Απαγορευτικό στις συναλλαγές με μετρητά από 3000 ευρώ και πάνω.



Τέλος από την 1η Απριλίου οι συναλλαγές των καταναλωτών με μετρητά για αγορές προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών αξίας άνω των 3.000 ευρώ.
Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα κάθε συναλλαγή, εφόσον η αξία της υπερβαίνει το ποσό αυτό θα γίνεται υποχρεωτικά με πιστωτική κάρτα ή χρεωστική κάρτα ή με τραπεζική επιταγή, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (10/2/2011) η απόφαση αναφέρει ότι η υποχρεωτική χρήση κάρτας ή επιταγής για ποσά 3.000 ευρώ και άνω θα ισχύσει μέχρι και τις 31/12/2011. Από την ημερομηνία αυτή και μετά το μέτρο θα ισχύσει για αγοραπωλησίες από τα 1.500 ευρώ και άνω, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρσι, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί.

Για αγορές με δόσεις.
Η υπουργική απόφαση προβλέπει το τι θα ισχύει ακριβώς για τις αγορές με δόσεις, τις αγορές με δάνειο και τις επιστροφές αγαθών. Ετσι, υποχρεωτικά με τη χρήση κάρτας ή επιταγής θα γίνεται η καταβολή προκαταβολής ή δόσης για την αγορά προϊόντος ή την παροχή υπηρεσίας αξίας άνω των 3.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποσό της κάθε δόσης. Αν για παράδειγμα αγοράσει κάποιος ένα ψυγείο αξίας 6.000 ευρώ με 12 άτοκες δόσεις, η πληρωμή της μηνιαίας δόσης των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας ή επιταγής.
Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα) με ανταλλαγή- π.χ. αγοράζει κάποιος αυτοκίνητο από μάντρα, δίνοντας το παλαιό του- η διαφορά της αξίας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, εφόσον αυτή υπερβαίνει το όριο των 3.000 ευρώ, θα γίνεται επίσης με κάρτα ή επιταγή. Εστω για παράδειγμα ότι αγοράζει κανείς αυτοκίνητο αξίας 10.000 ευρώ και εισπράττει για το παλαιό του 7.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 3.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει μέσω κάρτας ή επιταγής.
Τα ίδια ισχύουν και στη περίπτωση επιστροφής αγαθών, εφόσον μεταγενέστερα η απαίτηση του ιδιώτη συμψηφιστεί με επόμενη αγορά, το ύψος της οποίας υπερβαίνει την αξία των 3.000 ευρώ. Π.χ. αν κάποιος έχει λάβει σαν δώρο μια οικοσκευή αξίας 1.500 ευρώ και θελήσει να την αλλάξει, αγοράζοντας μια άλλη αξίας 3.500 ευρώ, για τα επιπλέον 500 ευρώ άνω των 3.000 πρέπει να χρεώσει την κάρτα του ή να εκδώσει επιταγή.

Για αγορές με δάνειο.
Χρήση κάρτας ή επιταγής απαιτείται και για την περίπτωση αγοράς ενός προϊόντος με δάνειο, εφόσον το υπολειπόμενο ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Εστω ότι κάποιος παίρνει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για την αγορά σπιτιού αξίας 110.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν μέσω κάρτας ή επιταγής.
Παράταση δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα γίνει για πρώτη φορά υποχρεωτικά μέσω του Τaxisnet.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, για όσους επαγγελματίες η διαχειριστική περίοδος λήγει στις 31/12/2010, οι έχοντες βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 12 Απριλίου. Επίσης όσοι τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας μέχρι τις 23 Μαΐου.
Εξαιρούνται της υποχρεωτικής υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ με την ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του Τaxisnet, και μπορούν να την υποβάλουν σε έντυπη μορφή, όσοι υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης εντός του έτους 2010.

Ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις.
Επιτρέπεται η πληρωμή με μετρητά για αγορές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους ο πελάτης δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει με κάρτα ή επιταγή (π.χ. αν είναι ηλικιωμένος, όταν η συναλλαγή γίνεται σε ημέρες και ώρες που οι τράπεζες είναι κλειστές). Στις περιπτώσεις αυτές ο έμπορος κόβει κανονικά απόδειξη είσπραξης των μετρητών, την οποία εντός δύο ημερών από την έκδοσή της υποχρεούται να καταθέσει σε τράπεζα. Το παραστατικό της τράπεζας και η απόδειξη που έκοψε στον πελάτη του, διαφυλάσσονται με ευθύνη του εμπόρου.
Σημειωτέον ότι στην απόδειξη που θα κόβει ο έμπορος θα αναγράφει το ποσό, τον τρόπο εξόφλησης, την αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, καταβολή σε δόσεις, εξόφληση). Την ίδια διαδικασία ακολουθεί ο έμπορος αν πρόκειται για προκαταβολή.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση κάρτας ή επιταγών για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ, οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, που η αξία τους καλύπτεται με επί μέρους διαδοχικές προκαταβολές, διαφορετικών από τον τελικό καταναλωτή, προσώπων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις λίστες γάμου. Αν όμως η συνολική αξία της αγοράς προϊόντων από έναν καταναλωτή μέσω μιας λίστας γάμου υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, τότε η διαφορά πρέπει να πληρωθεί με κάρτα ή επιταγή.

13 σχόλια:

  1. Άντε και καλή τύχη μάγκες. Νομίζω ότι μόνο αυτό "κολλάει" στην παραπάνω ανάρτηση. Αν θες το ανεβάζεις κιόλας. Παύλος Σιδηρόπουλος. http://www.youtube.com/watch?v=ZS79uNuzFgw&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ληστέψανε την τράπεζα/και τι με νοιάζει εμένα/δεν είμαι με κανένα/δεν είμαι με κανένα

    Σωστός ο στίχος. Όντως πάει κουφέτο με την περίσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παντα γίνονται για την εξυπηρέτηση των τραπεζών!! ολα θα παιρνουν μεσα απο εκει...
    και ο Σοσιαληστης κυριος Παπανδρεου τους κανει ολα τα χατηρια!!! υπηρετης τους πιστος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι απίστευτο πριν κλήση μήνα το BLOG που επιμελείστε να αρχίσει να πολιτικοποιείται κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τις απόψεις στα σχόλια των αναγνωστών μας δεν τις λογοκρίνουμε αν δεν είναι υβριστικές οι συκοφαντικές και τηρούν ένα επίπεδο. Η γνώμη του αναγνώστη 8:13 είναι η δική του και μόνο η δική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αληθεια γιατι ενοχληθηκε ο κυριος 9:30 ? η αποψη αυτη ειναι δικη μου και μονο δικη μου...δεν εχει καμια σχεση το blog ..
    επι της ουσίας τωρα ...απο ποτε απαγορεύεται να κανουμε κριτικη σε εναν πρωθυπουργο και σε μια κυβερνηση?
    ζουμε σε δημοκρατική χωρα νομίζω εκτος κι αν το ΔΝΤ εχει αντιρηση και σ'αυτο
    φανταστείτε ολα αυτα τα μετρα να τα ειχε παρει αλλη κυβερνηση...ισως τοτε ο παραπανω αναγνωστης να συμφωνουσε μαζι μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ 30 Μαρτίου 2011 8:13 τα πήρες όλα ίσωμα. Φαντάζομαι δεν έχεις την παραμικρή ιδέα ούτε από αγορές, ούτε από την εξάρτησή μας από αυτές αλλά ούτε και για το ρόλο που παίζουν οι Τράπεζες στην οικονομία μιας χώρας και στη λειτουργία της. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν ξέρουμε (ξέραμε) εμείς τι θέλουμε και γιατί ζούμε. Μας βολεύει η κατάσταση και το έχουμε δει την ευκολία μας και τίποτα άλλο και σε αυτά που ζούμε και σε αυτά που λέμε. Όχι δεν επιθυμώ και ούτε ποτέ επιθυμούσα σοσιαλιστικά - κομμουνιστικά καθεστώτα. Επιθυμώ τη δύναμη της λογικής και της ευθύνης (και της κρατικής και της κοινωνικής και της εταιρικής και της ατομικής). Όταν οι τράπεζες έδιναν τα λεφτά αέρα πατέρα είχαμε βολευτεί και δεν φώναζε κανένας (πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν εξαιρέσεις). Όταν με αυτά τα λεφτά περνάγαμε τα διόδια και τη γέφυρα στο Ρίο Αντίρριο μιλάγαμε για μεγάλα έργα. Τώρα το παίζουμε τζάμπα μάγκες και έχουμε και το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Το πρόβλημα το δικό μας ήταν πάντα ο εύκολος πλουτισμός. Χρηματιστήρια, φωτοβολταϊκά, κτηματαγορά, επιδοτήσεις κλπ κλπ. Και φτάσαμε στο αίσιο έτος 2011 για να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι αν δεν ενδιαφερθούν μόνοι τους για την επένδυσή τους, δεν τους βοηθάει κανένας. Όταν οι ίδιοι έχουν κατασπαράξει την Αγροτική Τράπεζα. Οι τράπεζες έχουν ένα ρόλο στο συγκεκριμένο σύστημα που ζούμε. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πολύ πολύ νωρίτερα. Και κράτος δεν φτιάξαμε και για να σώσουμε μια χώρα που κάνει ελεύθερη πτώση στο κενό, είμαστε έτοιμοι να τραβήξουμε το σχοινί ένα μέτρο πριν γίνει η σύγκρουση με το έδαφος. Ότι έχουν γίνει ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών έχουν γίνει. Αυτή η ώρα όμως δεν είναι κατάλληλη για να λέει ο καθένας ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι. Το κράτος πάει να ελέγξει την κυκλοφορία του χρήματος γιατί το μαύρο χρήμα στην αγορά πάει σύννεφο. Δεν το κάνει για να κονομήσουν οι τράπεζες. Μακάρι να το κάνανε γι αυτό. Πάει να το ελέγξει και το χειρότερο να το συγκεντρώσει. Και αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είστε νέοι άνθρωποι και ασχολείστε με το τι θα λέγαμε αν θα έπερνε μέτρα ο ένας ή ο άλλος. πρέπει να ντρέπεστε που είστε νέοι άνθρωποι και έχετε μείνει σε όλα τα αρτηριοσκληρωτικά. άκου και το τραγούδι του σιδηρόπουλου. Τη δεκαετία του 1970 γράφτηκε. ούτε χθες ούτε προχθές. τις ηλικίες σας δεν τις ξέρω αλλά αν είστε νέοι συνέλθετε, γιατί εσείς θα την πληρώσετε τη νύφη των επιλογών των δικών μας. Εμείς οι μεγαλύτεροι πληρώνουμε τα λάθη των επιλογών μας βλέποντας το μέλλον των παιδιών μας ζοφερό και αβέβαιο. Και είστε τυχεροί που δεν ζήσατε εποχές πράσινων και γαλάζιων και κόκκινων καφενείων. Μην το χαλάτε τώρα. Μην ξαναγυρνάτε πίσω. Και ότι λέτε να το λέτε με γνώμονα το δικό σας καλό αλλά και της κοινωνίας. Έτσι θα αλλάξετε τα πράγματα. Όχι με το τι έκανε ο Πανανδρέου, ο Σαμαράς κι όποιος άλλος μας κυβερνάει ή μας έχει κυβερνήσει. Η κριτική είναι απαραίτητη να γίνεται αλλά πάντα για την πρόοδο και την αποφυγή επαναλήψεων των ίδιων λαθών. Ο έλεγχος είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να μάθουμε να τον κάνουμε (σαν κράτος) από πριν και όχι μετά, γιατί τότε συντηρούμε και διαιωνίζουμε τα ίδια πάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι υπερασπιστές της γενιάς των "αγωνιστών" του Πολυτεχνείου...
    Οι "αγωνιστές" έγιναν υπουργοί,επίτροποι στην Ε.Ε γενικοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών, ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι,Συνδικαλιστές,Δήμαρχοι....πήραν δουλειές απο το δημόσιο(δικά μας παιδιά ωρε!!)βολεύτηκαν στο σύστημα το οποίο κάποτε πολέμησαν.....
    Οι "αγωνιστές" πήραν σύνταξη στα 50 με 55(με κατι αποζημιωσεις και εφαπαξ "να" με το συμπάθιο)
    Οι "αγωνιστες" εφτιαξαν το εξοχικο τους , πηραν ενα καλο διαμερισμα στα βορεια προαστια,μια μερσεντες , ενα τζιπ, ενα σκαφος βρε αδερφε για αναψυχη στο Ιονιο...
    βόλεψαν τα δικα τους παιδια...και τωρα πίνοντας τα ουζάκια τους με μεζέ χταπόδι στην παραλία αναπτυσουν την δικη τους θεωρια ["το τραπεζικο συστημα ειναι αναγκαιο" πρεπει να κανουμε θυσιες ολοι" "το δημοσιο να μειωθει" "τα λαμογια να πανε φυλακη"κλπ]
    Οι "αγωνιστες" Βασιλικοτεροι του Βασιλεως...
    αλλα και "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι ανταμα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλά αυτή τη θεωρία την έχω βαρεθεί 5:17. τίποτα πιο καινούριο. δεν έχεις άδικο, αλλά κάτι πιο καινούριο? και σένα για θεωρητικό σε κόβω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί διαχειρισταί του blok είμαι ο 9.40 και επανέρχομαι να σας πω αφού σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας ότι σε καμιά περίπτωση δεν εννοούσα να λογοκρίνετε τα σχόλια των αναγνωστών. Ούτε ενοχλήθηκα από την κριτική του 8.13 την άποψη του χώρου του εκφράζει και καλά κάνει, δικαίωμα του. Απλά ήθελα να πω ότι ένα μπλοκ σαν το δικό σας ενδιαφέρει και είναι πολύ χρήσιμο να ασχολείται με τα τοπικά προβλήματα και νέα. Όταν ανεβάζετε θέματα που άπτονται της γενικότερης πολιτικής σκηνής αποτελούν το έναυσμα για αντεγκλήσεις, κατά την γνώμη μου. Και αγαπητέ 9.30 δεν εννοούσα όπως θα πρέπει να κατάλαβες τις δικές σου απόψεις που μου είναι τελείως μα τελείως αδιάφορες. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ 10:23 πραγματικά κύριος σκοπός μας είναι να ασχοληθούμε με τα τοπικά θέματα, αλλά όπως καταλαβαίνεις και κάποια γενικά που ενδιαφέρουν γιατί επηρεάζουν τη ζωή μας δεν γίνεται να μην αναφερθούν. Σε καλωσορίζουμε και περιμένουμε πάντα τη συμμετοχή σου στο blog με τη γνώμη σου, τα σχόλια σου αλλά και ανάρτηση τη δική σου με οποιοδήποτε θέμα τοπικό ή μη. Σε ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε κάποιο χρονικό διάστημα, του χρόνου, το επόμενο, το παραεπόμενο έτος το ποσό θα πέσει στα 2.000. Αργότερα στα 1.000 και όσο πάει θα κατεβαίνει. Όλα πάνε ρολόι, σύμφωνα με όσα έχει πει ο ΠατροΚοσμάς και ο π. Παΐσιος...
    Όποιος δεν θα έχει την "Κάρτα" (βλ. Κάρτα του πολίτη) δεν θα μπορεί να πληρώνεται ή να αγοράσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.