Πυρηνελαιουργείο στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ στο Πλατυγιάλι;

Πυρηνελαιουργείο που «άναψε φωτιές» και σφοδρές αντιδράσεις με τη λειτουργία του στη Βασιλική της Λευκάδας, πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο Πλατυγιάλι του Αστακού. Τι απαντά η εταιρία.
Το θέμα δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ακόμη την τοπική κοινωνία του Αστακού, όμως στην Λευκάδα προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις με την επαναλειτουργία του και μόλις πριν από λίγες μέρες, κάτοικοι της Βασιλικής προέβησαν σε κινητοποίηση, αναφέροντας πως η λειτουργία της μονάδας , ρυπαίνει τον αέρα, το έδαφος, ενώ προκαλεί και ηχορύπανση, σε μια περιοχή που επιδιώκει μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξα και κάθε χρόνο φιλοξενεί ναυταθλητικούς αγώνες.
Από την πλευρά της η εταιρία απαντά σε έντονο ύφος, γνωστοποιεί πως θα προσφύγει κατά του φορέα που έκανε τις μετρήσεις και παράλληλα ότι έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για μετεγκατάσταση στο Πλατυγιάλι.
Όλα ξεκινούν το 1986 η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λευκάδας κατασκεύασε και άρχισε να λειτουργεί εργοστάσιο ραφιναρίας και τυποποίησης ελαίου, στην παραθαλάσσια περιοχή Βασιλική, όπου εδώ και κάποια χρόνια πραγματοποιούνται ιστιοπλοϊκοί αγώνες .
Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, η ΕΓΣΛ ανέστειλε την λειτουργία του εργοστασίου το οποίο, σύμφωνα με κάτοικους, επιβάρυνε με ρύπους την ευρύτερη περιοχή.
Το 2007 το εργοστάσιο αγοράστηκε από την εταιρεία «Grecolio Ε.Π.Ε.» (συμφερόντων Ναστούλη-Κελίδη) και άρχισε να κινεί τις διαδικασίες για να λάβει άδεια λειτουργίας και έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
«Δεν υπέγραψα κατ΄αρχήν την άδεια ως Νομάρχης», λέει ο σημερινός Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής. «Τότε οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν το αίτημά τους στο Σ.τ.Ε., το οποίο τους δικαίωσε, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τους ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους».
Εν τω μεταξύ, πριν λίγους μήνες στο πακέτο των μετοχών συμμετέχει και η «Pek Enterprise», συμφερόντων του Παύλου Βαρδινογιάννη.

Ρεπορτάζ : Πυρηνελουργείο Βασιλικής from studiolefkatas on Vimeo.

Το εργοστάσιο αρχίζει να λειτουργεί, παρά την αντίθεση και τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι έστειλαν έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται : «η εταιρεία μέτρησης ρύπων ΠΑΚΟΕ διενεργεί από 17 έως 26-2-2011 ελέγχους, οι οποίοι δείχνουν ότι το 78% των μετρήσεων ξεπέρασε το ανώτατο επιτρεπτό όριο και για τις τρεις παραμέτρους (μετρήσεις ρύπων στον αέρα, στο έδαφος (υγρά απόβλητα) και το θόρυβο) από 5-6 φορές , δηλαδή κατά 500-600%. Επίσης το διαπιστευμένο εργοστάσιο ΒΙΟ ΗΠΕΙΡΟΣ, διαπιστώνει υψηλά τοξικά φορτία στα χαντάκια (νερό) γύρω από το εργοστάσιο, με τελικούς αποδέκτες τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα.
«Στις 8-3-2001 συνεκλήθη έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο και ομόφωνα αποφασίσαμε να κλείσει το εργοστάσιο και να συμπαρασταθούμε ενεργά στους κατοίκους της Βασιλικής», τονίζει ο Δήμαρχος. «Μετά από αρκετές συναντήσεις με τον Aντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπους των πολιτών και εκπροσώπου της εταιρείας, οι τελευταίοι με διαβεβαίωσαν ότι έχουν ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του εργοστασίου στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ στο Πλατυγιάλι του Αστακού. Παρόλα ταύτα οι κάτοικοι της Βασιλικής έχουν δημιουργήσει ομάδες ασφάλειας και επιτηρούν σε 24ωρη βάση το εργοστάσιο, για να μην τεθεί ξανά σε λειτουργία.


Ανακοίνωση της εταιρίας.
Η εταιρία GRECOLIO ενημερώνει υπεύθυνα τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Βασιλικής και την κοινή γνώμη της Λευκάδας για τα παρακάτω:
- H κατευθυνόμενη και μεθοδευμένη ενημέρωση για ρύπανση από την εταιρία μας έπεσε στο κενό. Οι επίσημες αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι δεν υπάρχει ρύπανση του περιβάλλοντος.
- Αναφορικά με τις αναλύσεις και μετρήσεις που κυκλοφορούν και υπογράφονται από το ΠΑΚΟΕ, επισημαίνονται τα εξής:
• Eπιστημονικά είναι διάτρητες και κατευθυνόμενες.
• Όσοι επίσημοι κρατικοί φορείς και επιστήμονες έλαβαν γνώση για την ύπαρξή τους δεν τις αποδέχονται και γελούν.
• Τα στοιχεία των συγκεκριμένων μετρήσεων δυστυχώς για το ΠΑΚΟΕ, αφορούν άλλη καύσιμη ύλη και όχι το πυρηνόξυλο και τον ελαιοπυρήνα.
• Πρέπει να γνωρίζει το ΠΑΚΟΕ ότι ενώσεις Η2S υδροθείου και SO2 διοξειδίου του θείου, προέρχονται από καύση μαζούτ, ντιζελ κ.λ.π.
• Όλοι γνωρίζουν ότι η καύση του πυρηνοξύλου δεν περιέχει ενώσεις θείου.
• Όλοι γνωρίζουν ότι το πυρηνόξυλο είναι βιομάζα. Είναι εναλλακτική και ήπια μορφή ενέργειας.
• Η εταιρία για την δυσφήμιση και για την τρομοκράτηση των κατοίκων έχει κινήσει την διαδικασία για υποβολή αγωγής τόσο στο ΠΑΚΟΕ όσο και στους διακινητές της. Όλοι θα λογοδοτήσουν σύντομα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
- Ο έλεγχος που έγινε από Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο χώρο του εργοστασίου σχετικά με την τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, κατέδειξε ότι η εταιρία τηρεί τους ουσιαστικότερους όρους λειτουργίας της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεσμευθήκαμε στην Επιτροπή ότι θα εφαρμόσουμε όποιο επιπλέον μέτρο μας προταθεί στα πλαίσια θωράκισης του περιβάλλοντος.
- Η εταιρία θα δεχθεί κάθε έλεγχο που θα γίνει από επίσημα και θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Δεν δέχεται όμως υποδείξεις, ελέγχους και μετρήσεις από μη θεσμοθετημένους φορείς που δήθεν προστατεύουν το περιβάλλον και ενδιαφέρονται μόνο για ίδιο όφελος.
- Η εταιρία προστατεύει έμπρακτα το περιβάλλον και εφαρμόζει ότι μέτρο της έχει προταθεί. Ζητήσαμε επίσημα την διενέργεια ελέγχου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Η ημερομηνία ελέγχου ορίστηκε να γίνει κατά προτεραιότητα τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011.
- Η εταιρία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για άμεση μετεγκατάσταση της Μονάδος και αναμένει τις αποφάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
- Η εταιρία ενημερώνει ότι για την παρούσα Ελαιοκομική περίοδο η Μονάδα του Πυρηνελαιουργείου έχει σταματήσει να λειτουργεί από 1η Μαρτίου 2011.

Για τη GRECOLIO
Oι Διαχειριστές
Λευκάδα, 11 Μαρτίου 2011
Βασίλης Ναστούλης
Γιώργος Κελίδης

Πηγή: Εφημερίδα "Μαχητής" του Αγρινίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.