Ημερομηνία 23/7/2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστήμονες από το Καρπενήσι και την Κρήτη συζητούν με τον Δήμαρχο Προγράμματα για Καινοτομίες.
Στις 13 Ιουλίου ερευνητές από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, για να συζητήσουν σχετικά με καινοτομίες που αφορούν την Ελαιοκομία και την Αγροδασοπονία - βοσκοτόπια.
Ο ερευνητής Δρ. ΚαλαΪτζής και η καθηγήτρια Α. Παντέρα, παρουσίασαν το πρόγραμμα LIVINGAGRO, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ENI CBC MED (LIVINGAGRO: Διασυνοριακά Ζωντανά Εργαστήρια Αγροδασοπονίας).
Με έδρα την Κρήτη και το Καρπενήσι αντίστοιχα, οι επιστήμονες εξήγησαν πώς το LIVINGAGRO επιδιώκει να φέρει σε επαφή, τους δημιουργούς καινοτομίας (αυτούς που παράγουν μια καινοτομία) με τους ενδιαφερόμενους (αυτούς δηλαδή που μπορούν να επωφεληθούν από τις καινοτομίες αυτές). Επιπλέον, μέσω επισκέψεων σε αγρούς, σεμινάρια, Β2Β (Business to Business) συναντήσεις, ICT πλατφόρμας και άλλων δραστηριοτήτων, ερευνητές και ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν –αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους για ανάγκες, προβλήματα και λύσεις στα πεδία της Ελαιοκομίας και Αγροδασοπονίας, μέσω των ζωντανών εργαστήριων (LIVING-LABS) του προγράμματος αυτού.
Ο Δρ. Καλαϊτζής παρουσίασε στον Δήμαρχο Ι. Τριανταφυλλάκη τον κατάλογο των καινοτομιών (ο οποίος είναι διαθέσιμος και μέσω της ICT πλατφόρμας του εν λόγω προγράμματος) και τον προσκάλεσε μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους του Δήμου, να συμμετάσχουν στα LIVING-LABS (Ζωντανά Εργαστήρια) του προγράμματος. Εκτός από την ευκαιρία να γνωρίσουν τις καινοτομίες και να επικοινωνήσουν με ειδικούς, θα δίδεται σύντομα και η ευκαιρία για δωρεάν ενότητες e-learning (διαδικτυακή μάθηση) που θα περιλαμβάνουν πληθώρα πληροφοριών.
Ο Δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης συζήτησε επίσης και τις ιδέες του για ένα πρόγραμμα Αγροτουρισμού με τους καθηγητές Α. Παντέρα και Α. Παπαδόπουλο. Οι καθηγητές επιπλέον αναφέρθηκαν και στην πειραματική πιλοτική δοκιμή, όπου δοκιμάζουν την εδαφοκάλυψη με πλαστικό γύρω από σπορόφυτα, για να βοηθηθεί η αναγέννηση του δάσους στο Βελανιδόδασος στο Ξηρόμερο- μια από τις καινοτομίες του LIVINGAGRO. «Για αυτές τις δραστηριότητες είμαστε στη διάθεσή σας», διαβεβαίωσε τους ερευνητές ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως το Βελανιδόδασος είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης και την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής προκειμένου να μείνουν οι νέοι στον Αστακό. Ένα πολλά υποσχόμενο προΪόν είναι η ασπρολιά Αλυζίας., μια ασυνήθιστη λευκή ελιά που θα μπορούσε να γίνει ΠΟΠ.
Ο Ερευνητής Δρ. Καλαϊτζής περιέγραψε την καινοτομία με την οποία εργάζεται εδώ και 20 χρόνια, όπου είναι δυνατός ο προσδιορισμός της ποικιλίας προέλευσης του ελαιολάδου, μέσω ανάλυσης του εξαγόμενου από το ελαιόλαδο DNA, ενώ ο Δρ. Κ. Μπλαζάκης περιέγραψε την καινοτομία που ανέπτυξε και επιτυγχάνει την ταυτοποίηση των ποικιλιών ελιάς μέσω ανάλυσης μορφολογικών χαρακτηριστικών.
Η πιστοποίηση της ποικιλίας της ελιάς αποφέρει στα προϊόντα της, και άρα στον παραγωγό, υψηλότερα κέρδη. Ο κ. Καλαϊτζής προσκάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την Ελαιοκομία και την Αγροδασοπονία- βοσκοτόπια, να ανακαλύψουν περισσότερες καινοτομίες , συμμετέχοντας στα Living-Labs του LIVINGAGRO, μέσω της ICT πλατφόρμας του, στο
https://livingagrolab.eu/.
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Επιτέλους ενέργειες που μας κάνουν να νιώθουμε πως ζούμε στον 21ο αιώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφή