Κινητικότητα για την αξιοποίηση Αιτωλοακαρνανικής δημόσιας περιουσίας.


Έτοιμη να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων η κυβέρνηση. Εφτασφράγιστο μυστικό το νέο «πρότζεκτ» για τον Αστακό, που πιθανότατα θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.
Μετά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, το στοίχημα που έβαλε η κυβέρνηση και που ως χώρα πρέπει να κερδίσουμε, είναι αυτό της ανάπτυξης. Και σ’ αυτό κανείς δεν υπάρχει που να διαφωνεί. Το έχει άλλωστε με τον πλέον σαφή και απόλυτο τρόπο πει ο πρωθυπουργός, το έχει τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το λένε οι πρόεδροι των υπολοίπων κομμάτων. Μέχρι και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει κάνει σχετικές αναφορές. Συμφωνεί η «αγορά», έχουν ταυτόσημη άποψη οι κοινωνική εταίροι και οι παραγωγικές τάξεις. Ανάπτυξη! Αυτή είναι η λέξη που άπαντες χρησιμοποιούν, αυτή είναι η πολιτική που όλοι σήμερα υιοθετούν. Μην ξεχνάμε ότι 50 δις πρέπει να βρει η κυβέρνηση, η οποία και ξεκινά από περιπτώσεις ιδανικά προσφερόμενες προς αξιοποίηση: Πλατυγιάλι, εργοταξιακοί χώροι Γέφυρας και «φιλέτο» 300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι.
Πρόκειται για τρία ενδεικτικά παραδείγματα περιουσίας της χώρας που μένει ανεκμετάλλευτη. Μετά το φιάσκο του Αστακού και τα όσα ευτράπελα ακολούθησαν, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι ενοχλήθηκε τόσο που ζήτησε εναλλακτικά σενάρια άμεσης εφαρμογής. Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, πλουτοπαραγωγικών πηγών και εθνικών πόρων, ο Αστακός βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας. Και σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες της «Συνείδησης», κατά πάσα πιθανότητα σε 10-15 ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων που φέρεται ήδη να έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και που άμεσα θα παρουσιάσει, ίσως ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ίσως μάλιστα απ’ την Αιτ/νία (!!!), δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση. Η κινητικότητα ωστόσο των τελευταίων ημερών καταδεικνύει πως κάτι κυοφορείται. Χθες πάντως υπήρξε σχετική συνάντηση εργασίας–προετοιμασίας στην Περιφέρεια Δ.Ε., όπου παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της AKARPORT κ. Βασίλης Κούτσης.
Όσον αφορά τώρα τους εργοταξιακούς χώρους της γέφυρας «Χαρ. Τρικούπης» (Ρίου–Αντιρρίου), είναι γνωστό ότι από ετών υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και μελέτες για την αξιοποίησή τους. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι, έστω και με πολυετή καθυστέρηση, η κυβέρνηση είναι σήμερα έτοιμη να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού. Οι πρόσφατες αναφορές του υπ. Επικρατείας Χαρ. Παμπούκη στο «θεσμό επιφανείας» φαίνεται ότι θα βρουν ιδανικό πεδίο εφαρμογής στα 223,5 στρέμματα στη σκιά της γέφυρας, που θα παραμείνουν μεν, ως γη στην κατοχή του δημοσίου, αλλά θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση για 50 ή και πολύ περισσότερα χρόνια σε επενδυτές, οι οποίοι και θα διατηρούν στην κυριότητά τους ότι επενδύσουν στην επιφάνεια της έκτασης!


Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και στους δυνάμει επενδυτές συγκαταλέγεται και η κοινοπραξία Γέφυρα που έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται ήδη τη γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου. Οι μέτοχοι της κοινοπραξίας είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος (από τους μεγαλύτερους του κόσμου) Vinci (57%), η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ (22%) και οι επίσης ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες J&P–Άβαξ (12%) και Αθηνά. Ενδιαφέρον για τους εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας είχε εκδηλώσει και η Qatar Holding, η οποία δεν το έχει αποσύρει μετά το ναυάγιο της «πράσινης» επένδυσης στον Αστακό. Οι Άραβες ζήτησαν μάλιστα και έλαβαν πλήρη στοιχεία για την περιοχή, δορυφορικές απεικονίσεις, τοπογραφικά.
Όλα αυτά «πακέτο» με τα 300 στρέμματα στο Μεσολόγγι που ενδείκνυνται για βιομηχανική αξιοποίηση. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την εκμετάλλευση ακινήτων–φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου φέρεται να είναι και ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Αιγύπτου, η Orascom που ελέγχεται από την οικογένεια Σαουίρις. Στα σχέδια της ΚΕΔ, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όποιον αναλάβει την 50ετή εκμετάλλευση της έκτασης, περιλαμβάνεται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή μίας από τις μεγαλύτερες μαρίνες της περιοχής, η κατασκευή εμπορικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.