Απώλεια εδαφών, εν καιρώ ειρήνης. Προσαρτώνται στον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ.


Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.
Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ.

Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι Δήμος ημιορεινός, κατά βάση, με λίγες πεδινές εκτάσεις και μεγάλη ακτογραμμή 34 χιλιομέτρων , που τον χαρακτηρίζει παραλιακό Δήμο των δυτικών ακτών Αιτωλοακαρνανίας. Με λίγα λόγια από τον Αστακό, έδρα του Δήμου, έως τον Μύτικα και τα διοικητικά όρια με την Πάλαιρο, βρέχεται από θάλασσα και μάλιστα από τις καλύτερες και με πολλές παραλίες και ακτές που εκεί εκτονώνεται παραθεριστικά ο ντόπιος πληθυσμός και εκείνος της ενδοχώρας του Νομού μας.
Η κωμόπολη του Αστακού και του Μύτικα με τα νησάκια Καστός και Κάλαμος που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής συνθέτουν το μαγικό και ζηλευτό από πολλούς, τοπίο των Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας.
Η επικείμενη θεσμοθέτηση της καταστροφικής Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας θα την καταστήσει μια καθαρά βιομηχανική ζώνη αποκλειστικά για Υδατοκαλλιεργειες.
Η ζώνη αυτή (που ένα μέρος της ιδιωτικοποιήθηκε πάλι βίαια πριν 30 χρόνια), που η θάλασσα της θα ιδιωτικοποιηθεί ξανά σε έκταση έξι (6) χιλιάδων στρεμμάτων, από 212 που είναι σήμερα, θα υποστεί και μια δεύτερη βίαιη κατάληψη εδαφών μέσω της ιδιωτικοποίηση της και κατά μήκος της χερσαίας της έκτασης.
Όταν μια περιοχή καταλαμβάνεται και ιδιωτικοποιείται για βιομηχανική χρήση, όπως στην περίπτωση της Π.Ο.Α.Υ, αυτομάτως απαγορεύεται η χρήση της για άλλες δραστηριότητες και ανάγκες και απαγορεύεται επίσης η πρόσβαση σε αυτήν σε όποιον ή όποια δεν έχουν σχέση εργασίας.
Επίσης η περιοχή συνήθως περιφράζεται και φυλάσσεται καθ' όλο το μήκος της αφού είναι πια ιδιωτικός χώρος.
Με αυτό τον επιθετικό, βίαιο και αυταρχικό τρόπο οι κάτοικοι και γενικά οι πολίτες χάνουν το συνταγματικό δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ακτές και θάλασσες, οι περιουσίες εξανεμίζονται, η αξία της γης μηδενίζεται, ο χώρος εγκαταλείπεται από τους κατοίκους και επισκέπτες και ο Δήμος χάνει ένα μεγάλο μέρος των εδαφών του.
Τα εδάφη προσαρτώνται από τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ και ο Δήμος καλείται, αυταρχικά, να αποδεχτεί την απώλεια των εδαφών του και οι κάτοικοί του να τα εγκαταλείψουν.
Η προσάρτηση αυτή μεθοδεύτηκε από τους ίδιους τους κατακτητές, μελετητές της Π.Ο.Α.Υ και καθοδηγείται από την Ελληνική Κυβέρνηση, Ν.Δ, τα συμμαχικά της (στην περίπτωση της Π.Ο.Α.Υ) κόμματα ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΠΑ.ΣΟ.Κ και τους εκπροσώπους αυτών στο Νομό μας.
Ο Δήμος Ξηρομέρου από παραθαλάσσιος Δήμος, περιορίζεται στην ημιορεινή του έκταση χάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα πρόσβασης στη θάλασσα. Χάνει το ζωτικό του χώρο για περαιτέρω ανάπτυξη διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων και ασχολιών. Η απουσία του από την περιοχή θα τον περιορίσει στον ημιορεινό και ορεινό του όγκο που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι αρκετός και ικανός να τον αναπτύξει και να παράξει τον αναμενόμενο πλούτο για επιβίωση των δημοτών του, με δεδομένο και την από χρόνια απο-αγροτοποίηση του και την απόσυρση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων για δημιουργία ΑΠΕ.
Η εγκατάλειψη θα είναι μονόδρομος και ο Δήμος μας θα καταστεί ένα ακατοίκητο και περίκλειστο φάντασμα βορά σε κάθε τυχοδιωκτικό σχεδιασμό των επιτήδειων.
Από τους προγόνους μας και τους γονείς μας παραλάβαμε Δήμο παραθαλάσσιο, κατοικήσιμο και λειτουργικό.
Θα δεχθούμε να ζήσουμε και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, Δήμο χωρίς θάλασσα και ακτές; Θα δεχθούμε να παραδώσουμε ένα φάντασμα που κάποτε ήταν Δήμος;
Θα δεχθούμε την προσάρτηση του παράκτιου τμήματος Αστακού - Μύτικα και Καλάμου στα ιδιωτικά συμφέροντα της Π.Ο.Α.Υ των απρόσωπων πολυεθνικών funds;
Θα δεχθούμε να μας κόψουν την ανάσα μας;
Τα ερωτήματα είναι μεγάλα και βαριά και έχουμε από καιρό κληθεί να απαντήσουμε και επειδή η ώρα του μεγάλου ξεσηκωμού πλησιάζει, οι απαντήσεις μας και οι πράξεις μας θα γράψουν ιστορία.
Όπως ιστορία έγραψαν και οι πρόγονοι μας που κατάφεραν να μας παραδώσουν μεγαλύτερο και παραθαλάσσιο Δήμο, ώστε σήμερα να τον απολαμβάνουμε.
ΟΧΙ στην απώλεια εδαφών.
ΟΧΙ υποδούλωση στα συμφέροντα της Π.Ο.Α.Υ.
ΟΧΙ Π.Ο.Α.Υ στην παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα και Νήσος Κάλαμος.
Θεσμοθέτηση, ΤΩΡΑ, τουριστικής και παραθεριστικής ζώνης η περιοχή από Αστακό έως Μύτικα και Νήσος Κάλαμος. Ενιαία τουριστική ζώνη με την Πάλαιρο και Λευκάδα και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ιονίου.
Για να διατηρήσουμε και επεκτείνουμε τις ανάσες μας.

9 σχόλια:

  1. Ένα κείμενο που περιγράφει ακριβέστατα και 100% τον παραλογισμό και την τρέλα του συγκεκριμένου σχεδιασμού της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
    Έχουμε ένα πλούτο που μπορεί να απογειώσει την περιοχή μας στο μέλλον και για τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων που έχουν δύναμη οικονομική και πολιτική, ετοιμάζονται να σβήσουν τις καλύτερες ακτές του νομού από το χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο,ίσως Βασίλη, να θέλει να καταγράψει και γιατί ως χώρα με όσες κυβερνήσεις και να αλλάξουμε, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις είναι πάντα υποχείριο των οικονομικών συμφερόντων και συντεχνιών. Με στόχο αυτές τις εξυπηρετήσεις οι ίδιες οι κυβερνήσεις καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών μέρος των οποίων καταφέρνουν να τους κάνουν συνενόχους στα διάφορα "εγκλήματα" με το ανάλογο τίμημα του δούναι και λαβείν. Στην περίπτωση μας το άρωμα ενός ΠΟΑΥgate ίσως και να μην είναι φαντασία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την απόφαση 87/2020 της 17/8/2020 του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας
    και την απόφαση 1/2020 της 19/9/2020 παρα πολλών θεσμοθετημένων συλλογικοτήτων της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης,
    έγινε η σύσταση της Επιτροπής Αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας
    και με αποκλειστικό σκοπό, την παρουσίαση του λογικού αιτήματος στους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας μας,
    για καλύτερη χωροθέτηση της προτεινόμενης χωροθέτησης
    της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, ώστε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και μέσω της σωστής χωροθέτησης, για πολύπλευρη και ισόρροπης ανάπτυξη για την περιοχή μας.
    Όσον αφορά την αξιολόγηση μέχρι τώρα της συλλογικής προσπάθειας και την αξιολόγηση γενικότερα,
    το δικαίωμα της αξιολόγησης είναι ελεύθερο δικαίωμα
    και οι αξιολογούντες αξιολογούνται απο την τοπική μας κοινωνία.
    Πάντως το πολιτικό μας κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και
    η Ο.Μ. Ξηρομέρου που εκφράζει θεσμικά και αυθεντικά τις πολιτικές θέσεις του προοδευτικού πολιτικού μας κόμματος στελέχη του και απλά μέλη του,
    στήριξαν και στηρίζουν το λογικό αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας για σωστή και καλύτερη χωροθετηση.
    Ευχαριστώ !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιτροπή αγώνα φίλε μου κάνει το καθήκον της. Τα κόμματα εξουσίας το κάνουν; Γιατί συνέχεια λοιπόν μας αναφέρεις τα ίδια και τα ίδια. Εγώ δεν ασχολούμαι με καααποια στελέχη και με απλά μέλη του Σύριζα, θέλω το κόμμα και οι βουλευτές του νομού να πάρουν θέση. Πού είναι η ΝΔ ο ΣΎΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ Κιναλ;

      Διαγραφή
    2. Είναι ελεύθερο το ατομικό σου δημοκρατικό δικαίωμα , στην αξιολόγηση γενικότερα.
      Και προφανώς δέν γνωρίζω την οργανωτική δομή τών άλλων πολιτικών κομμάτων.
      Για το προοδευτικό πολιτικό μας κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,
      Η τοπική Ο.Μ. Ξηρομέρου εκφράζει θεσμικά στην λειτουργία του,
      τις πολιτικές θέσεις του πολιτικού μας κόμματος.
      και με τρόπο συλλογικό και με βαση τις αξίες της κοινωνίας μας,
      στελέχη μας και απλά μέλη μας προσπαθούν για την πρόοδο για τον τόπο μας.
      Καλημέρα Φίλε μου
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης
      μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

      Διαγραφή
    3. Τα δημοκρατικά δικαιώματα μου τα γνωρίζω φίλε μου. Εκείνο που τονίζω με κάθε τρόπο είναι ότι τα κόμματα εξουσίας, οι ηγεσίες τους οι βουλευτές τους, αδιαφορούν για την επερχόμενη καταστροφή. Άφησε λοιπόν την οργανωτική δομή των άλλων κομμάτων, γιατί έχει και ΣΥΡΙΖΑ ευθύνη και αφού ανήκεις σ αυτόν, ρωτάω ευθέως. Από την μέχρι σήμερα στάση του, είσαι ικανοποιημένος;

      Διαγραφή
    4. Φίλε μου εσύ με ρώτησες για τα άλλα πολιτικά κόμματα και απάντησα , ότι δέν γνωρίζω την οργανωτική δομή των άλλων πολιτικών κομμάτων.
      Πάντως για το προοδευτικό πολιτικό μας κόμμα η τοπική Ο.Μ. Ξηρομέρου εκφράζει αυθεντικά τος πολιτικές θέσεις
      του πολιτικου μας κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
      Καλησπέρα Φίλε μου
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης
      μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

      Διαγραφή
    5. Kαλημέρα φίλε μου.Εντάξει το πιάσαμε το υπονοούμενο,Είσαι ικανοποιημένος απο την στάση του Σύριζα. Δηλαδή μούγκα στη στρούγκα για την ΠΟΑΥ ή Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη ή ΟΧΙ δηλαδή ΝΑΙ. Ο αγώνας συνεχίζεται.

      Διαγραφή
    6. Φίλε ο καθένας μας επιλέγει ελεύθερα και τον τρόπο της πολιτικής του έκφρασης.
      Πάντως σ' ευχαριστώ για τον πολιτικό μας διάλογο και βεβαίως και οι αξιολογούντες αξιολογούνται απο τους συμπολίτες μας της τοπικής μας κοινωνίσς, που είναι νομίζω και οι πιό αντικειμενικοί αξιολογητές.
      Καλημέρα !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.