Άρνηση στη κατασκευή του ΧΥΤΑ Παλαίρου.


Γράφει η Βάσω Βήττα

Ήδη έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος όμως οι κάτοικοι παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους, εν αναμονή και της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους.
Ξεκίνησε η κατασκευή του ΧΥΤΑ Παλαίρου, χωρίς όμως τη συναίνεση των κατοίκων, που είχαν προβάλει σθεναρές αντιστάσεις στο ενδεχόμενο κατασκευής του, στο σημείο το οποίο επελέγη για τη χωροθέτησή του.
Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε πριν από ένα μήνα και ξεκίνησε τις χωματουργικές εργασίες. Οι κάτοικοι εξακολουθούν όμως να έχουν την ίδια άποψη και να υποστηρίζουν τα ίδια όπως και τότε, που η νομαρχία δημοπρατούσε το έργο, που είχαν συγκεντρωθεί στο διοικητήριο και είχαν αποτρέψει τη διαδικασία δημοπράτησης. Παρά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις τους, τελικά δεν πέτυχαν να ακυρώσουν το έργο, που θεωρούν ότι θα βλάψει το περιβάλλον και κυρίως τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, λόγω της θέσης του. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατατέθηκε αίτημα ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων και αναμένεται η συζήτηση, που έχει προσδιοριστεί για το Νοέμβριο του 2011.
Ο τότε δήμαρχος Παλαίρου και σημερινός Ακτίου - Βόνιτσας Ν. Σολδάτος, είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα την περιοχή. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΑΙΧΜΗΣ, ο κ. Σολδάτος εξηγεί τους λόγους που τον κάνουν να αντιδρά, τονίζοντας ότι το έργο αυτό αφενός δεν ταιριάζει με το χαρακτήρα που έχει δοθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, και αφετέρου δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο. Το έργο σχεδιάστηκε το 2001. Από τότε όμως μέχρι σήμερα, και κυρίως τώρα με τον Καλλικράτη, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Έχει διαφοροποιηθεί ο οδικός χάρτης, και τα οδικά δίκτυα, με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται, εξυπηρετούν καλύτερα την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αγρινίου, παρά την δημιουργία ΣΜΑ σε διάφορα σημεία και από’κει τη μεταφορά στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Αυτό δημιουργεί αυξημένο κόστος λειτουργίας που καταστούν το έργο επισφαλές για τη βιωσιμότητά του.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συμμετοχή στο νέο σύνδεσμο, των δήμων Ακτίου - Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Όμως κάποια διαμερίσματά τους, εξυπηρετούνται καλύτερα από το ΧΥΤΑ Στράτου, λόγω της μικρότερης απόστασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προαναφερόμενοι δήμοι συμμετέχουν ήδη στον σύνδεσμο της 3ης γεωγραφικής ενότητας. Η κατασκευή του δρόμου Αμβρακία - Άκτιο πάντως θα δώσει τη δυνατότητα της μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αγρινίου σε πολύ λίγο χρόνο. Σήμερα τα σκουπίδια των δυο δήμων εναποτίθενται στις χωματερές Βόνιτσας και Αστακού, που λειτουργούν ακόμα. Έτσι για όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται μη αναγκαία η κατασκευή και τέταρτου ΧΥΤΑ στο νομό.

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος αυτό που συμβαίνει σε αυτόν εδώ τον τόπο? Δεν υπάρχει μία, μια κοινωνία είναι διχασμένη για το έργο (ευτυχώς που δεν γίνεται της Κερατέας), η υπόθεση είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητά της "παίζονται" και ο εργολάβος έχει ξεκινήσει χωματουργικές εργασίες. Τι ακριβώς συμβαίνει? Είμαστε σοβαροί ή ήρθε η ώρα να πέσουμε στη θάλασσα για να δούμε αν είμαστε ξύπνιοι? Πάντως εγώ βλέπω αδράνεια και από τη Δημοτική αρχή και από τους πολίτες που είχαν εναντιωθεί παλιότερα. Βλέπω να γίνεται κάτι σαν το λιμάνι το δικό μας. Θα έχει ψιλοολοκληρωθεί το έργο και θα βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας μια απόφαση ότι είναι παράνομο το έργο του ΧΥΤΑ στην Πάλαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.