Από το 2011 που θεσμοθετήθηκε από την Ελληνική Βουλή το Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε και τους Εθνικούς Στόχους όσον αφορά την κατακόρυφη και εξωπραγματική αύξηση της παραγωγής, η περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ιδρυθείσα πλέον
Περιοχή
Οργανωμένης
Ανάπτυξης
Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που θα καθορίσει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και τη μελλοντική της φυσιογνωμία.
Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια, πριν την θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού των Ιχθυοκαλλιεργειών το 2011 αλλά και μετά, είχαμε τραγικά λάθη και παραλείψεις, αλλά και σκοπιμότητες αιρετών που είχαν τις ευθύνες των τότε επιλογών, που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα, με το 2019, η υπόθεση ίδρυση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, να είναι μία τελειωμένη υπόθεση.
Τελευταίο επεισόδιο στη σειρά λαθών και παραλείψεων, ότι στο στάδιο της διαβούλευσης για την Π.Ο.Α.Υ. τέλη του 2018, παρότι στο Δήμο Ξηρομέρου ήρθε πρόσκληση να γνωμοδοτήσουν τα συλλογικά του όργανα (Κοινοτικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο), δεν ενημερώθηκε κανείς, αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί λέει η πρόσκληση χάθηκε στο προσωπικό e-mail του τέως Δημάρχου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, με αποτέλεσμα η μη έκφραση γνώμης να θεωρείται de facto ως θετική. Έτσι λοιπόν, με βάση την de facto θετική γνώμη του Δήμου Ξηρομέρου, ακολούθησε και η θετική γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 2019, η οποία ήταν και η πλέον βαρύνουσα.
Μιλάμε για ένα έγκλημα Δημοκρατίας, σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση για το μέλλον και την προοπτική του Δήμου Ξηρομέρου. Κάποιοι κατάφεραν ο Δήμος να είναι απών για μία υπόθεση που αφορά το μέλλον του και τις ζωές των κατοίκων του.
Οι βαρύτατες αυτές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα και δυστυχώς αυτά τα ονοματεπώνυμα και όσοι συντάχθηκαν μαζί τους και στις τελευταίες εκλογές, με όλα όσα συνέβησαν σε αυτές, βρίσκουν το «κουράγιο» να κουνάνε και το δάχτυλο σήμερα.
Το λάθος του 2018, ήταν πάρα πολύ σημαντικό για αυτό που ζούμε στο παρόν, με την Π.Ο.Α.Υ να είναι μία πραγματικότητα, γιατί στο στάδιο της διαβούλευσης θα μπορούσαν να γίνουν εκείνες οι διορθώσεις και παρεμβάσεις, ώστε να εξαιρεθεί το παράκτιο μέτωπο και η Π.Ο.Α.Υ να προχωρήσει χωρίς να το περιλαμβάνει.
Μετά τα διαμορφωμένα ισχυρά τετελεσμένα, τον Αύγουστο του 2020 που η νέα δημοτική αρχή κατάλαβε τι συμβαίνει και ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία τι είναι αυτό που έχει δρομολογηθεί και έρχεται, μέσα από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, το Δημοτικό Συμβούλιο με την ομόφωνη απόφαση 87/2020, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις Κοινοτικών Συμβουλίων και των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων και της συσταθείσας Επιτροπής Αγώνα, υπήρξε η απόρριψη της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ., που δεν συγκεντρώνει και δεν έρχεται να συμμαζέψει τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος, όπως είναι το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη, αλλά έρχεται να κουμπώσει πάνω στην διαμορφωθείσα άναρχη κατάσταση και δημιουργεί ζώνες Π.Ο.Α.Υ. ακριβώς στα ίδια σημεία που υπήρχαν άναρχα χωροθετημένες μονάδες από το παρελθόν, χωρίς να προβλέπει ούτε μία μετακίνηση έτσι για τη τήρηση των προσχημάτων, των πλωτών να μη ξεχνάμε μονάδων!!!
Η θέση του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα για άμεση λύση, ήταν εξ αρχής γνωστή και ξεκάθαρη και περιλαμβάνονταν στην ομόφωνη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι σε αυτή την συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. Πάμε σε μία Π.Ο.Α.Υ που θα εξαιρεί το παράκτιο κομμάτι από Αστακό μέχρι Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο, το οποίο όλες οι αποφάσεις στο παρελθόν της τέως Νομαρχίας Αιτ/νίας και του Δήμου Ξηρομέρου, το προόριζαν και το προορίζουν για τουριστική ανάπτυξη. Πάμε σε μια Π.Ο.Α.Υ. στην ανοιχτή θάλασσα στις κεντρικές Εχινάδες και εξωτερικά αυτών, ώστε αυτός ο σημαντικός κλάδος να αναπτυχθεί απρόσκοπτα και να μεγενθυθεί ακόμα περισσότερο οικονομικά στο δικό του ξεχωριστό ζωτικό χώρο, χωρίς να θιγούν ούτε οι υπάρχουσες μονάδες, ούτε οι θέσεις εργασίας, λύση που είχε προκρίνει στο παρελθόν και η τέως Νομαρχία Αιτ/νίας.
Και ενώ αυτά ήταν τα δεδομένα και η πρόταση - λύση εξ αρχής ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι, είδαμε μία άρνηση ουσιαστικού διαλόγου από τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., ο οποίος είχε στυλώσει τα πόδια του σε αυτό που κατάφερε και πέτυχε, να βγάλει την Π.Ο.Α.Υ. στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, που είναι βολικό και με τα θέλω μόνο τα δικά του, κάτι που δεν προβλεπόταν ποτέ και πουθενά.
Σήμερα λοιπόν έχουμε την ιδρυθείσα πλέον Π.Ο.Α.Υ., η οποία περιλαμβάνει και το παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο, για το οποίο ο Δήμος Ξηρομέρου, η Επιτροπή Αγώνα, άλλα και η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας διαφωνεί και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες εφαρμογής της, παρότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αντιμετωπίζει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα (ουσιαστικά μιλάμε για άλλη μία χρεοκοπία) και αποτελεί καθημερινό θέμα αρνητικής δημοσιότητας στον κεντρικό οικονομικό τύπο.
Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, συνεπικουρούμενος από την Κ.Ε.Δ.Ε, την Π.Ε.Δ Δυτικής Ελλάδας, Φορείς, Συλλόγους και απλούς πολίτες, όπως το ίδιο έχει κάνει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με δική της ξεχωριστή προσφυγή. Επίσης υπάρχει και μεμονωμένη προσφυγή από ιδιώτες από τον Κάλαμο.
Παράλληλα πολύ πρόσφατα, έκανε και άλλη προσφυγή στο ΣτΕ, για την έγκριση εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη, νέας μονάδας στο παράκτιο μέτωπο στην ζώνη Π6 της Π.Ο.Α.Υ (Αστακού - Καραϊσκάκη, Βουλγαρέλα - Μαυροβορός - Καμηλαύκα) και ετοιμάζεται να καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσει την εγκατάσταση της.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι γίνονται όλες εκείνες οι νομικές ενέργειες, για να προασπιστούν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών, όπως ακριβώς αναφέρεται και στην απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι νομικές λοιπόν ενέργειες γίνονται, αλλά αυτό που από την αρχή εκλείπει δυστυχώς, είναι η δυναμική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για να ματαιώσει έναν καταφανέστατα λαθεμένο σχεδιασμό της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. και να πάμε σε μία Π.Ο.Α.Υ. που θα ξεχωρίζει το κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας από τους άλλους κλάδους (τουρισμός και παράκτια αλιεία), στον δικό της ζωτικό χώρο στις κεντρικές Εχινάδες και εξωτερικά αυτών στην ανοικτή θάλασσα, ώστε όλοι οι κλάδοι να αναπτυχθούν ισόρροπα και βιώσιμα και όχι ο ένας (ιχθυοκαλλιεργειών) εις βάρος των υπόλοιπων.
Γνώμη μας είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν και οργανώνουν την αντίδραση τους από κάτω προς τα πάνω και όχι το ανάποδο. Επίσης πρωτοστάτες σε αυτή την αντίδραση πρέπει να είναι οι πιο άμεσα θιγόμενοι που είναι οι επαγγελματίες αλιείς, οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, οι ιδιοκτήτες τουριστικής κατοικίας, αλλά και όλοι όσοι έχουν περιουσία ακίνητη, της οποίας η αξία θα καταρρεύσει.
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας λοιπόν είναι το ζητούμενο και όταν λέμε αντίδραση δεν μιλάμε για γραπτά στα social media και στο διαδίκτυο. Σίγουρα και αυτά χρειάζονται για να υπάρχει η προπαρασκευή της αντίδρασης, αλλά εδώ απαιτούνται ενέργειες πιο στοχευμένες και πιο χειροπιαστές.
Ευελπιστούμε λοιπόν σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, να υπάρξει η αντίδραση της κοινωνίας, η οποία θα ματαιώσει στη πράξη ένα σχέδιο καταστροφής του πανέμορφου παράκτιου μετώπου Αστακός - Μύτικας, αλλά και σημειακά στη Νήσο Κάλαμο.
Ευελπιστούμε λοιπόν σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, να υπάρξει η αντίδραση της κοινωνίας, η οποία θα ματαιώσει στη πράξη ένα σχέδιο καταστροφής του πανέμορφου παράκτιου μετώπου Αστακός - Μύτικας, αλλά και σημειακά στη Νήσο Κάλαμο....... Για ποιά κοινωνία μιλάμε; του ωχ αδερφέ; να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα ή να ψοφήσει ο γείτονας να του πάρω την κατσίκα!!!! ή μήπως να αθροίσουμε τα ποσοστά των κομμάτων που είναι υπέρ των συμφερόντων.Είμαστε χαμένοι απο χέρι. Αυτοί που ξέρουν απο δυναμικές αντιδράσεις είναι απέναντι απο το Μύτικα. ΜΕΓΑΝΗΣΙ το λένε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά εμπρός στο δρόμο που χάραξε το ΜΕΓΑ ΝΗΣΙ. (μόνο έτσι θα καταλάβουν)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ξεσηκωνομαστε να ελευθερώσουμε τις παραλίες η παραμένουμε ραγιάδες. Υπάρχει ηγεσία?
ΑπάντησηΔιαγραφή