Με υψηλό discount πωλούνται τα ελληνικά ψάρια στις διεθνείς αγορές.


Της Αλεξάνδρας Γκίτση.
Δημοσιεύθηκε 2 Αυγούστου 2022.

Το ένα οχυρό μετά το άλλο χάνει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια που έχει περάσει στον έλεγχο ξένων κεφαλαίων. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου στις διεθνείς αγορές. Οι ανταγωνιστές και οι προοπτικές.
Το ένα οχυρό μετά το άλλο χάνει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια που διατηρεί την παρουσία της στις διεθνείς αγορές πουλώντας με discount 27,4% το τελικό προϊόν σε σχέση με τους Ισπανούς.
Ο άλλοτε αδιαφιλονίκητος ηγέτης της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, έχει απωλέσει την πρώτη θέση από τους Τούρκους, που πέρυσι παρήγαγαν το 46% του συνολικού όγκου σε τσιπούρα και λαβράκι, από 34% το 2020 ενώ το μερίδιο της Ελλάδας υποχώρησε στο 20% από 26% που ήταν το 2020.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της περσινής χρονιάς δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία, βασικός και διαχρονικός ανταγωνιστής για τα ελληνικά χρώματα ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο, αλλά η “είσοδος” νέων περιφερειακών παικτών. Ενώ το 2020 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ήταν μόλις στο 5% του συνόλου, πέρυσι το μερίδιό τους υπερτριπλασιάστηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Αιγύπτου που πέρυσι παρήγαγε το 12% του συνολικού όγκου σε τσιπούρα και λαβράκι (σ.σ. δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το 2020), στο 3% ανήλθε το μερίδιο της Τυνησίας, στο 2% της Σαουδικής Αραβίας και της Κροατίας και στο 1% της Κύπρου και της Αλβανίας.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η τιμή στην οποία πωλεί η Ελλάδα τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία τα οποία επικαλείται η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), προκύπτει πως η Ελλάδα το 2020 κατείχε μεν την πρώτη θέση στην παραγωγή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στην ΕΕ των 27 αντιπροσωπεύοντας το 20% του όγκου όμως μόνο το 17% της αξίας παραγωγής. Η Ισπανία ήλεγχε το 12% του όγκου και το 14% της αξίας παραγωγής δηλαδή πούλησε ακριβότερα το προϊόν της και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ιταλία με το 9% του όγκου και το 7% της αξίας.
Το 2020, χρονιά για την οποία υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία από τον FAO, η Ελλάδα παρήγαγε 112.153 τόνους ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας -κυρίως τσιπούρα και λαβράκι- αξίας 499,604 εκατ. ευρώ. Όταν η Ισπανία με 66.545 τόνους ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας εισέπραξε 408,103 εκατ. ευρώ και η Ιταλία με παραγωγή 47.804 τόνους έβαλε στα ταμεία της 189,202 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το ένα κιλό ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας πουλήθηκαν το 2020 προς 4,45 ευρώ, της Ισπανίας προς 6,13 ευρώ και της Ιταλίας προς 3,95 ευρώ. Η σημαντική απόκλιση στην τιμή μεταξύ των ελληνικών και των ισπανικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας (διαφορά 27,4%) συνδέεται με το μείγμα των προσφερομένων ειδών και το βάρος του προϊόντος (τα μεγάλα ψάρια “πιάνουν” υψηλότερες τιμές).
Πέρυσι η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας κυμάνθηκε στα 4,49 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας οριακή αύξηση 1,6% σε σχέση με το 2020, ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή ενισχύθηκε κατά 6% στα 5,27 ευρώ το κιλό. Τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά.

7 σχόλια:

  1. << Το 2020, χρονιά για την οποία υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία από τον FAO, η Ελλάδα παρήγαγε 112.153 τόνους ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας -κυρίως τσιπούρα και λαβράκι- αξίας 499,604 εκατ. ευρώ. >>

    Πόσα δις ευρώ ήταν τα έσοδα από τον Τουριστικό κλάδο της οικονομίας μας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα πρόκειται να υποβαθμιστεί ,
    ο κλάδος του Τουρισμού με ετήσια έσοδα ( δις) ευρώ
    προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα σε( εκατομμυρια) ευρώ, από τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών ,
    Τότε μάλλον ή ίσως πρόκειται για λαθεμένη πολιτική αντίληψη,
    στην περαιτερω ανάπτυξη της οικονομίας μας γενικότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήζει λοιπόν επιμελέστερης περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών ,
    ώστε να μην επηρεάζει τον όντως σημαντικό κλάδο του Τουρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άνω των 10 δις ευρώ ?
    άνω των 15 δις ευρώ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ιχθυοκαλλιεργιες σκάνε σαν φούσκες ολα τα χρόνια . Ο τουρισμός είναι η μόνη βιώσιμη επιχείριση στην περιοχή . Αν βοηθούσε το κράτος θα απογειωνόταν το παραλιακό μέτωπο αστακός Μύτικα .
    Και τα υπόλοιπα χωριά θα κέρδιζαν από αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα λαθεμένο μοντέλο ακολουθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες όλα αυτά τα πολλά χρόνια στην Ελλάδα με μοναδικό στόχο τις επιδοτήσεις και όχι το προϊόν, το οποίο το πουλάν κάτω από το κόστος παραγωγής, όχι τώρα αλλά για πολλά χρόνια για να καταλάβετε τι συμβαίνει.
    Μονάδες άναρχα δίπλα στις ακτές, μέσα σε κόλπους, κοντά σε παραλίες και οικισμούς, σε ρηχά νερά, χερσαίες εγκαταστάσεις με οπτική και κανονική ρύπανση αφού δεν μαζεύουν ποτέ τα σκουπίδια τους, σκουπίδια σε θάλασσα και στεριά, δάνεια, επιδοτήσεις, χρεοκοπίες, πωλήσεις μετοχών, αλλαγές ιδιοκτητών και εξαγορά από μεγάλα ξένα funds που θέλουν κάπου να εμφανίσουν επενδυμένα τα λεφτά τους μέχρι να φύγουν και αυτοί.
    Αν αυτό δεν αλλάξει θα προκληθεί μεγάλη ζημιά, γιατί η συμπεριφορά και η αλαζονεία ότι μου ανήκει και έχω τη δύναμη να πάρω όποιο και όσο κομμάτι θέλω στεριάς και θάλασσας είναι μοναδική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι εθνική βιομηχανία. Με τα πάνω της και τα κάτω της. Σε τούτα δω τα χώματα που λέει το τραγούδι μπορείς να μου πείς πότε θα μαζέψουμε τα μοσχάρια από το δρόμο? Πήγαινε τώρα στο δρόμο Μύτικα Αστακού να δείς τι γίνεται. Σταματήστε ολοι να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Ο Παπαναστάσης ο βουλευτής να τοποθετηθεί γι αυτό και να αναλάβει πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.