Λέσβος: Αντιδράσεις στην επέκταση της άδειας λειτουργίας ιχθυοκαλλιεργειών.

Σκαλοχώρι Λέσβου.
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο αγώνας της κοινωνίας του Δήμου Ξηρομέρου κατά της εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στο παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας και στη νήσο Κάλαμο, έχει συνοδοιπόρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας την Ελλάδα.
Δείτε λοιπόν από την σημερινή εκπομπή ''Περίμετρος'' της ΕΤ3, τι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Σκαλοχώρι της Λέσβου και θα αναγνωρίσετε πολλές ομοιότητες με την περίπτωση μας εδώ στο Ξηρόμερο.

-----------------------------

Σύνταξη: Σμαρώ Παυλού.
Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη
28/01/24 16:07

Στο Σκαλοχώρι Λέσβου οι κάτοικοι αντιδρούν στην επέκταση της άδειας λειτουργίας ιχθυοκαλλιεργειών. Η περιοχή φιλοξενεί τη λειτουργία ιχθυοτροφείων από το 1996, με αλλεπάλληλες παρατάσεις άδειας μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοι πίστευαν ότι θα είναι μικρή η παράταση της λειτουργίας ή, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια είχε σταματήσει η λειτουργία, ότι θα σταματούσε πια και εντελώς.
Πριν λίγο καιρό όμως ενημερώθηκαν ότι υπάρχει παράταση λειτουργίας 20 χρόνων και όχι μόνο της παρούσας, υφιστάμενης κατάστασης, που αφορά έκταση 20 στρεμμάτων, αλλά πενταπλάσια. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, την οποία στηρίζει και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.
Η Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και προγραμματισμού, κα. Ασανούλα Γιαννή μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για τους λόγους που αντιτίθεται ο Δήμος, αλλά και για τις συνέπειες μια τέτοιας παράτασης για τον τόπο και το περιβάλλον που επιβαρύνεται.
«Πριν από 8 μήνες, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου δεν ενέκρινε, μετά από εισήγηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος, το σχέδιο για να οριοθετήσουν τη συγκεκριμένη περιοχή για ιχθυοκαλλιέργειες, σε μια κλίμακα βιομηχανική. Δεν συμφωνούμε γιατί σε αυτή την περιοχή αναπτύσσονται λιβάδια Ποσειδωνίας, είναι μια περιοχή κοντά σε οικισμούς που είναι λιγότερο από 1.000 μ. και επίσης αυτή η περιοχή είναι παραδοσιακά ένας ψαρότοπος. Όλα αυτά έγιναν με οικονομικά κριτήρια, χωρίς να γίνει μια σοβαρή μελέτη, ώστε να γίνει η σωστή αξιολόγηση των επιπτώσεων. Ο Δήμος δεν ερωτάται καν, παρά μόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, συντασσόμαστε με την πρόταση της ΚΕΔΕ, ο ρόλος δηλαδή των Δήμων να είναι ουσιαστικός για την ίδρυση των περιοχών ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών και όχι μόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.