Γίνεται βιολογικός Αστακού χωρίς κανονισμό λειτουργίας; Το έργο ξεκόλλησε, είναι λίγο πριν την λειτουργία του, αλλά κάποιοι... άλλα βουλεύονται (videos). Τι έγινε στην επίμαχη ψηφοφορία.


Είναι σε όλους γνωστό ότι για να λειτουργήσει μία εγκατάσταση όπως ένας βιολογικός καθαρισμός οικισμού, απαιτείται και ο κανονισμός λειτουργίας του, ο οποίος κανονισμός απαραίτητα θα πρέπει να ενσωματώνει την ισχύουσα νομοθεσία στις γενικές του διατάξεις και πιθανόν να προβλέπει και κάποιες πιο ειδικές διατάξεις ανάλογα με την περίπτωση. Έτσι γίνεται σε όλους τους βιολογικούς που λειτουργούν σε όλους του Δήμους της χώρας. Επίσης ο κανονισμός για να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτεί το ελάχιστο 14 ψήφους.
Το μεγάλο έργο του βιολογικού του Αστακού, έργο απαραίτητο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Αστακιωτών, χρόνια βαλτωμένο, στα αζήτητα και κυριολεκτικά παρατημένο για μία 10ετία περίπου, με συνεχείς ενέργειες από την παρούσα δημοτική αρχή, βρέθηκε χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι πολλές και σοβαρές τεχνικές αστοχίες του έργου που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και πλέον είναι σε φάση λίγο πριν την λειτουργία του. Επίσης η λειτουργία του βιολογικού θα φέρει και την λειτουργία του άλλου μεγάλου αναπτυξιακού έργου του Αστακού που είναι σε αδράνεια, των σφαγείων Αστακού, που δυστυχώς θα έπρεπε να έχει δικό του αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό όταν σχεδιαζόνταν το έργο από αυτούς που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων τότε και όχι να συνδεθεί η τύχη του με τον βιολογικό του Αστακού.

Τα ερωτήματα είναι:
  • Μπορεί να λειτουργήσει το μεγάλο έργο του βιολογικού του Αστακού, χωρίς κανονισμό;
  • Μπορεί να λες θέλω τον βιολογικό του Αστακού, αλλά δεν ψηφίζω τον κανονισμό λειτουργίας του, ή πιο συγκεκαλυμμένα, φροντίζω να είμαι απών (δικαιολογημένος ή αδικαιολόγητος) ή να αποχωρώ από το Δημοτικό Συμβούλιο;
  • Μπορεί να συγχέεις το τεχνικό προαπαιτούμενο του κανονισμού του βιολογικού με το ανταποδοτικό τέλος αποχέτευσης και τα οικονομικά λειτουργίας του βιολογικού, που είναι μία άλλη μετέπειτα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί θα συζητηθεί τα θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας και της δυνατότητας των κατοίκων να μπορούν να πληρώνουν ένα λογικό ανταποδοτικό τέλος;
  • Μπορεί να κάνεις πως δεν γνωρίζεις πιθανά θέματα ενεργειακής συνεισφοράς φωτοβολταϊκών στη λειτουργία των βιολογικού Αστακού αλλά και Αλυζίας (έχει κάνει κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος) ή και πιθανής επιδότησης της λειτουργίας του βιολογικού (ενδιαφέρουσα πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για επιδότηση των συνδέσεων), και να μην στηρίζεις τον κανονισμό λειτουργίας του βιολογικού; Ο κανονισμός είναι απλά ένα απαραίτητο τεχνικό προαπαιτούμενο, που ο Μηχανικός του φορέα υλοποίησης του έργου που είναι η Περιφέρεια, σου λέει ότι αν δεν υπάρχει κανονισμός και δοκιμαστική 6μηνη λειτουργία του βιολογικού, κινδυνεύει το έργο με απένταξη και με επιστροφή χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο ΕΣΠΑ (περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ με τις προσαυξήσεις). Αυτό δεν έχει αναφερθεί καθαρά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Δεν το ξέρουν όλοι; Αγνοούν ελαφρά την καρδία τον συγκεκριμένο κίνδυνο; Αν συμβεί, τι θα πουν στους δημότες για ένα έργο 7 εκατομμυρίων ευρώ πληρωμένο από όλους μας;
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Βασίλης Πολύζος, κλείνουν την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, όπου είχαμε την μη ψήφιση του κανονισμού του βιολογικού του Αστακού(!!!) και λένε τα πράγματα με το όνομα τους, για τις μικροπαραταξιακές και προσωπικές σκοπιμότητες, που κάποιοι τις έχουν ιεραρχήσει πάνω από το καλό του τόπου.
Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
  • Η παρέμβαση του Δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη εδώ.
  • Η παρέμβαση του Αντιδημάρχου Έργων Βασίλη Πολύζου εδώ.
  • Όλη η συζήτηση για το θέμα του κανονισμού του βιολογικού του Αστακού εδώ.
Σημείωση: Στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Αυγούστου 2022 ζητήθηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης διαβούλευση και ενημέρωση και το θέμα αναβλήθηκε, αλλά στη Επιτροπή Διαβούλευσης που έγινε αμέσως μετά από λίγες ημέρες με το συγκεκριμένο θέμα, δεν εμφανίστηκε κανείς και στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια είτε αποχώρησαν ομαδικά στην διάρκεια τους, πριν την συζήτηση του θέματος (2ο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022) ή ήταν απόντες (3ο Δημοτικό Συμβούλιο 3 Οκτωβρίου 2022).

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοινώνει στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, την ομαδική αποχώρηση 5 συμβούλων της Αντιπολίτευσης, πριν συζητηθεί το θέμα του κανονισμού του βιολογικού Αστακού. Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Καρφής Θωμάς, Στάικος Παναγιώτης, Γεωργούλας Κων/νος, Γκόλιας Παναγιώτης και Λιβάνης Θεόδωρος αποχωρούν ομαδικά πριν τα θέματα ημερήσιας διάταξης, με πιο σοβαρό και σημαντικό τον κανονισμό λειτουργίας του βιολογικού του Αστακού.

Για την ιστορία στη 3η φορά που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα, η ψηφοφορία ήταν 12 ΝΑΙ4 ΟΧΙ και 11 ΑΠΩΝ.

ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ - ΠΕΤΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΙ
1. ΓΑΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΙ
2. ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΑΙ
3. ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΑΙ
4. ΜΑΚΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΑΙ
5. ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΑΙ
6. ΜΠΑΜΠΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΙ
7. ΝΤΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΙ
8. ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΙ
9. ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΑΙ
10. ΣΑΜΑΛΕΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΠΩΝ
11. ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΑΠΩΝ
12. ΓΑΖΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΩΝ
13. ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΠΩΝ
14. ΚΑΡΦΗΣ ΘΩΜΑΣ ΑΠΩΝ
15. ΡΕΤΟΥΛΗΣ ΘΩΜΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
16. ΣΤΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΧΙ
17. ΖΟΡΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  ΑΠΩΝ
18. ΚΟΛΟΒΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΩΝ
19. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΑΙ
20. ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΧΙ
21. ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΧΙ
22. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΠΩΝ
23. ΓΚΟΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΟΧΙ
24. ΖΩΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΩΝ
25. ΛΑΪΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΙ
26. ΛΙΒΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΠΩΝ

10 σχόλια:

  1. Με την κατασκευή του τεχνικού έργου του βιολογικού Αστακού,
    που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή του δήμου μας και θα συμβάλλει περαιτέρω και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,
    δέν αποκλείεται ποτέ η δυνατότητα επέκτασής του,
    αρκεί όμως να ξεκινήσει η σωστή τεχνική λειτουργία του έργου και με τον κανονισμό που εκ των πραγμάτων απαιτείται ο κανονισμός,
    ώστε να λειτουργήσει πλήρως το έργο και σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικότερα ρυθμίσεις σε παρόμοια τεχνικά έργα.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    απλός υποστηρικτής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης
    του δήμου μας :《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την κατασκευή του τεχνικού έργου του βιολογικού Αστακού,
    που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή του δήμου μας και θα συμβάλλει περαιτέρω και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,
    δέν αποκλείεται ποτέ η δυνατότητα επέκτασής του,
    αρκεί όμως να ξεκινήσει η σωστή τεχνική λειτουργία του έργου και με τον κανονισμό που εκ των πραγμάτων απαιτείται ο κανονισμός,
    ωστε να λειτουργήσει πλήρως το έργο και σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικότερα ρυθμίσεις σε παρόμοια τεχνικά έργα.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    απλός υποστηρικτής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης
    του δήμου μας : 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλήρης βιολογικός καθαρισμός σφαγείων στα Τρίκαλα το 2007, οικονομικότατος. Όταν έχεις όραμα σχεδιάζεις, όταν δεν έχεις κάνεις ότι σου έρθει και μετά με σοφιστίες έρχεσαι να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.
    Όταν σχεδιαζόνταν τα σφαγεία έπρεπε να γίνει αυτόνομος βιολογικός. Σε σχέση με τα οικονομικά, 15 χρόνια κλειστά τα σφαγεία υπολογίστε τι οικονομική ζημιά έχει γίνει. Τώρα τα σφαγεία θα λειτουργούσαν από το 2010.

    https://www.biomec.gr/portfolio-items/biologikos-katharismos-sfageiou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασυγχωρητη ανευθυνη και προκλητική η στάση της αντιπολίτευση σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκεί που πάμε να πούμε δόξα σόι ο Θεός Έρχεται το Παναγία βοηθα. Δε φτάνει που μας κράτησαν τόσα χρόνια πίσω δεν αφήνουν και τους άλλους να μας πάνε Μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μπλόκερ σε ευχαριστούμε για την πλήρη, σοβαρή και τεκμηριωμένη ενημέρωση. Καταλάβαμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Όποιος είδε τα βίντεο καταλαβαίνει. Δημοτικοί σύμβουλοι να λακίζουν σαν αρούρια αντί να κάτσουν να πουν τη γνώμη τους και να ψηφίσουν και όχι αλλά να μας που γιατί το όχι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ρέ που μπλέξαμε με δαύ. τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξηρομερίτες ψηφίστε με σύνεση. Μην ψηφίζετε άσχετους που δεν ξέρουν τα θέματα και ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά μόνο για πάρτη τους. Ανθρώπους που δεν ξέρουν να διαβάσουν ούτε μία πινακίδα στο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας δέν είπε κάτι τέτοιο.
      Και μόρφωση έχουν και απ' όλα τα καλά εχουν.
      απλά δέν θέλουν να παραδέχονται τα εργα, των άλλων
      Τα δικά τους έργα ειναι καλά να λέγονται, των άλλων να μήν λέγονται

      Διαγραφή
  9. Είναι θεσμική υποχρέωση του δημοτικου συμβουλίου του δήμου μας και κατα την άποψή μου,
    η καταρχήν ψήφιση του Κανονισμού λειτουργίας του τεχνικού έργου βιολογικού Αστακού,
    αφού κάθε δημοτική υπηρεσία που προσφέρει ο δήμος μας στους δημότες του, διέπεται απο τους αντίστοιχους δημοτικούς Κανονισμούς.
    Και βεβαίως αυτονόητο και σεβαστό δικαίωμα είναι προτάσεις δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης του δήμου μας, επι των άρθρων ή παραγράφων του προτεινόμενου απο την δημοτική αρχή, Κανονισμού λειτουργίας του βιολογικού Αστακού.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    απλός υποστηρικτής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης
    του δήμου μας :《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.