Ο ήλιος που ξεμέθυσε.


Γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Κάποτε, σε καιρούς ευνοϊκότερους από τους σημερινούς, ο Μάνος Χατζιδάκις είχε απαγορεύσει τη μετάδοση της μουσικής του από το κρατικό ραδιόφωνο. Το επιχείρημά του ήταν ατράνταχτο: τη μετέδιδαν, είχε πει, μόνο για να την κακοποιήσουν. Γνωστός για τον παρορμητισμό του ο Χατζιδάκις, και ευφυής ήταν και χιούμορ διέθετε.
Τηρουμένων όλων των δυνατών αναλογιών, η απαίτηση της κυρίας Μυρσίνης Λοΐζου να μη χρησιμοποιεί πλέον το ΠΑΣΟΚ ως ύμνο το τραγούδι που κάποτε έγραψε ο πατέρας της γίνεται στο ίδιο πνεύμα, αν και όχι με το ίδιο χιούμορ. Μια μικρή συμβολική χειρονομία που θέλει να υπενθυμίσει, ακόμη και σε όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμη, πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει επιτέλους αποκόψει τον ομφάλιο λώρο που το συνδέει με την ιστορία του.
Και στο σημείο αυτό εντοπίζεται το πρόβλημα: πόσοι άλλοι καταλαβαίνουν αυτό που, με τον τρόπο της, κατάλαβε η κυρία Λοΐζου; Πόσοι είναι σε θέση να το καταλάβουν, πόσοι έχουν το θάρρος να καταλάβουν πως με όσα συμβαίνουν γύρω μας ο «μεθυσμένος ήλιος» μοιάζει με την ύβρη για την οποία οι Ερινύες θα τιμωρούσαν τον Ήλιο αν λοξοδρομούσε, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος; 
Γιατί το Μεσοπρόθεσμο πέρασε. Το ψήφισαν όσοι έπρεπε να το ψηφίσουν, αν και δεν θα ήθελαν, και το καταψήφισαν όσοι θα ήθελαν να το ψηφίσουν αν δεν έπρεπε να το καταψηφίσουν, ενώ έτρεμαν στην ιδέα ότι μπορεί και να καταψηφιστεί. Ήταν θέμα πολιτικού timing, ελληνιστί καιροσκοπισμού. Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε. Τώρα μένει να ξεμεθύσει και ο Ήλιος. 
Ο μεθυσμένος ήλιος αυτής της κρατικοδίαιτης κοινωνίας που μπορεί να την έκανε ιστορική σημαία του το ΠΑΣΟΚ, αλλά από την οργάνωσή της δεν σιτίστηκε μόνο το ΠΑΣΟΚ. Σιτίστηκε και η υποτίθεται «φιλελεύθερη» Ν.Δ., σιτίστηκε και η Αριστερά που διατηρούσε τα κεκτημένα δικαιώματα του ιστορικού ευγενούς: συγκυβερνούσε χωρίς να λερώνει τα χέρια της στην κουζίνα της εξουσίας. 
Είναι το περίφημο κοινωνικό κράτος που καταφέραμε να το μετατρέψουμε σε κρατική κοινωνία και τώρα χρειάζεται τη Γηριατρική του Μεσοπρόθεσμου. Είναι η κοινωνία των κρατικών πελατών που είναι τώρα αγανακτισμένοι και μουντζώνουν. Είναι αυτό το θλιβερό, καταθλιπτικό, σαρκοβόρο και βουλιμικό κατασκεύασμα που λέγεται Δημόσια Διοίκηση και κανείς πολιτικός δεν θέλησε ποτέ να αγγίξει γιατί φοβόταν ότι θα χάσει τετραγωνικά από το μικροχώραφο της εξουσίας του. 
Κι αν χρειάζεται συναίνεση, αυτή η συναίνεση δεν αφορά το Μεσοπρόθεσμο. Αφορά την κοινή συνείδηση ότι ο ήλιος ξεμέθυσε, αφορά την απόφαση της πολιτικής τάξης να γκρεμίσει το αυθαίρετο που έχτισε. Αυτή η συναίνεση χρειάζεται πολιτική ευφυΐα, θάρρος και ιστορική συνείδηση - είδη πρώτης ανάγκης σε έλλειψη.

1 σχόλιο:

  1. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι η χειρότερη μορφή νεοφιλελεύθερης συντηρητικής κυβέρνησης που έχει περάσει πότε απο τον τόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.