Γράφει η Βάσω Βήττα
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή Δημαρχιακών μεγάρων στους περισσότερους από τους 29 πρώην δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν την επίσημη εφαρμογή του Καλλικράτη, εγκαινιάζονταν Δημαρχιακά κτίρια, με τελευταίο του Στράτου.
Μετά την εφαρμογή της νέας πραγματικότητας των Δήμων όμως, τα κτίρια αυτά δεν έχουν και μεγάλη χρησιμότητα. Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ στους μικρούς πρώην Δήμους έγιναν μεγαθήρια, στις σημερινές έδρες τα κτίρια δεν καλύπτουν τη λειτουργία των υπηρεσιών και μάλιστα για τη στέγασή τους δαπανώνται, σε πολλές περιπτώσεις, αρκετές χιλιάδες ευρώ για την ενοικίαση κτιρίων.
Τα περισσότερα από τα νεόδμητα Δημαρχιακά κτίρια «κληρονόμησε» όπως είναι φυσιολογικό ο Δήμος Αγρίνιου, στα οποία οι μόνες υπηρεσίες που λειτουργούν ακόμα, είναι αυτές που έχουν σχέση με την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, που δεν απαιτούν πολλούς υπαλλήλους. Έτσι η δημοτική αρχή, προσανατολίζεται στην ανάθεση μιας μελέτης αξιοποίησης αυτών των κτιρίων, ώστε να δει ποιες υπηρεσίες μπορεί να μεταφέρει εκεί, κυρίως στα κοντινά με την έδρα, όπως είναι αυτό της Νεάπολης, των Θεστιέων, του Στράτου κ.λπ. Το κεντρικό Δημαρχείο αδυνατεί να φιλοξενήσει όλες τις υπηρεσίες που είναι διασκορπισμένες είτε σε ενοικιαζόμενα, είτε σε άλλα δημοτικά κτίρια.
Η συνένωση έφερε στο νέο Δήμο Μεσολογγίου τα Δημαρχεία Αιτωλικού και Οινιάδων, καθώς και δυο κτίρια στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για παλιές υποδομές, που δεν εξυπηρετούν τις υπηρεσίες στο σύνολό τους. Η δημοτική αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της, ξεκίνησε την προσπάθεια για την εξεύρεση ενός κτιρίου, που θα καλύπτει τις ανάγκες, όμως ακόμα δεν έχει ευοδωθεί, αφού υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Στα Δημαρχεία Αιτωλικού και Οινιάδων στεγάζονται ακόμα οι υπηρεσίες των πρώην Δήμων, ενώ στο δεύτερο έχει προστεθεί το γραφείο επιχειρηματικής δράσης, που στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα Κατοχής, και στο Νεοχώρι μεταφέρθηκε το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης, αν και ακόμα δεν τέθηκε σε λειτουργία. Από τον Ιούλιο στο ισόγειο του κτιρίου του Νεοχωρίου, θα στεγάζεται και το ΚΕΠ, που, προς το παρόν, βρίσκεται σε ενοικιαζόμενο, του οποίου η σύμβαση μίσθωσης λήγει στο τέλος Ιουνίου.
Στο Δήμο Αμφιλοχίας περιήλθαν τρία κτίρια που είναι: του Ινάχου, του Μενιδίου και της Αμφιλοχίας. Στα δυο πρώτα στεγάζονται και λειτουργούν υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητα του πολίτη, όπως δημοτολόγια, ληξιαρχεία κ.λπ. Στου Μενιδίου λειτουργεί, εκτός των προαναφερόμενων υπηρεσιών, και το ΚΕΠ. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει άλλο ένα στο πρώην Δημαρχείο του Ινάχου στο Χαλκιόπουλο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα στη Μαλεσιάδα. Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να μην μπαίνει ο πολίτης στη διαδικασία μετακίνησης προς την έδρα, ενώ τώρα έχουν δημιουργηθεί και άλλες υπηρεσίες κατά τόπους, που πριν δεν υπήρχαν.
Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας ήταν άτυχος σε ότι αφορά το κεντρικό κτίριο που βρίσκεται στη Βόνιτσα, αφού σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες. Ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος και δεν μπορεί να στεγάσει επαρκώς καμιά σχεδόν υπηρεσία. Παράλληλα δεν υπάρχει ένας άνετος και αξιοπρεπής χώρος συνεδριάσεων. Έτσι το να διασκορπιστούν οι υπηρεσίες σε γύρω κτίρια ήταν μονόδρομος. Η δημοτική αρχή δεν συζητάει προς το παρόν για νέο κτίριο, καθώς υπάρχουν άλλες ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν. Στα πρώην Δημαρχεία της Παλαίρου και της Κατούνας στεγάζονται οι υπηρεσίες καθημερινής συναλλαγής με τους πολίτες συμπεριλαμβανόμενων και των ταμείων είσπραξης τελών.
Ένα από τα πιο καλαίσθητα και σύγχρονα κτίρια είναι το Δημαρχείο του Θέρμου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες στο ακέραιο, όπως και πριν, αφού ο Καλλικράτης δεν τον άγγιξε.
Στο Δήμο Ναυπακτίας, μετά τη συνένωση, οι ανάγκες στέγασης αυξήθηκαν, δεδομένου ότι πολλοί υπάλληλοι από τις ορεινές δημοτικές ενότητες μετακινήθηκαν στην έδρα, η οποία διαθέτει περιορισμένο χώρο, παρά το γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια έγινε επέκταση του Δημαρχείου. Έτσι οι τεχνικές υπηρεσίες και η πολεοδομία μεταφέρθηκαν στο υπερσύγχρονο και ολοκαίνουργιο πρώην Δημαρχείο Αντιρρίου. Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει ενέργειες για την ανακαίνιση του κληροδοτήματος Κοζώνη, για την στέγαση κάποιων υπηρεσιών. Για τις ανάγκες της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου παραχωρήθηκε χώρος στα γραφεία της Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Στο επίσης νεόκτιστο Δημαρχείο Χάλκειας, όπως και στα ορεινά Δημαρχιακά κτίρια, δηλαδή του Πλατάνου, της Αποδοτίας και της Πυλλήνης, παρέμειναν μόνο οι υπηρεσίες για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο Δήμος Ξηρομέρου επίσης βρήκε τρία καινούργια και άνετα Δημαρχεία, αυτά του Αστακού, των Φυτειών και της Αλυζίας. Θέμα χώρου δεν αντιμετωπίζει, αφού το πρώην Δημαρχείο Αστακού είχε ανακαινιστεί πρόσφατα και έγινε πιο λειτουργικό. Στην Αλυζία και στις Φυτείες παρέμειναν οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με την καθημερινή συναλλαγή των πολιτών, καθώς και οι υπηρεσίες καθαριότητας ως είχαν.
Βασω μου καλα τα λες ομως ποιος θα βγη να πει ανοιχτα την αληθεια οταν ηδη απο την εποχη του νομου για τον Καποδηστρια ξεραμε πως οι δημοι απο περιπου 1250 θα γινωνταν συντομα περιπου 300.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Θυμιος Σωκος τοσα χρονια νομαρχης πως ενεκρινε τοσα εκατομυρια πεταμενα ? Και το κομα του τον ανταμειψε Διοριζοντας τον στην Περιφερια Θρακης.Μην μεινει ανεργο το παιδι.
Τα ιδια ισχυουν και για το Σταματη.
Τωρα πληρωνεται κοροιδα.
17 εκατομυρια μεσα η νομαρχια αιτωλνιας, 4,5 η πατρα 4 η ηλεια. μπραβο τετοια πολιτικη κανω και ιγω ου ανιδεους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δημαρχιο στη Κανδηλα το προοθησε ο κυριος Ιωαννης Λυτρας,μη τυχων και βαλει ροδες η εδρα του Δημου και φυγει. Το υλοποιησε ο Ε. Γαλουνης τοτε δημαρχος, αμφοτεροι υποψηφιοι για το δημο ξηρομερου στις τελευταιες εκλογες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτα γα να ξερουμε τι ψηφηζωμε ,για το φιλο που εγραψε για τα σκουπιδια (καλως εκανε) Αστακου.
640 Μαθε οτι το Δημαρχειο Κναδηλας οταν εγινε 1998-99 στοιχησε με το οικοπεδο 450.000.000 δρχ{τοτε δεν ειχαμε ευρο ακομη).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚολοσιαιο ποσο για την εποχη του.
Αυτα για την ιστορια της φτωχης ελλαδας.