Δημοσιεύθηκε 7 Αυγούστου 2024 - 07:29
Της Αλεξάνδρας Γκίτση.
Σε εξέλιξη η διαδικασία διάσωσης του χειμαζόμενου ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Ποιος επενδυτής εμφανίζεται πιο… διαβασμένος. Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος.
Με το ταμείο να είναι μείον, η Avramar, ο μεγαλύτερος ιχθυοκαλλιεργητικός όμιλος της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο για να διασώσει το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο. Τον ιχθυοπληθυσμό της.
Για τη σίτιση και την παραγωγή 1 κιλού ψάρι χρειάζονται τουλάχιστον 2 κιλά τροφής -η τιμή της τροφής είναι 1,25 ευρώ/κιλό. Χρήματα τα οποία όχι απλά δεν περισσεύουν, δεν υπάρχουν.
Αντιθέτως η οικονομική δυσπραγία στην οποία βρίσκεται η εταιρεία την έχει οδηγήσει εκ νέου στις τράπεζες από τις οποίες έχει ζητήσει νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του deal διάσωσής της.
Όμως ο χρόνος πιέζει και η ανάγκη για τη σίτιση, παρ’ ότι έχουν μειωθεί οι παραγόμενες ποσότητες, παραμένει. Για να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο η εταιρεία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο Euro2day.gr, έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλους προμηθευτές ιχθυοτροφών και τους δίνει τελικό προϊόν, δηλαδή ψάρια, προκειμένου να της παραδίδουν τροφές για να συνεχίσει να σιτίζει τα ψάρια που βρίσκονται στους ιχθυοκλωβούς της. Παράλληλα έχει αναγκαστεί, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα, να πουλά μικρά ψάρια, βάρους 200-250 γρμ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαδικασία στο VDR με τους τρεις επενδυτές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση της διαδικασίας διάσωσης του ομίλου, να ενημερώνονται για την χρηματοοικονομική της κατάσταση, ενώ πραγματοποιούνται και επιλεγμένες επισκέψεις σε μονάδες της.
Οι πιο καλά διαβασμένοι για τον κλάδο και τον ιχθυοκαλλιεργητικό όμιλο που μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει και τις περισσότερες διευκρινήσεις εμφανίζονται να είναι οι Ισπανοί της Atitlan. Η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα, που συμμετέχει στο VDR, κρατά στάση αναμονής, αναφέρουν άλλες πηγές, ενώ outsider θεωρείται η Diorasis, βασικός μέτοχος της Philosofish, που ενδιαφέρεται για συγκεκριμένες μονάδες και όχι για το σύνολο του ελληνικού ομίλου.
Ο στόχος των τραπεζών είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ωστόσο ακόμη είναι θολό αν η Avramar θα διασωθεί εν συνόλω, που είναι βασικός όρος της διάσωσης, ή θα σπάσει σε κομμάτια.
Κρίσιμο επίσης είναι τι «κούρεμα» που θα δεχτούν να υποστούν οι τράπεζες, στο άνοιγμα των 400 εκατ. ευρώ ώστε το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο. Μια άλλη παράμετρος είναι η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η βιομάζα και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν προκειμένου ο ιχθυοκαλλιεργητικός όμιλος να επανέλθει.
Με βάση εκτιμήσεις στελεχών την αγοράς απαιτούνται τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 45.000 ψαριών. Επίσης παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος θα είναι ο ρόλος, αν θα υπάρξει, στην επόμενη ημέρα του ομίλου, των σημερινών μετόχων της Avramar που πέταξαν λευκή πετσέτα. Amerra και Mubadala, οι μετοχές των οποίων έχουν ενεχυριαστεί για να προχωρήσει η διαδικασία και η εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ, παραμένουν στην εικόνα.
από χρεοκοπία σε χρεοκοπία και από διάσωση σε διάσωση με λεφτά δικά μας
ΑπάντησηΔιαγραφήφανταστείτε να μην ήταν και δυναμικός κλάδος με δυναμικούς επιχειρηματίες όπως μας τον πλασάρουν με πληρωμένες ιλουστρασιόν διαφημιστικές καταχωρήσεις
επιδοτήσεις, δάνεια και κουρέματα
έτσι να γίνουμε και εμείς επιχειρηματίες ρε παιδιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ
ΚΑΙ ΑΜΑ ΨΑΧΤΕΙ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΑΥΡΑΚΙ