Εντυπωσίασαν τον κόσμο οι τσελιγκάδες του Αστακού. Στο γκρουπ ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κώστας Μπαμπούρης (φωτογραφίες και videos).



Τσελιγκάδες Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Αστακού.
Γράφει η Δέσποινα Κάντζου.

Οι τσελιγκάδες είναι ένα παραδοσιακό γκρουπ, που κατεβαίνει κάθε χρόνο τις Απόκριες. Ανάγεται στην εποχή με τις Διονυσιακές λατρείες.
Ο ερχομός της άνοιξης φέρνει και την αναγέννηση της φύσης.
Η στολή τους είναι μια κάπα που παλιά ήταν φτιαγμένη από μαλλί από τις αίγες (κατσίκες), για να μην τις διαπερνά η βροχή και το κρύο. Είναι ζωσμένοι με μεγάλα κυπριά και κουδούνια. Οι τσελιγκάδες καθώς προχωρούν τα χτυπούν δυνατά για να ξορκίσουν το κακό, ούτως ώστε η νέα καλλιεργητική περίοδος να είναι με την μέγιστη παραγωγή, καθώς και ο πολλαπλασιασμός του ζωικού πληθυσμού να είναι ικανοποιητικός.
Οι τσελιγκάδες, είναι ο πρόδρομος του Αστικιώτικου καρναβαλιού.
Το 1998 το γκρουπ πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μεσολογγίου, και πήρε και το β' βραβείο.
Το 1999 δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος και πήρε μέρος στο καρναβάλι της Ναυπάκτου, παίρνοντας και εκεί το β' βραβείο.
Το 2000 σαν Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος πλέον, πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μοσχάτου. Εκεί πήρε το βραβείο του πιο παραδοσιακού γκρουπ.
Από εκεί και μετά στον Αστακό δημιούργησαν μαζί με τις γυναίκες του τόπου μας, και αργότερα με την συμμετοχή του Δήμου, το Αστακιώτικο Καρναβάλι!!!









































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.