Άρση περιορισμών στη χρήση γης για Αιτ/νία-Λευκάδα.


Άρθηκαν οι περιορισμοί στη χρήση γης που εμποδίζουν την Τουριστική Ανάπτυξη σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα μετά από πιέσεις των βουλευτών Αν. Μακρυπίδη, σε συνεργασία με το Σπ. Μαργέλη Βουλευτή Λευκάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στόχευε στην άρση εμποδίων για την τουριστική Ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας που προέκυπταν από πρόσφατες διατάξεις για την χρήση γης.
Με την από κοινού υποβολή σχετικής ερώτησης (7771/14-12-2010) ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα και τις σοβαρές παρενέργειες που δημιούργησε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 168040/3-09-2010 των συναρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη που μεταξύ άλλων ανέφερε στην παρ.5 του άρθρου 3: «Σε ότι αφορά το κριτήριο της Γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές ορίζεται ότι σε μια τέτοια έκταση που βρίσκεται σε ζώνη περιμέτρου 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών αυτών χαρακτηρίζεται ως Γεωργική (Αγροτική) Γη Υψηλής Παραγωγικότητας αφού ως γειτνιάζουσα συνιστά ρυθμιστική ζώνη διαφύλαξης της όμορης προστατευόμενης περιοχής και με την απόλυτη προστασία αυτής της Αγροτικής Γης επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ομαλή εναλλαγή των τοπίων αλλά και η προστασία των προστατευόμενων περιοχών.»
Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγούσε νομοτελειακά σε μαρασμό, σε οικοδομική απραξία και κατ’ επέκταση σε τουριστική στασιμότητα όλες τις περιοχές της Παραλιακής Ζώνης Αιτ/νίας από Βόνιτσα- Πάλαιρο-Μύτικα-Αστακό αλλά και από την Λευκάδα, το Νυδρί έως τη Βασιλική και τα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό, στερώντας από εκατοντάδες και χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, αλλά και από χιλιάδες ιδιοκτήτες αξιοποίηση των παραλιακών ιδιοκτησιών τους, αφού προέβλεπε ότι σε απόσταση 300 μέτρων από τη ζώνη NATURA 2000, η γη θα χαρακτηρίζεται «Αγροτική γη Υψηλής Παραγωγικότητας» και θα επιτρέπεται μόνο γεωργική παραγωγή και εκμετάλλευση.
Ουσιαστικές και αποτελεσματικές ήταν οι κατ’ ιδίαν αλλεπάλληλες συναντήσεις των Βουλευτών Ανδρέα Μακρυπίδη και Σπύρου Μαργέλη τόσο με την υπεύθυνη Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, όσο και με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι πείσθηκαν για το δίκαιο του αιτήματος, που τους οδήγησε στην τροποποίηση της αρχικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την νεότερη με αριθμό 072528/26-1-2011 Κ.Υ.Α. που αναφέρει μεταξύ άλλων «Τροποποιούμε την κοινή υπουργική απόφαση 168040/3.09.2010 (ΦΕΚ 1528/Β/2010) ως εξής: Διαγράφονται το σημείο 7 του πίνακα 2 και η παράγραφος ε του άρθρου 3, και η περίπτωση 4 του πίνακα 3» , όπως προκύπτει και από την με αριθμό 552/2011 απάντηση στην υποβληθείσα από κοινού των δύο (2) Βουλευτών ερώτηση. Με την συγκεκριμένη τροποποίηση διαγράφτηκαν εξολοκλήρου οι διατάξεις που είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα.

Πηγή: PalairosNews

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή τι εξυπηρετούσε η αρχική απόφαση? Δεν έχω ακούσει κανέναν από το εξωτερικό να έρχεται στην Ελλάδα για σκί. Εκτός και αν το έκανε η κυρία Μπιρμπίλη για να αποφύγουμε κανένα καινούριο Βατοπαίδι. Αλήθεια γιατί τα παραλιακά χαρακτηρίζονται φιλέτα και τα ορεινά ιδιαίτερου φυσικού κάλους? Πάντως η Ελευθεροτυπία σήμερα γράφει για κάποια ακίνητα του Δημοσίου τα οποία έχει αποφασιστεί να παραχωρηθούν (ίσως και να εκποιηθούν, δεν το συγκράτησα) για τουριστική εκμετάλλευση και ω του θαύματος όλα (σχεδόν) είναι παραλιακά. Ρε, μήπως θέλανε να βάλουνε στο χέρι όλα τα παραλιακά για τίποτα μεγαλομεγάλους και το πήρανε πίσω από το πολύ το κράξιμο? Και αυτή η Natura τέλος πάντων τι προστατεύει? Γιατί σε όλη τη Λευκάδα αλλά και στα υπόλοιπα μέρη που αναφέρονται στην ανάρτηση, τα σκατά στη θάλασσα πέφτουνε. Και τα σκουπίδια σε κάτι όγκους ορεινούς, που κι αυτοί Natura μπορεί να έχουν χαρακτηριστεί. Και δεν έχω δει την κυρία Μπιρμπίλη να έχει επιδείξει τον ίδιο ζήλο για την επίσπευση ολοκλήρωσης ή κατασκευής βιολογικών καθαρισμών σε μέρη σαν το δικό μας καλή ώρα. Τραγικές φαίνονται οι εποχές που θα διανύσουμε στο εγγύς μέλλον, αλλά μόνο μέτρα για ανάπτυξη δεν έχω δει ακόμα. Και τέτοιες αποφάσεις σαν αυτή της κυρίας Μπιρμπίλη μόνο αναστάτωση και πανικό προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν περνούσε η αρχική απόφαση πραγματικά αυτό θα ήταν η ταφόπλακα για την περιοχή μας. Υπερβάλλον ζήλος για το περιβάλλον για το φαίνεσθαι και όχι για την ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι υπερβάλλον ζήλος ή οργανωμένο έγκλημα? Εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τις προθέσεις της αρχικής απόφασης. Αυτό το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα (στην Ελλάδα ειδικά, αλλά όχι μόνο) και μια μεγάλη απάτη. Πόσα χρήματα βγάζει κάθε χρόνο ο Αλ Γκορ (πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ) στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος? Τεράστια ποσά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.