχαιολόγος και θρησκειολόγος, μιλώντας στην Τηλεόραση, μίλησε για οκτώ φορές καταστροφής του κόσμου στην όλη πορεία του και αυτό το υποστήριξε με στοιχεία.
Πιστεύουμε ότι πολλά θα ζήσει στο μέλλον η ανθρωπότητα, από αυτούς τούς συνεχείς ανταγωνισμούς σε πολλά επίπεδα. Η φρενίτιδα των εξοπλισμών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου σπαταλούνται τεράστιοι οικονομικοί πόροι, αποστερεί τον άνθρωπο από το να απολαμβάνει μια καλύτερη ποιοτική ζωή.
Φτάσαμε στο σημείο πολλές φορές, να κάνουμε την διαπίστωση ότι η προηγούμενη μέρα σε πολλά επίπεδα, δεν μπορεί να είναι η ίδια με την επόμενη, όλα αλλάζουν και ο άνθρωπος διακατέχεται από μια ανασφάλεια. Η ένταξη των διαφόρων χωρών σε κάποιο συμμαχικό άρμα, και αυτό έχει μια διαχρονική βάση, εμπλέκοντας σε οικονομικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς των εκάστοτε Μεγάλων Δυνάμεων και σερνόμενες κι αυτές οι χώρες σε μια διαρκή ανησυχία, λόγω αυτών των ανταγωνισμών.
Πολλά είναι αυτά που συνίσταται ο διαρκώς μεταβαλλόμενος κόσμος, μπορούμε να πούμε ότι διαγράφεται μια παγκόσμια απειλή, και απομακρύνεται μια ειρηνική προοπτική. Οι ανταγωνισμοί των διαφόρων κρατών στην υποκλοπή δεδομένων, η λεγόμενη κυβερνοασφάλεια, ότι το ένα κράτος αλληλοϋποβλέπει το άλλο, ασκεί μια μορφή αρπαγής πληροφοριών. Μέσω των πληροφοριακών συστημάτων αλλά και μέσω των δορυφορικών επικοινωνιών, όλος ο κόσμος είναι διασυνδεδεμένος κι αυτό βοηθάει την ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, με όλα τα αρνητικά τους αποτελέσματα.
Η νέα εποχή δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανθρωπότητα, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη, ζούμε σε ένα κόσμο απρόβλεπτο, με συνεχείς μεταναστευτικές ροές. Η ανθρωπιστική αυτή κρίση, που δεν είναι φυσικά κάτι καινούριο, έχει λάβει στις μέρες μας τεράστιες διαστάσεις, είναι ένα τεράστιο άλυτο πρόβλημα, κι εδώ ανατρέπονται πολλές παραδεδεγμένες αξίες, ισοπεδώνονται παραδόσεις και οι λαοί γίνονται πολυπολιτισμικοί, κάτι που κανένα κράτος δεν μπορεί να ανατρέψει.
Η τεχνητή νοημοσύνη, εισάγει πολλές καινοτομίες στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη κι αυτή η ρομποτική εξελίσσονται κάθε μέρα, εισάγουν νέα δεδομένα στην ζωή των ανθρώπων και έχουμε συνεχείς ανατροπές με την αλματώδη εξέλιξή τους.
Προσπαθούν να αντιγράψουν ανθρώπινες συμπεριφορές, προσπαθούν να υποκαταστήσουν την όλη σκέψη του ανθρώπου και αυτό φυσικά θα γίνει με την συνεχόμενη εξέλιξή τους, όπου σε αυτό αποβλέπει.
Καταργούνται πολλές θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργούνται νέες πιο εξειδικευμένες. Πολλοί ειδικοί μιλάνε για την μετάνθρωπο εποχή, μιλάνε για τον συγκερασμό των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων με την θρησκεία ή τις θρησκείες, πράγματα που για κάποιους βιωματικούς Χριστιανούς θεωρούνται αδιανόητα.
Προσπαθεί η νέα τεχνητή νοημοσύνη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δεν θα μπορέσει όμως να υποκαταστήσει τίποτε στην μοναδικότητα του ανθρώπου, που έχει θεία καταγωγή και προέλευση.
Μεταδόθηκε από την ΕΤ3 στις 28-6-2022, ότι οι νέοι άνθρωποι με την τεχνητή νοημοσύνη, πολλά θα μπορέσουν να εφαρμόσουν, ξεπερνώντας πολλά στεγανά, εισάγοντας μοναδικές καινοτομίες που για πρώτη φορά θα γευθεί η ανθρώπινη καθημερινότητα.
Προσπαθώντας να δώσουν στην νέα τεχνολογία και δει την τεχνητή νοημοσύνη, ένα πνευματικό περιεχόμενο . Αυτό φυσικά έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, αλλά τώρα βρίσκουν την τέλεια εφαρμογή, με την συνεχή εξέλιξη αυτών των τεχνολογικών δεδομένων.
Η νέα τεχνολογία βοήθησε στην διάδοση της πίστεως σε πολλά επίπεδα, με πάρα πολλές μορφές και μέσω των ραδιοφώνων, των τηλεοράσεων και το διαδίκτυο. Μπορεί η νέα αναπτυσσόμενη τεχνολογική επιστήμη να αγγίξει τις παντοδαπές παραδόσεις, να τις θέσει στο περιθώριο, κάτι που το ζούμε σε καθημερινή βάση. Αυτό παραμένει ένα ζητούμενο.
Ποιοι πραγματικά δεν προβληματίζονται σήμερα, για την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Με τη λογική που επικρατεί γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο, παραγκωνίζονται πολλές παραδεδεγμένες αξίες και εισάγουν νέα δεδομένα και απομακρύνονται από το πνευματικό πεδίο. Η πνευματικότητα του ανθρώπου είναι προσφορά του Αγίου Πνεύματος, προσφέρεται σε ένα ηθικοποιημένο άνθρωπο που ζει κατά Θεόν.
Ο σημερινός άνθρωπος ή κάποιοι προβληματισμένοι, δεν επιθυμούν επιθετικούς αναστοχασμούς, αλλά επιζητούν την ησυχία.
Η εξειδίκευση των διαφόρων επιστημονικών και τεχνολογικών κλάδων, όπου λαμβάνουν σε καθημερινή βάση, είναι πολλά υποσχόμενες για τον άνθρωπο .Η γνώση απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε μορφή του επιστητού.
Οι τεράστιες αρνητικές μεταβολές που υφίσταται ο κόσμος, είναι οι συνεχείς πολεμικές αναμετρήσεις, οι οποίες ποτέ δεν έλειψαν μεταξύ των Εθνών, έχουμε τεράστιες απώλειες ζωών και όχι μόνο και έχουμε απώλεια των πολιτιστικών επιτευγμάτων, οπισθοδρομούν οι λαοί στον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα. Ο πόλεμος θεωρείται μια συνεχής μάστιγα για όλη την ανθρωπότητα.
Οι φυσικές καταστροφές, που πάντα ξεσπούν και μάλιστα παίρνουν την μορφή ακραίων φαινομένων, δημιουργούν πολλαπλές καταστροφές και δυσάρεστα αποτελέσματα για τα κράτη και τους λαούς.
Οι διάφορες επιδημίες που κατά καιρούς ξεσπούν, στοιχίζουν πολλές ζωές και σταματούν πολλές των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Η διατάραξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος, η λεγόμενη κλιματική αλλαγή, είναι μια καθημερινότητα, μία πραγματικότητα που την βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι, με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες, με απώλειες ζωών και οικονομική οπισθοδρόμηση.
Ο Θεός που δημιούργησε τον άνθρωπο, του έδωσε την εντολή ζώντας εντός του Παραδείσου, το εργάζεσθε και φυλάσσειν την κτίση ο άνθρωπος κι εδώ παρήκουσε το Θεό και καταφέρνει ανεπανάληπτα πλήγματα στην Δημιουργία.
Ο άνθρωπος, ακόμα και ο πιο ειδικός, αδυνατεί να συλλάβει τις οργιώδεις μεταβολές που έρχονται στο πολύ κοντινό μέλλον, αλλά δεν μπορούμε να σκεφθούμε τι θα γίνει στο απώτερο. Απλώς αχνοφαίνεται στον ορίζοντα ότι τα πάντα τελούν υπό αίρεση και αυτά που πλησιάζουν θα είναι πιο συγκλονιστικά και πολύ καθοριστικά για την όλη βιωτή του ανθρώπου. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες εξελίξεων απρόβλεπτων.
Μέσα σε όλα αυτά, που παραπάνω αναφερθήκαμε, μπορούμε να κάνουμε την διαπίστωση ότι τελικά ο άνθρωπος δεν επιθυμεί την καταστροφή του και αυτήν των όλων επιτευγμάτων του. Αλλά ούτε ο Θεός θα επιτρέψει να καταστραφεί το στολίδι του, ο κόσμος, που με τόση πανσοφία σκοπιμότητα και ευρυθμία δημιούργησε, γιατί είναι η πρωτύπωση του Παραδείσου.

Y Γ.: Αυτή η μελέτη είναι πολύ δύσκολη, απαιτεί ειδική προσέγγιση, έχει πολλές πτυχές και διαστάσεις, άπτεται πολλών παραμέτρων και πολλών προσεγγίσεων, εμείς αναφερθήκαμε επιγραμματικά.
Πολύ πιθανόν να υπάρχουν κάποιες επαναλήψεις, σε προηγούμενα άρθρα μας. Δεν μπορέσαμε να τα αποφύγουμε και ζητάμε συγγνώμη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.