ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΑΣ «έκρουσε τον κίνδυνο».

Από τις εργασίες του συνεργείου.
Γράφει ο Γιώργος Θεοδώρου.

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου και συγκεκριμένα στις 10/09 με τίτλο «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, κε ΔΗΜΑΡΧΕ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ» καταπιανόμουνα με σειρά προβλημάτων που αφορούσαν το χωριό Μπαμπίνη του Δήμου Ξηρομέρου τα οποία είναι καταγραμμένα σε εξασέλιδο υπόμνημα, που έχει κατατεθεί από τις 13 Μάη του 2022 στο Δήμο Ξηρομέρου. Καταπιανόμουνα και με τους χειρισμούς (!) ενέργειες της Δημοτικής αρχής για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων.
Δεν έκλεισαν δύο μήνες από τότε και η κακοκαιρία ΕΥΑ με υποχρέωσε να κάνω ένα «φλασμπάκ» στο υπόμνημα κι αυτών όσων αναφέρονταν-καταγράφονταν σε αυτό.
Σταχυολόγησα μερικά απ’ αυτά τα προβλήματα που σχετίζονταν με την κακοκαιρία. Σ’ αυτό συνέβαλε και η σειρήνα του 112 και της Πολιτικής Προστασίας που προειδοποιούσε και σκορπούσε τον πανικό σπέρνοντας ταυτόχρονα-ως συνήθως-και την προσωπική-ατομική ευθύνη!!!
Στη μια, την Α, εκ των τριών ενοτήτων των αιτημάτων του υπομνήματος αναφέρεται:

«…3) κοπή διάφορων κλαδιών στα πλευρικά των αγροτικών δρόμων. Ήδη υπάρχει δρόμος που έχει κλείσει!
4) προγραμματισμός για συντήρηση αγροτική οδοποιίας.

Ειδικότερα:
4α) προσπέλαση εμποδίων και συντήρηση δρόμου από ποιμνιοστάσιο Θεοδ. Γ. Κοσμά έως και Τσαγκαρούλα.

4β) …..

4γ) ……

4δ) ……

4ε) …….

4στ) …..

4ζ) ……….

5) καθαρισμός του περιφερειακού-αντιπλημμυρικού αύλακα (πάνω απ’ το χωριό) καθώς και συντήρηση του παράλληλου με τον αύλακα αγροτικού δρόμου που λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη.

6) ……

……….» κλπ κλπ.

Στο δια ταύτα. Η ΕΜΥ προειδοποιούσε για νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ανέμους 4 με 6 μποφόρ, θερμοκρασία 12-20 βαθμούς, ταυτόχρονα το 112 έστελνε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής προειδοποιώντας για τον ερχομό της κακοκαιρίας ΕΥΑ, για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.
Η ΕΥΑ δυστυχώς μας βρήκε –και δεν είναι υπερβολή- απροστάτευτους! Ευτυχώς που δεν ήταν τέτοιας διάρκειας και έντασης όπως μας προειδοποιούσαν.
Ωστόσο άφησε τη σφραγίδα της με τη διακοπή ρεύματος, νερού από αντλιοστάσια και γεωτρήσεις και κάποια τραυματισμένα δέντρα.
Η διακοπή ρεύματος στον Αστακό και στα άλλα χωριά του Ξηρομέρου, που προκλήθηκε κοντά στις τέσσερις το απόγευμα του Σαββάτου, αποκαταστάθηκε μετά από δύο-δυόμιση ώρες, με μοναδικό χωριό να παραμένει στο σκοτάδι την Μπαμπίνη.
Η αποκατάσταση έγινε μετά από (20) είκοσι περίπου ώρες με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ. Το μεγάλο-πολύωρο χρονικό διάστημα της διακοπής του ρεύματος συνεπάγεται και παρενέργειες σε οικιακό-επαγγελματικό εξοπλισμό, ανάγκες των κατοίκων πολύ δε περισσότερο που υπήρχαν και ανάγκες ασθενών που έπρεπε να επιστρατευτούν γεννήτριες προς αναπλήρωση του ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να επισημάνουμε πως έγκαιρα εντοπίστηκε η βλάβη (κεραυνός είχε πέσει σε κολώνα, πήρε φωτιά και έπεσε). Η βλάβη, αφού εντοπίστηκε νωρίς, θα μπορούσε να έχει αποκατασταθεί σε πολύ λιγότερο χρόνο. Η πεσμένη κολώνα κάπνιζε μέχρι και την αποκατάσταση της βλάβης, την άλλη μέρα στις 10:30 το πρωί. Ήταν σε σημείο πυκνής βλάστησης, επικίνδυνο να προκαλέσει μια νέα και καταστροφική πυρκαγιά στο χωριό. Ήταν σε σημείο μη προσπελάσιμο για το συνεργείο της ΑΔΕΔΔΗΕ. Ασυντήρητο, καθότι φροντίζουν γύρω από τις κολώνες να καθαρίζεται περιμετρικά τους ο χώρος. Δεν είναι της στιγμής, όμως δεν μπορώ να μην επισημάνω το ότι η ΔΕΗ δεν υφίσταται όπως την ξέραμε. Συντήρηση δικτύου. Ανέφερα πριν για το μη προσπελάσιμο του χώρου προς την κολώνα αλλά και περιμετρικά της. Έχει κατατεμαχιστεί, οργιάζει ο ιδιώτης, η ενέργεια στο χρηματιστήριο, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να τρέχουν και να μη φτάνουν και η τιμή της κιλοβατώρας να τραβάει συνεχώς την ανηφόρα, ξεζουμίζοντας το πενιχρό λαϊκό εισόδημα.

Κλείνω αυτή την αναφορά μου.
Το συνεργείο λοιπόν της ΑΔΕΔΔΗΕ έπρεπε να απομονώσει ένα τμήμα του δικτύου εκατέρωθεν της καμένης κολώνας. Οι τεχνικοί δεν μπορούσαν και δεν μπορώ να φανταστώ μέχρι πότε θα παιδεύονταν να φτάσουν στο ένα από τα δύο σημεία που έπρεπε να απομονωθούν αν δεν τους υποδείκνυα και δεν τους συνόδευα μέχρι την κολώνα μέσω ενός «κλειστού» από τα κλαριά δρόμου, και μάλιστα μετ’ εμποδίων! Ένας δρόμος χρόνια ασυντήρητος, αόρατος στην κυριολεξία από τα κλαριά. Είναι ο δρόμος που αναφέρεται με α.α. 4α στο υπόμνημα!
Όσον αφορά το τμήμα που απομονώθηκε του ηλεκτρικού δικτύου, θα εξυπηρετούνταν από τον δρόμο που επισημαίνεται σαν κλειστός και στην ανάρτηση και στο κατατεθέν υπόμνημα. Δρόμος που έχει κλείσει, έτσι ακριβώς επισημαινόταν στο έγγραφο προς τη δημοτική αρχή, Δήμαρχο, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους.

Ένα σημείο του δρόμου.
Σήμερα γίνεται μία ακόμα αναφορά στο συγκεκριμένο δρόμο λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στο συγκεκριμένο τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου για την αποκατάσταση της ζημιάς. Γίνεται αναφορά γιατί αν δεν υπήρχαν οι προαναφερθείσες δυσκολίες, ο χρόνος που ήμασταν χωρίς ρεύμα των 20 ωρών περίπου, δεν είναι καθόλου υπερβολή να πω πως θα ήταν όσο ο χρόνος που χρειάστηκε η αποκατάσταση τον Αστακό και τα υπόλοιπα χωριά, πιθανά και λιγότερος! Γίνεται μια ακόμη επισήμανση προς τη δημοτική αρχή γι’ αυτό το πρόβλημα, γιατί «όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος». Αλήθεια, ποιο πυροσβεστικό θα πλησίαζε αν η κολώνα μετέδιδε τη φωτιά; Αν ήταν καλοκαιριάτικα, αν, αν καιγόταν πχ ξανά το χωριό; Μάλλον κωφεύετε.
Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στα υπόλοιπα αιτήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα. Το ξανατονίζω, έρχεται χειμώνας. Θα είναι άδικο να πούμε «κρίμα», πως ήταν η «κακιά στιγμή», τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» κλπ κλπ.
Υπάρχουν και όρια. Όπως επίσης δεν μπορεί να λέμε «δεν ξέραμε», «δεν υπολογίζαμε» ή να δίνουμε μόνο οδηγίες προς ναυτιλλομένους μέσω των δελτίων τύπου, είτε για τη βροχή, την καταιγίδα, τον καύσωνα, την πυρκαγιά κλπ. Χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα. Έργα. Για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα αλλά και να καλυτερεύουμε το επίπεδο των συνδημοτών μας και όχι μόνο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δε θέλουμε να δούμε, να ακούσουμε, μας επιβεβαιώνει πως ισχύει το δεν θέλουμε.
Αν είναι έτσι, οι συγχωριανοί μου πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, για να μην λουζόμαστε τις όποιες παρενέργειες όλοι μας. Γιατί όλοι μαζί στο τέλος-τέλος την πληρώνουμε τη νύφη ή απολαμβάνουμε τα όποια θετικά ή οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε. Κανένας δεν σώζεται μόνος του, όποιες αντιλήψεις-σκέψεις και σχέδια και να κάνει, γρήγορα η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει πως είναι ψευδαισθήσεις, φρούδες ελπίδες.

5 σχόλια:

  1. Χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση κανένας δήμος δέν μπορεί μα λύνει όλα μα όλα τα μεγάλα προβλήματα και μικρότερα προβλήματα που μπορεί να εξελιχιούν σε μεγαλύτερα προβλήματα με μεγαλυτερες επιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έντιμος Δήμαρχος, δυνατή ομάδα και χρηματοδότηση, λύνουν προβλήματα, μικρά και μεγάλα.

      Διαγραφή
    2. Το τρίπτυχο της επιτυχίας, λές δηλαδή.

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω μόνο κάτι που σναφέρεται στην ανάρτηση του κ. Θεοδώρου
      ότι ένα μικρο-πρόβλημα εάν δέν λυθεί έγκαιρα , μπορεί να επιφέρει μεγαλυτερες επιπτώσεις.
      Γι αυτό χρειαζετσι απο τις κεντρικές υπηρεσιες να δοθούν περισσότερες σρμοδιότητες και επιπλέον χρηματοδότηση στις κοινότητες και δήμους, να εντοπιζονται τετοια και παρομοια μικρο-προβληματα και να λυνονται έγκαιρα.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.