Εφημερίδα ''Καθημερινή'': Στο Ευρωδικαστήριο για το θαλάσσιο χωροταξικό.


Του Γιώργου Λιάλιου.
22.12.2023 • 09:25

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την απουσία Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χώρα έπρεπε να είχε εκπονήσει τα σχέδια αυτά έως τον Μάρτιο του 2021, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Αντίθετα προωθεί σημειακές ρυθμίσεις, όπως τον καθορισμό περιοχών εξορύξεων ή ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, δημιουργώντας τετελεσμένα.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή ούτε θέσπισε τα απαραίτητα σχέδια, ούτε ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη, παραβιάζοντας κοινοτική οδηγία (Ε.Ε. 2014/89). «Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. Σε αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η Ελλάδα ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία τη σχετική οδηγία το 2018 με καθυστέρηση δύο ετών και η πρόοδος έκτοτε υπήρξε πολύ αργή. Αντίθετα έχει εδώ και χρόνια καθορίσει μέσω ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού περιοχές για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, όρισε περιοχές προς εκμετάλλευση μέσω εξορύξεων και, στα τέλη Οκτωβρίου, τις επιλέξιμες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιλογή αυτή. «Η επιλογή της Ελλάδας να χρησιμοποιεί κατά περίπτωση σχεδιασμό για την ανάπτυξη θαλάσσιων δραστηριοτήτων (όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, οι υδατοκαλλιέργειες και τα υπεράκτια αιολικά), αντί να προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά στη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας και την επίτευξη των στόχων της, αλλά επίσης και για την επίτευξη των στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε.», ανέφερε η WWF. «Δεδομένης της αύξησης και εντατικοποίησης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, ο προσδιορισμός θαλάσσιων περιοχών για την “τομεακή” ανάπτυξή τους πριν από τη θέσπιση του ΘΧΣ δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις».
Η «Κ» ζήτησε τη θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις εξελίξεις. «Το θέμα είναι γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό και όχι χωροταξικό», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

1 σχόλιο:

  1. Για άλλη μια φορά δικαιώνεται η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ που "φωνάζει" από το 2020 σε κάθε αρμόδιο φορέα, ότι δεν έπρεπε το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες που αφορούσε την ίδρυση των Π.Ο.Α.Υ να προηγηθεί του Γενικού θαλάσσιου χωροταξικού.
    Αυτά να τα δούνε και κάποιοι που κάνουν τελευταία υποδείξεις τι πρέπει να κάνει η Επιτροπή Αγώνα και Δήμος Ξηρομέρου!
    Τελείωσε η δουλειά που έχει κάνει η επιτροπή με "φραγκοδίφραγκα" είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και επιδέχεται καμιας κριτικής. Αυτή η Π.Ο.Α.Υ και ειδικά στο παράκτιο δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί. Έπονται και άλλες εκπλήξεις,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.