Ιχθυοκαλλιέργειες: Στον «αέρα» λόγω Avramar – Παγώνουν οι επενδύσεις.


Της Δήμητρας Μανιφάβα.
21.03.2024 • 08:31

Ντόμινο… στασιμότητας σε επενδύσεις συνολικά στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας πυροδοτεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, η Avramar.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της τελευταίας οδηγεί τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς σε «πάγωμα» επενδύσεων, καθώς στο ενδεχόμενο αποτυχίας πώλησης της Avramar ή διαμελισμού της οι συνέπειες στον κλάδο συνολικά θα είναι ανυπολόγιστες.
Σε αυτό το γεγονός αποδίδει ο κ. Νίκος Λυμπέρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Philosophish, την αναβολή υλοποίησης της επένδυσης για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και συσκευασίας των ψαριών στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας (στην περιοχή της Στυλίδας).
Αν και η εταιρεία έχει εξαγοράσει από τον γαλλικό όμιλο «Imerys» (βωξίτες) το πρώην εργοστάσιο της ΕΛΜΙΝ, το οποίο έχει και δικό του λιμάνι –μια έκταση περί τα 80 στρέμματα– δεν αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 2024 στην έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.
«Έχουμε αποφασίσει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Avramar», επισήμανε στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης ο κ. Λυμπέρης, ερωτηθείς σχετικά.
Αυτή άλλωστε δεν είναι η μοναδική συνέπεια για τον κλάδο. Οι οφειλές της Avramar προς προμηθευτές έχει ως συνέπεια να μεταφέρεται η πίεση προς τις άλλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας για επίσπευση της εξόφλησης των προμηθειών προς τις άλλες εταιρείες με μείωση των ημερών πίστωσης.
Το χειρότερο ίσως όλων είναι ότι ειδικά στη διάρκεια του 2023, η πώληση των ψαριών σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω του κόστους, από την ηγέτιδα εταιρεία, προκάλεσε συνολική πτώση των τιμών στον κλάδο. Αυτός θεωρείται άλλωστε και ένας από τους λόγους –σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών– που το 2023 έκλεισε με ζημιές για τη Philosofish, με τη διοίκηση, πάντως, της εταιρείας να εκτιμά ότι το 2024 θα επιστρέψει στα κέρδη –ήδη οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα, κυρίως στην τσιπούρα– και θα αυξήσει τον τζίρο της από 105 εκατ. ευρώ το 2023 σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ.


«Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές ήταν κάτω του κόστους παραγωγής», υποστήριξε ο κ. Λυμπέρης, ενώ ο ίδιος αναφερόμενος σε προμηθευτές επισήμανε ότι «κάποιοι σταματούν πλέον να ασχολούνται εντελώς με τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας», υπό το βάρος προφανώς των προβλημάτων που αυτός αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση. Ας σημειωθεί ότι και η Philosofish πέρυσι έκλεισε μονάδα στην περιοχή της Λάρυμνας, σε μια προσπάθεια κεντρικοποίησης της παραγωγής και μείωσης του κόστους, μεταφέροντας το προσωπικό στο κεντρικό της συσκευαστήριο που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Σεραφείμ Φθιώτιδας, κοντά στα Καμένα Βούρλα.

Εμφαση στο ready to cook.
Η Philosofish, πάντως, η οποία τη διετία 2022-2023 πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, το επόμενο διάστημα θα δώσει μεγάλη έμφαση στην παραγωγή έτοιμων προς μαγείρεμα ψαριών (καθαρισμένα, απεντερωμένα, φιλεταρισμένα), προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και φυσικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Το premium στην τιμή στην κατηγορία αυτή είναι της τάξης του 25% με 30% σε σύγκριση με τα ψάρια που διατίθενται χωρίς την παραπάνω επεξεργασία. Η νέα γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και ήδη υπάρχουν συζητήσεις με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η εταιρεία και σήμερα διαθέτει τα ψάρια της και σε αυτή τη μορφή, αλλά όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Οι προοπτικές για αυτή την κατηγορία είναι πολύ μεγάλες τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις αγορές του εξωτερικού. Ενα στα πέντε ψάρια που πωλούνται σήμερα από τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι σε αυτή τη μορφή, ενώ μόνο η Lidl πουλά ετησίως περί τους 2.500 τόνους.
Η Philosofish διαθέτει και σε ξένες αλυσίδες φιλεταρισμένα ψάρια σε Ιταλία, Ισπανία (Mercadona) και αλλού. Συνολικά η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε 27 χώρες με κυριότερες αγορές αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οικολογικά δίχτυα.
Η εταιρεία συνεχίζει την ίδια ώρα και την εφαρμογή πρακτικών για τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις στον Αγιο Σεραφείμ η πιλοτική τοποθέτηση σε κλωβό των πρώτων οικολογικών διχτυών παγκοσμίως, δίχτυα μάλιστα που κατασκεύασε μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, η Δίοπας, που βρίσκεται στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Τα δίχτυα κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο νάιλον το οποίο προμηθεύει η ιταλική εταιρεία Aquafil.


Τα νέα δίχτυα που τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Philosofish στον Αγ. Σεραφείμ θα παραμείνουν στο νερό για αξιολόγηση και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Εκεί θα ελεγχθούν για αλλοιώσεις, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητά τους και την απόδοσή τους σε πραγματικές συνθήκες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.